Ankara elektrikli bisiklet için gün sayıyor

EGO Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da elektrikli bisiklet paylaşım sisteminin kurulması ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara 05.05.2022, 09:37 İrem Durak
Ankara elektrikli bisiklet için gün sayıyor

Ankara elektrikli bisiklet için gün sayıyor

EGO Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da elektrikli bisiklet paylaşım sisteminin kurulması ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda 25 bisikletle pilot olarak devam edilen projedeki elektrikli bisikleti biz de test ettik. İşte konuyla ilgili detaylar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) EGO Genel Müdürlüğü, Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) hibe projesi ile Ankara’da elektrikli bisiklet paylaşım sisteminin kurulması ile ilgili pilot proje için ilk adımı 3 Eylül 2021 tarihinde attı. Proje bağlamında Batıkent’teki Bisiklet Kampüsü ile birlikte Bilkent, Milli Kütüphane, Koru, Bahçelievler, Batıkent ve Kızılay metro istasyonlarının olduğu 7 noktaya 60 bisiklet şarj istasyonu yapıldı.

25 BİSİKLET TEST EDİLİYOR

Sisteme Ankara’nın topoğrafyasına uygun olan 25 adet de elektrikli test bisikleti katıldı. Ankara Kent Konseyi (AKK) ile gerçekleştirilen iş birliği doğrultusunda şu an için yalnızca AKK bünyesinde faaliyete devam edilen profesyonel bisikletçiler şubat ayından bu yana sistemi kullanacaklar. Bisikletçiler kendi kartları ile bisikletleri alıp kullanıp değerlendirmelerini gerçekleştiriyor. Sistemin kullanılabilirliği gerekli testlerle ölçülüyor. Elektrikli bisikleti EKO-İklim Zirvesi’nde de bin 500 katılımcıyı test etti.

TOPLAM SAYI 408’E ÇIKACAK

Testlerin bitirilmesinden sonra kent genelinde vatandaşların mobil uygulama aracılığıyla kullanabileceği elektrikli bisiklet sayısı 408’e çıkacak. Toplamda 34 istasyonda da 408 şarj ünitesi olacak. Bisikletlerin ihalesinin haziran ayına kadar tamamlanarak sözleşmelerinin imzalanması hedefleniyor. SMART Ankara Projesi’yle kurulacak olan elektrikli bisiklet paylaşım sisteminin bu yıl sonunda Ankaralıların kullanımına sunulması planlanıyor.

TAM ŞARJ İLE 65 KİLOMETRE YOL GİDİLİYOR

EGO Genel Müdürlüğü’nün 25 test bisikletinden birini biz de Eryaman’daki 7.5 kilometrelik bisiklet yolunda test ettik ve şürüşümüzden detayları siz okurlarımız için sıraladık:

*Şarj istasyonlarına takılı olan bisikleti kart okutarak aldık. Şu anda kartla alınabilen bisikletler herkesin kullanımına açıldığında telefon uygulamasıyla kullanılacak.

*Koltuğu mandalla ayarlanabiliyor. Boyunuza ve ayağınızın pedala uzanmasına göre rahatlıkla ayar yapabiliyorsunuz.

*Bisiklet ilk pedala basar basmaz motor aracılığıyla hız alıyor. Sürekli bir pedal çevirme eylemi yok.

*Elektrikli bisiklet en fazla 25 kilometre hız yapabiliyor. Bu hıza ulaştığımızda motor desteğiyle hız kesildi.

*Bisikleti elinizle kaldırmak istediğinizde ağırlığı dikkat çekiyor. Toplam ağırlık 30 kilogram.

*Bisikletin freninin yanında zil de bulunuyor.

*Karanlıkta sürüş için kedi gözü aydınlatmaların yanı sıra bisikletin arkasında stop önünde ise küçük far yer alıyor.

*Elektrikli bisiklet yokuşu da rahat çıkıyor. Aşırı bir efor sarf etmeden hafif pedal desteği vererek motor desteğiyle dik yokuş çıkabildik. Yokuştaki hızımız 10 kilometreydi.

*Elektrikli bisiklet tam şarj ile yaklaşık 65 kilometre yol gidebiliyor.

*İstasyona bağlanan bisiklet 6 saatte şarj oluyor. Ayrıca istenilirse hemen lokal batarya değişikliği de yapılabiliyor.

*Direksiyonda dijital pil göstergesi ile bisikletin ne kadar şarjının kaldığını görebiliyorsunuz.

*Bisikletin önünde çanta veya eldeki küçük eşyaları koyabilmek için sepet de mevcut.

Başkent elektrikli bisiklete hazırlanıyor

BİSİKLETE DAİR HER ŞEY KAMPÜSTE

Ankara’da kentte bisiklete dair her şeyin yönetimi de EGO Genel Müdürlüğü tarafından Batıkent’teki Bisiklet Kampüsü’nde yürütülüyor. Elektrikli bisikletlerin tamir, bakım ve onarımları da burada yapılıyor. Bisiklet sistemlerinin veri analizleri, ücret toplama sistemi, yedek parça depolama gibi işlemlerin yapıldığı kampüste ayrıca başta çocuklar olmak üzere bisiklet eğitimi almak isteyenlere yönelik eğitim programları da düzenleniyor.

Başkent elektrikli bisiklete hazırlanıyor

Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz EGO Genel Müdürlüğü’nün 25 test bisikletinden birini Eryaman’daki 7.5 kilometrelik bisiklet yolunda test etti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08