2022 Ankara’da Deprem Riski Var Mı?

Ankara’da fay hattı nerelerden geçiyor sorusu Ankara’nın Kalecik ilçesi merkezli 4,5 büyüklüğünde olan depremden sonra merak edilmeye başlandı. Prof. Dr. Naci Görür depremin yaşandığı fayın Kuzey Anadolu Fay Hattı'na kadar uzanabileceği belirtiliyor. Peki Ankara deprem fay hattında mı bulunuyor? Ankara’da depreme dayanıklı yerler hangileridir? Ankara’da depreme dayanıklı semtler hangileridir? Ankara’da deprem riski bulunan ilçeler hangileri?

Ankara 01.02.2022, 22:26 01.02.2022, 22:40 Mehmet Kurt
2022 Ankara’da Deprem Riski Var Mı?

    AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin son depremler verilerine göre, Ankara ve çevresinde şiddetli birçok depremin meydana geldiğini görebiliyoruz. AFAD, yakın zamanda yaşanan depremler ile ilgili bilgiler paylaşıyor ve Kandilli Rasathanesi de Ankara depremi ile ilgili bilgi notu paylaşımını ihmal etmiyor.

   Bilim Akademisi Üyeleri Ankara’da ve ilçelerinde meydana gelen depremler ile ilgili olarak Twitter’da sürekli olarak paylaşımlar yapıyor. Türkiye son zamanlarda sık sık sallanıyor. Özellikle fay hatlarının yoğunlaştığı bölgelerden gelen deprem haberleri ise bizlerin aklına daha büyük deprem olur mu şeklinde soruların gelmesine neden oluyor. Özellikle de Ankaralılar Ankara’dan fay hattının geçip geçmediğini öğrenmek için araştırmalar yapıyor. İşte Ankara ile ilgili merak edilenler yazımızda yer alıyor.

Ankara’da deprem fay hattı geçiyor mu?

Ankara Türkiye Fay Hattı haritasına bakıldığı zaman da 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülmeye devam ediyor. Fakat konu ile alakalı olarak gerçekleştirilen araştırmalar bunun tehlike barındırmadığı anlamına gelmediğini açığa çıkarmış durumda.

   Ankara Fay Hattı şehrin altından geçmese bile Ankara'nın sınır ilçelerinin birçoğu fay hattında yer alıyor. Bununla birlikte şehrin merkezinde de birçok aktif fay hattı bulunuyor. Ankara'nın kuzeyinde 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğu tarafında ise Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala'nın altındaki küçük fay hatları yer alıyor. Bu fay hatları itibari ile Ankara'da tehlike altında bulunan şehirlerden biri oluyor.

Ankara’da deprem riski bulunan ilçeler hangileridir?

Ankara'nın birçok ilçesinde de deprem riski var. Araştırmacılar Ankara'da olan en riskli bölgenin Demetevler bölgesi olduğunu belirtiyor. Bunun dışında Ankara'nın kuzeyindeki Çamlıdere, Kazan ve Kızılcahamam ilçeleri de risk içeren bölgeler arasında yer alıyor. Ankara'dan Ankara Fay Hattı geçmese de Ankara’nın çevresinden geçen fay hatları riski gösteriyor. Ankara bölgesini tehlike altına alan tek şey fay hatları değil, bölgede bulunan binaların sağlam olmaması da riski yükselten etmenler arasında bulunuyor.

Ankara çevresinde bulunan faylar

Özmen, Kalecik’te yaşanan depreme sebep olan fay zonunun 1928 senesinde Kalecik bölgesinde 5,6 büyüklüğünde deprem yaşattığını belirterek, şu şekilde konuştu:

     "Bu fayı ve bununla ilgili olarak diğer fayları da aslında 6 şiddetine varabilecek büyüklüklerde deprem üretme potansiyeline sahip faylar olarak biliyoruz. Ankara şehir merkezini baz alıp 35-40 kilometrelik bir yarı çap çizdiğimiz zaman bu bölge içerisine düşen diri faylarımız da bulunuyor. Bunların boyutu oldukça küçük ve yaklaşık olarak 5 şiddetine varabilecek büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan faylar bulunuyor. Çemberi 40 ile 60 kilometre arası kadar genişlettiğimiz zaman Dodurga Fayı, Çankırı Fayı gibi 6-6,5 şiddetine varabilecek büyüklükte deprem üretme potansiyeli bulunan faylarımız da bulunuyor. Bu çapı 70-80 kilometre çevresine biraz daha büyüttüğümüz zaman da Kuzey Anadolu Fayı, Seyfe Fayı, Tuz Gölü Fayı, Ezine Pazarı Fayı gibi 7 ve 7 şiddetinin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan faylar da bulunuyor."

Görüldüğü üzere Ankara’da birçok fay hattı bulunuyor ve potansiyel deprem riski sürekli olarak tüm Türkiye’de olduğu gibi devam ediyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14