Eylül Ayında Ne Ekilir?

Eylüle ayında bahçenize bir şeyler ekmek istiyor musunuz? İşte size eylül ayında bahçenize ekebileceğiniz sebze ve meyvelerin listesi.

Sağlık 19.08.2020, 16:09
Eylül Ayında Ne Ekilir?

Her ayın tarım takvimi farklıdır.  Hava sıcaklığı mevsimsel koşullar ve tarım işçiliği ekim ile işini etkilemektedir.  Eylül ayında ne ekilir sorusuna net verilebilecek cevap için bütün kategorileri ayrı incelemekte fayda vardır.

Eylül Ayında Yapılacak Ekim Ve Dikim İşlerine Hazırlık

Tohumların tavaları belirlenip ekime hazır hale getirilir. Çeşitli meyve türlerinde hasat zamanı gelir. Meyve bahçeleri ile fidanlıklarda Zira işlemler varsa bunlar gerçekleştirilir ve sürdürülür.  Ancak tüketicilerin sağlığı ile ilgili olarak meyveli ağaçlarda ilaçlı bir mücadele başlayacaksa hasada 20 gün kala ilaçlamaya son verilmelidir. Eylül ayında bağcılık yapanlar ise yabancı otlarla mücadele eder, üzüm hasadı gerçekleştirir ve ilaçlamalar devam eder.

Kışlık yeşil soğan, havuç, turp ve marulun tohum ile fidelerinin yerlerine dikim ve ekimler sürdürülür. Hastalık biten sebzelik alanlar temizlenir ve kışlık sebzelerin çekilmeleri için toprak hazırlanır.  Kış için ekilen havuçların seyreltilmesine gidilir. Kış için yetiştirilen sebzeler de çapalama, sulama ve ot alma işlemleri yapılır.  Lahana kelebeği mücadelesi gerçekleştirilir.  Seralarda su zambağı bitkisinin dikimleri gerçekleştirilir.

Gölgede yetişen bitkilerin haricinde öteki gölgelik alanlar kaldırılır ve nem miktarı azaltılır. Yılbaşında çiçek açan Atatürk çiçeği, yılbaşı minesi, yılbaşı çiçeği, çanta çiçeği ve sıklamen ile onbiray çiçeği sulanmaya ve gereken besin maddeleri verilmeye devam edilir.  Eylül ayında geceleri soğuk olmasından dolayı havalandırma işlemi azaltılır ve ısı sık sık kontrol edilir.

Tarla Bitkilerinin Ekimi

Tarla bitkileri hububat, sanayi bitkisi, çayır, mera ve yem bitkisi gibi farklı kategorilerde sıralanır.  Bu ayda fasulye hasadı yapılır ve baklagillerin yerleri sökülür.  Pancarlar için erken söküm devam ettirir, sulama gerçekleştirilir. 

Çeltik sulamaları kesilir.  Mısır ve ayçiçeği hasadı yapılır.  Meralarda yetişen ve yetişmeye devam eden kofralar ayıklanır.  Yağışlı havalarda meraların bozulmaması için hayvanların otlatılmasına özen gösterilir. Tarla bitkilerinin Ekim dikim ve söküm işlemleri bitirildikten sonra tarımsal alet ve makinelerin özenle bakımı gerçekleştirilir.  Traktörlerin balya makinelerinin bakımlarına günlük haftalık ve aylık olarak devam edilir sulama mevsimi bittiğinden dolayı su motorları kontrol edilir,  bakımları yaptırılır ve kapalı yerde koruma altına alınır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11