Ankara Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Ankara Kalesi'ne otobüs, servis, taksi ve özel araç ile gitmek isteyenler için güzergah tavsiyeleri.

Ankara 13.09.2020, 20:39
Ankara Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Ülkemizin başkenti Ankara'nın en önemli simgelerinden biri olan Ankara Kalesi, şehrin göbeğinde yer almakta ziyaretçileri eşsiz bir manzara sunmaktadır.  Yerleşim amaçlı ve savunma amaçlı olarak da kullanılan surlarla çevrili olan alanda geçmişe yolculuk yapmanın yanında bir de mahalle kültürü yansıtılmaktadır. 

Bu kale Hititler zamanından sonra yapılan kaledir.  Ankara ilinin tam ortasında yer alan Ankara Kalesi şehrin her tarafında görülebildiği,  oldukça stratejik noktada yer alır. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunur.  İlk inşasının gerçekleştirilmiş olduğu tarih tam olarak bilinmese de tarihinin Ankara ilinin tarihi kadar eski olduğu söylenebilir. 

Askeri amaçla kullanılan tarihi yapıda Hititler, Galatlar, Selçuklular, Roma ve Osmanlılar gibi büyük medeniyetlerden izler olduğu bilinir.

 Ankara Kalesi'nin Özellikleri

Tarihte defalarca yapım ve onarım ile karşılaşan Ankara Kalesi,  eski zamanlardan iç ve dış kale şeklinde kalenin içinde bulunan şehri kalp şeklinde çevrelenmiş bir yapıda bulunurdu.  Günümüze ulaşana dek birçok kez yapım ve yıkım ile karşılaşmış iç ve dış kesim olarak iki kısma ayrılmıştır.

Evliya Çelebi'nin söylemlerinde de geçen Ankara Kalesi 4 kat beyaz taştan yapılan ve oldukça sağlam olduğu bilinen bir kaledir.  Kalenin içten içe üç kat sur ile çevrelenen diye bilinir.  İç ve dış kale olarak ayrılmış olan yapıdan İç kale adı verilen tarafın çevresi kayalıklarla kaplıdır.

Bu kayalardan dolayı kaleye tırmanarak ulaşmak zor ve neredeyse imkânsızdır.  İç kalede toplar,  silahlar ve 600'e yakın ev ile cephane bulunur.

Ankara Kalesi'ne Gitmek İsteyenler Hangi Güzergahları Kullanabilir?

Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Kalesi'ne;

  1. Kızılay'dan gitmek isteyenler;  Kızılay- Batıkent metrosu ile Ulus durağında inip Ulus Çarşısı çıkışından çıkmalıdır.  15 dakikalık bir yürüyüşten sonra Ankara Kalesi’ne ulaşılır.
  2. Çankaya'dan gitmek isteyenler;  Dikmen Caddesi üzerinden 145 ya da 154,  oran tarafından gelenler 185,  İlker Caddesi üzerinden gelenler 183 ya da 186 numaralı otobüslerle gelebilir.  Ulus Çarşısı durağında inilir dikten sonra Çıkrıkçılar Yokuşu üstünden 15 dakika bir mesafe yürüyerek kaleye ulaşabilir.
  3. Mamak'tan gelenler;  Kayaş tarafından geliyorsa 332, 347, 349; Ege Mahallesi ya da Doğukent tarafından geliniyorsa 351 veya 353,  Akdere ve Abidinpaşa taraflarından geliniyorsa 347, 349, 363 ve 377 numaralı otobüslerden biri kullanılarak Anafartalar durağından 15 dakika yürüyüşle Ankara Kalesi'ne gitmek mümkündür.
  4. Keçiören'den Ankara Kalesi'ne gitmek isteyenler;  203, 204, 263, 268 numaralı otobüslere binerek Ulus durağında inilip Anafartalar Caddesi üzerinden 15 dakikalık yürüyüşle Ankara Kalesi'ne geçilebilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:43
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:49
Yatsı 21:18