Ankara’da Doğal Gazın Metreküp Fiyatı Ne Kadar?

Ankara’da il sınırları içerisinde 1,9 milyon aboneyi, güvenli, kesintisiz, konforlu ve kaliteli doğal gaz ile buluşturan Başkentgaz, abone memnuniyeti odaklı bir yaklaşımla hizmet vermeyi sürdürüyor.  Doğal gaz metreküp fiyatı da bu doğrultuda belirlenmeye çalışılıyor.

Ankara 28.01.2022, 22:48 Mehmet Kurt
Ankara’da Doğal Gazın Metreküp Fiyatı Ne Kadar?

    Özelleştirme ile birlikte devralınan doğal gaz dağıtım hattını her geçen gün daha da ilerletmek ve geliştirmek adına fazlasıyla çaba gösteriyor. Başkentgaz bünyesinde, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları ara vermeksizin sürdürülüyor.

    Doğal gaz pazarlama ve dağıtım sektöründe, teknoloji ve bilişim alanında yaşanan değişim ve gelişmeleri yakından takip eden Başkentgaz, uzman kadrosuyla alt yapı bakım onarım, izleme, şebeke geliştirme süreçlerinde tüm bu değişim ve gelişmelerden aktif şekilde yararlanmaktadır. Temiz enerji kaynağı olarak görülen doğal gazı kaliteli ve güvenli bir şekilde tüketicinin kullanımına sunmayı planlayan şirket, gerçekleştirdiği çalışmalarda çevre dostu bir yaklaşım sergilemektedir. 

Doğal Gazın Metreküp Fiyatındaki Değişimler

   Yeni yıla girdiğimiz 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla doğal gaz zammı uygulamaya konuldu. Yeni doğalgaz zammına göre konutlarda kullanılmakta olan doğal gazın birim fiyatında %25, elektrik üretimi için kullanılmakta olan doğal gazın birim fiyatında %15, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğal gazın birim fiyatında ise %50 artış yaşandı.

    Şimdilerde elektrikte olduğu gibi doğal gazda da kademeli tarifeye geçiş için TBMM’de düzenleme yapıldığı ve bu düzenlemenin de meclisçe onaylandığı biliniyor. Böylelikle yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte, elektrikten sonra doğal gazda da kademeli tarifeye geçilmesi planlanıyor. Kademeli doğal gaz tarifesine geçilmesiyle daha az doğal gaz tüketen daha az ödeme yapacakken böylelikle yıllık 5 milyar TL doğal gazdan tasarruf edilmesi hedefleniyor.

    Yasal sürecin tamamlanmasıyla birlikte, önümüzdeki aylarda kademeli doğal gaz tarifesine geçilecek. Bu tarifeye göre Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) bakanlıkların görüşlerini alarak bölgesel ve iklimsel şartlara göre bölge ya da il bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulayabilecek. Bu kapsamda, örneğin 100 metrekare (3+1) büyüklüğe sahip bir konutun iklimsel şartlara göre ısıtılması için gerekli olan asgari aylık doğalgaz miktarı belirlenecek. Isınma gereksinimi için gerekli olan gazın belirlenmiş olan oranda kalması halinde düşük fiyat, belirlenen oranın üzerine çıkılması halinde yüksek fiyat uygulanacak.

     BOTAŞ’ın internet sitesinde ocak ayına yönelik doğal gaz tarife tablosu yayımlandı. BOTAŞ’ın gaz dağıtım şirketlerine konut tüketicileri için ocak ayında uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifeye göre %25 artışla 1000 m³ doğal gaz için 1860 TL oldu. Ocakta;

  • Yıllık tüketimi 300.000 m³ üzeri olan sanayi abonelerinin tarifesinde 1000 m³ gazın fiyatı %50 artışla 6300 TL’ye,
  • Elektrik üretim amaçlı tarifede ise %15 artışla 5520 TL’ye çıktı.

Bilindiği gibi doğal gaz fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanmaktadır.

Doğal Gaz Metreküp Fiyatı Ne Kadar?

     Ankara’da doğal gaz metreküp fiyatı son artışlarla birlikte normal abone için 2,74 liraya yükselmiş oldu. Bu miktar, toplam fatura bedelinden vergilerin düşülmesinden sonra ortaya çıkan tutarın tüketilen miktara bölünmesiyle bulunur. Böylelikle normal bir abonenin ödeyeceği doğal gaz metreküp fiyatı ortaya çıkmış olur.

     Ankara gibi kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde doğal gaz tüketim oranları önemli miktarda artarken yaz aylarında önemli oranda bir düşüş kaydetmektedir. Kış aylarında ortamı ısıtmak ve ortam ısısını belli bir miktarda tutmak için daha fazla doğal gaz harcanır. Bu durum da kış aylarında doğal gaz faturalarının daha yüksek, yaz aylarında daha düşük olmasını sağlar.   

  

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12