Ankara’da ‘kademeli su faturası’ uygulaması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, su tüketiminde yapılan israfın önüne geçilmesi adına ‘Kademeli Su Faturası’ uygulamasını Ocak ayı içerisinde meclis toplantısı gündemine getirecek.

Ankara 05.01.2021, 20:53 İrem Durak
Ankara’da ‘kademeli su faturası’ uygulaması

Ankara’da ‘kademeli su faturası’ uygulaması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, su tüketiminde yapılan israfın önüne geçilmesi adına ‘Kademeli Su Faturası’ uygulamasını Ocak ayı içerisinde meclis toplantısı gündemine getirecek. Ankara’da ‘kademeli su faturası’ uygulaması gelecek. Kademeli tarife eğer mecliste kabul edilirse sosyal yardım alan ailelere suyun metreküp birim fiyatı 1 TL’ye düşürülecek.

Ankara’da ‘kademeli su faturası’ uygulaması

Yağışların az olması sebebiyle barajlarda gelişen doluluk oranları alarm verirken, Ankara'da bulunan barajlarda da doluluk oranları belirli seviyenin altına düştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, su israfının önüne geçilebilmesi adına formüller üzerinde çalışmalar geliştirirken, 11 Ocak'ta toplanacak olan Büyükşehir Belediye Meclisi'ne “Kademeli Su Faturası” uygulamasına geçilebilmesi için hazırlanan Başkanlık Yazısını açıklayacak. Böylece eğer kabul edilirse Ankara’da ‘kademeli su faturası’ uygulaması getirilmiş olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte iklim ile mücadele kapsamında faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşunca desteklenen kademeli tarifede, Meclis'te oylamaya sunulacak. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara'yı beslemekte olan barajlar için alarm uyarısı yaparak, Başkent'e içme suyu sağlamakta olan barajların doluluk oranlarının yüzde 20.91 seviyelerinde olduğunu ve 110 günlük su bulunduğunu söyledi.

Barajlar Alarm Halinde

Ankara'ya içme ve kullanma suyunun sağlanmış olduğu barajlarda 2 Ocak 2021 tarihi itibari ile toplam su miktarının 331 milyon 345 bin metreküpe düştüğünü açıklayan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk Çamlıdere Barajı'ndan sonra 92 milyon metreküp olarak azami su hacmi ile Ankara'ya su sağlayan 2. büyük baraj olan Kurtboğazı Barajı'nda çeşitli incelemeler yaptı.

Öztürk, Ankara ve etrafında bulunan kentin su ihtiyacını karşılamakta olan 7 barajın (Çamlıdere, Eğrekkaya, Kurtboğazı, Çubuk 2, Akyar, Kavşakkaya ile Elmadağ Kargalı) toplam su hacminin 1 milyar 584 milyon 555 bin metreküp olduğunu ifade etti. “Barajlarımızın doluluk oranı şimdilerde yüzde 20.91. Geçen seneye göre 13 milyon 469 bin daha az su var. Barajlara hiç su akmaması durumunda 110 günlük suyumuz kaldığını söylemek mümkün. Suyumuzun her bir damlası oldukça kıymetli. Lütfen dikkatli su tüketelim” şeklinde konuştu.

Konut Abonelerinde 10 Metreküpe Kadar Suyun Birim Fiyatında Herhangi Değişim Olmayacak

Meclise sunulacak olan kademeli tarifeye göre 10 metreküpe kadar suyun birim fiyatında herhangi bir değişime gidilmezken, 10 metreküpün üzerindeki kullanımlarda ise il merkezinde aylık su ile atık su birim ücreti toplam olarak;

-0-10 metreküp arası 5 TL,

-11-15 metreküp arası 7,5 TL,

-15 metreküp ve üzeri 9 TL olacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35