KPSS A Grubu Nedir, Ne Demek? KPSS A Grubu Meslekleri Nelerdir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2021- Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik (genel yetenek-genel kültür ve eğitim bilimleri) Sınavı her sene ÖSYM tarafından belirlenen okullarda ve üniversitelerde gerçekleştiriliyor. Peki, KPSS A grubu nedir? KPSS A grubu meslekleri nelerdir? İşte KPSS ile ilgili olarak tüm merak edilenler..

Üniversite 15.12.2021, 23:41 Mehmet Kurt
KPSS A Grubu Nedir, Ne Demek? KPSS A Grubu Meslekleri Nelerdir?

    Türkiye’de her sene düzenli olarak gerçekleştirilen KPSS sınavı genel olarak yaz aylarında yapılıyor. Takvimi ise ÖSYM tarafından belirleniyor. Sınavi bekleyen milyonlar ise devlet kadrolarına girmek için ter döküyor. Birden fazla oturumu bulunan bu sınav her bölüme göre değişiklik gösteriyor. Farklı puan türlerinin de olduğu KPSS sınavının KPSS A ve KPSS B grupları bulunuyor. KPSS sınavında 121 farklı puan türü bulunuyor.

KPSS-B kadrolarına alımlar çiftli senelerde gerçekleştirilir. Bu nsebepten ötürü; A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2019 KPSS'ye girmeleri gerekmez. Çift yıl puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında geçerli olur. Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılım sağlayabilmektedir.

B Grubu (Lisans) Memurluk atamaları “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki türde yapılmaktadır. KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 sene boyunca yılda iki defa merkezi atamalar yapılır. Kurumsal atamalar da dediğimiz ara atamalar ise kurumların belirleyeceği tarihlerde gerçekleştirilir.

KPSS A GRUBU NEDİR?

A Grubu Kadrolar; Bakanlıklar, bunların başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyinde bulunan bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavlaına tabi tutulmak suretiyle girilmekte olan ve belirli bir yetişme programı sonrasında yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atama gerçekleştirilecek kadro ve görevlere atanacaklar için olmaktadır.

A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolar olmaktadır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı gerçekleştirecek kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavı olmaktadır.

Yönetmelik kapsamına girmekte olan kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için yönetmeliklerine göre ya yalnızca KPSS sonuçlarını göz önünde tutarak doğrudan atama yapacaklar ya da KPSS sonuçlarına göre belirleyecekleri belirli bir puan üzerinde puan almış adayları çağırarak giriş sınavlarını kendileri gerçekleştirecekler ve bu giriş sınavının sonuçlarına göre personel alımı yapacaklardır.

Adaylar, sınavın ardından A Grubu Kadrolar için ilan veren kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan başvuruda bulunacaklardır. A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunacak adayların, bu kurum ve kuruluşların ilanlarında belirtmiş oldukları şartları taşımaları gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, A Grubu ve Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kadrolarına ilk kez atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunlu olmaktadır.

KPSS A GRUBU MESLEKLERİ NELERDİR?

Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı

Ulaştırma Bakanlığı Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. Müfettiş Yardımcılığı

Vergi Müfettiş Yardımcılığı

Devlet Malzeme Ofisi Müfettiş Yardımcılığı

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü

PTT Müfettiş Yardımcılığı

Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı

Stajyer Hazine Kontrolörü

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı

Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcılığı ve Bankacılık Uzman Yardımcılığı gibi bazı meslekler A grubu meslekleri arasında bulunur.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36