Ankara Neyi İle Meşhur?

Ankara'da meşhur olan şeyleri listeledik. Ankara'nın meşhur yemekleri, içecekleri, yerleri, insanları.

Ankara 16.09.2020, 17:43
Ankara Neyi İle Meşhur?

Ankara Türkiye'nin başkenti olması sebebiyle farklı bir önem taşımaktadır. Ankara'ya ötekilerden farklı kılan Türk tarihinde oldukça önemli bir geçmiş ile birikime sahip Yozgat, Çorum, Kayseri, Kırşehir gibi önemli tarihi şehirlere komşuluk eden başkent birçok şeyi ile ön plana çıkmaktadır.

Ankara tiftik keçisi, kedisi, tuzu, turşusu, havucu, dutu, üzümü, tavası, leblebisi, bağları, kaplıcaları, şifalı suları, içmeceleri, maden suları ile meşhur bir yerdir. Ayrıca müzeleri, ören yerleri, parkları, caddeleri, camileri ile adından sıkça söz ettirmektedir.

Ankara'da Meşhur Olan Şeyler

Ankara'dan Ayaş dutunu bilmeyen yoktur. İçmeceleri, şifalı suları, kaplıcalarıyla Türkiye'de şöhretini bilmeyen yoktur ve bir de dut üretiminde Ayaş Türkiye'nin önde gelen yerlerindendir. Besin değeri ve lezzeti ile özellikle yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan dut Ayaş'ta çok üretilmektedir. Mevsimsel olarak üretilen dut Türkiye'de dört bir tarafa pazarlanmakta ve pestil ile pekmezi yapılmaktadır.

Ankara'da Beypazarı havucu diğer bir yöresel lezzettir. Kışların vazgeçilmez ürünü Olan havuç salata, tatlı pastalarda kullanılmakta olup meyve olarak da tüketilen besin deposudur. Göz hastalıklarına iyi geldiği, göz tansiyonunu düzene soktuğu ve havucun sindirim sistemine de faydası bilindiğinden çok tüketilir.

Beypazarı Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde seksenini karşılamaktadır. Oldukça kolay yetiştirilen bu ürün Mayıs ayında ekilmekte ve Ekim ayından itibaren kasada yapılmaktadır. Fideleme şeklinde değil de tohum şeklinde ekilmektedir.

Kalecik Karası üzüm Ankara'da üretilerek Türkiye'ye gönderilmektedir. Ankara'nın Kalecik ilçesinde üretilen bu üzüm yurt dışına da ihraç edilmekte ve besin değeri ile kalitesi her geçen gün kendini belli etmektedir. Sirke ile pekmezi de marka haline gelen Kalecik üzümü tadı ve lezzeti ile tüketicileri kendisine bağlamaktadır.

Leblebi dendiğinde akla ilk gelen Çorum olsa da Ankara'nın Güdül ilçesinde üretilen leblebi kendine özgü lezzetli ve tadıyla yiyenleri büyülemektedir. Tüketenlerde farklı bir kavurma biçimi ile damaklarda bırakmış olduğu tatile tiryakilik oluşturmaktadır.

Türkiye'de turşu dendi mi akla Çubuk turşusu gelmektedir. Ülkede en önemli turşu üretim merkezlerinden biri olan Çubuk Ovası üretmiş olduğu tuşlarla yurtdışına da ihraç etmektedir. Kış mevsiminde yemeklerin yanında vazgeçilmez bir ürün haline gelen turşu Ankara Çubukluların geçim kaynaklarından biridir.

Ülkenin tuz ihtiyacının yarısından fazlası Ankara'daki Tuz Gölü'nden karşılanmaktadır. Görenleri büyüleyen bu göl yaz aylarında insanların gezmek için gittiği yerlerden biridir. Güneş olduğundan ışığıyla bembeyaz kristal tuzların farklı bir görünüm kazandığını söylemek gerekir.

Ankara'da şifalı su ve kaplıcalardan bahsedilmeden geçmek doğru olmaz. Kızılcahamam, Beypazarı, Ayaş, Akyurt ve Haymana'daki şifalı sular kaplıca hizmeti vermektedir. Özellikle Kızılcahamam’a Türkiye'nin birçok bölgesinden insanlar akın etmektedir

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12