Ukrayna - Rusya Krizinde Türk SİHA'larının Rolü Ne Olur?

    Ukrayna sınırına asker ve zırhlı araç konuşlandırılmasıyla başlayan krizde Moskova'nın güç gösterisi, Belarus'ta tatbikatlarla devam ediyor. 20 Şubat'a kadar sürecek tatbikatlarda Rusya'nın en gelişmiş silahları kullanılacak. Peki, ama Ukrayna Rusya krizinde Türk SİHA'larının rolü ne olur?

Özel Haber 18.02.2022, 00:41 Mehmet Kurt
Ukrayna - Rusya Krizinde Türk SİHA'larının Rolü Ne Olur?

    Moskova'nın doğu, güney ve kuzey Ukrayna'da konuşlanmış 100.000'den fazla askeri bulunuyor. Rus birliklerinin sınırdaki mevzileri ve karargâhları da uydu görüntülerinde açıkça görülüyor. Ukrayna ise, özellikle İngiltere ve ABD'nin desteğiyle Rusya'nın çevreleme artırımına yanıt vermeye çalışıyor, ancak iki ülkenin orduları arasında benzersiz bir uçurum var. Bu durumda Türk Siha'ları etkili olabilir mi? Buna cevap verebilmek için bu gelişmiş cihazların neler yapabileceğini bilmek, onları iyi tanımak gerekir.

SİHA Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde adından sıkça söz ettiren SİHA'nın performansları tüm dünyada ilgiyi artırdı ve büyük beğeni topladı. Bayraktar markası altında üretilen silahlı insansız hava araçlarının isimleri seçilirken Türkçe kelimeler kullanıldı.

  • 1.350 kg yük kapasitesine sahip
  • 40.000 fit yüksekliğe çıkabiliyor
  • 24 saat havada kalabiliyor
  • Saldırganlara AESA radar sistemini kullanarak havadan füze fırlatma yeteneğine sahip
  • Ayrıca 160 km'lik bir iletişim menziline sahip olduğu belirtiliyor

Milli SİHA, zorlu koşullarda yapılan gösteri uçuşlarında 24 saat 17 dakika havada kalarak rekor kırdı ve adını tüm dünyaya duyurdu. Bununla da kalmayıp yapılan çalışmalar sonucunda Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülke ile satış sözleşmeleri imzalanmıştır.

Ukrayna-Rusya Savaşında İHA'lar Görev Alacak Mı?

Doğu Ukrayna'daki Rus destekli ayrılıkçılar, Moskova'nın bölgedeki eylemlerinden memnun, ancak Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı Bayraktar TB-2 (SİHA) silahlı insansız hava araçlarının olası bir çatışma durumunda kendileri için tehdit oluşturduğunu söylüyorlar. SİHA'ların Ukrayna krizinde kullanılıp kullanılmayacağı henüz belli değil. Ancak geçen Ekim ayında Ukrayna ordusu, Rus destekli ayrılıkçılara ait bir D-30 topunu imha eden Türk yapımı bir insansız hava aracını gösteren bir video paylaştı. Açıklama Rusya'dan eleştiri alırken, Kremlin Türkiye'yi insansız hava araçlarının bölgeyi istikrarsızlaştırma riski olduğu konusunda uyardı.

SİHA'nın Açılımı Nedir?

    Son yıllarda başarıları ile sık sık gündeme gelen SİHA, genellikle isminin kısaltması ile karşımıza çıkıyor. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen İHA'ların (insansız hava araçları) üretiminin artmasının ardından SİHA'nın ülkemizde de üretilen silahlı versiyonu olduğu söyleniyor. Kısaca silahlı drone olarak karşımıza çıkıyor

SİHA Ne İşe Yarar?

    Hava kuvvetleri, bir savaş durumunda önemli bir rol oynar. Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni insansız hava araçlarının (İHA) üretiminin ardından silahlı versiyonları da üretime geçirilerek, insan hayatını riske atmadan askeri harekâtların yapılması mümkün hale geldi. Sadece hayat kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda aerodinamik açıdan da oldukça verimli olan uçaklar daha yükseğe uçabilir ve daha uzun uçuş süreleri elde edebilir. Ortalama taktik menzili 5500 m ve 160 km'dir. Ayrıca, yüksek irtifaları nedeniyle uçaksavar silahları tarafından görülmezler. Asıl amacı olan keşif ve gözetlemeden mahrum bırakılarak ve silahlandırılarak savaşa hazırlanırlar.

Ukrayna SİHA Üretiminin Parçası

    Aslında Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı SİHA'lar sadece tek yönlü bir anlaşma değil, daha geniş bir savunma ilişkisinin parçası. Çünkü SİHA'nın üretimine Ukrayna da dahil oluyor. Savunma ve güvenlik araştırmacısı Arda Mavlutoğlu, BBC Türkçe'nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayarak, "Ukrayna, son yıllarda Türkiye'nin en önemli savunma ortaklarından biri haline geldi" dedi.

    Ukrayna'nın SİHA yatırımları batılı ülkelerden teknolojik ürünler alamamasından da etkileniyor. Son yıllarda Ukrayna, Türkiye için çok önemli bir motor tedarikçisi haline geldi. Türk askeri-sanayi şirketleri de faaliyetlerini önemli ölçüde artırmış, bu nedenle savunma sanayiinde karşılıklı ticaret hacmi önemli ölçüde artmıştır.

Rusya- Ukrayna Arasında Sular Isınıyor

   Ukrayna krizinin bir çatışmaya dönüşeceğini henüz bilmiyor, ancak böyle bir senaryo gerçekleşirse, Türk yapımı SİHA'nın Ukrayna'nın lehine önemli bir rol oynayıp oynamayacağı sorusu da gündeme geliyor. Bayraktar TB-2'nin hem keşif hem de taarruz silahı olduğunu kaydedilmektedir. Bu yetenek, onu özellikle dağlık arazide küçük gruplar halinde hareket eden militanlara, silahlı gruplara karşı etkili kılıyor.

   Çatışma, Ukrayna ordusunun Donbass'taki ayrılıkçılara yönelik eylemleriyle sınırlı kalırsa, Bayraktar'ın RF'den çok daha etkili olacağı varsayılmaktadır. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi veya topyekûn savaş durumunda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sayısal ve niteliksel üstünlüğü sahada farklılaştırıcı etki yapacaktır.

Rusya'nın Türk SİHA'larına Tepkisi Ne Olacak?

Ukrayna'nın Türk SİHA'sını kullanması durumunda Rusya'nın nasıl tepki vereceği belli değil. Gazetecilere göre böyle bir senaryo, Türkiye'nin 2015'te Suriye sınırında bir Rus uçağını düşürmesinin ardından yaşananlara benzer bir duruma yol açabilir. Rusya'nın o dönemde Türkiye'ye karşı "ciddi yaptırımlar" sürecini başlattığı düşünülürse, turizmden ekonomiye, vizelerin yeniden getirilmesi gibi birçok alanı kapsayan Türkiye'ye yönelik yaptırımların devam etmesi gibi benzer bir sonuç ortaya çıkabilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35