Otopark ücretlerine zam geldi

Başkentte ABB şirketi BELTAŞ tarafından işletilmekte olan otoparklara zam geldi.

Ankara 18.05.2022, 21:15 İrem Durak
Otopark ücretlerine zam geldi

Otopark ücretlerine zam geldi

Başkentte ABB şirketi BELTAŞ tarafından işletilmekte olan otoparklara zam geldi. ABB Meclisi yeni tarifeyi oy birliği ile kabul etti. Yol boyunda ilk 15 dakika ücretsiz şekilde kalırken otoparklarda açılış ücreti artık 10 TL. Rekreasyon alanlarında bulunan otopark ücreti de 10 TL oldu. Otoparklar gazi ve engellilere ise ücretsiz olacak.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi mayıs ayında son oturumunu önceki gün düzenledi. Meclis, gündemde bulunan ‘Otopark ücret tarifesine ilişkin Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Raporunu’da tartıştı. Raporda, ABB’ye ait olarak bulunan kapalı ve açık otopark alanlarının işletme haklarının 12 Şubat 2021 tarihli Meclis kararı ile 25 sene süreyle günlük araç başı 1.5 TL+KDV bedel üzerinden belediye şirketi BELTAŞ’a devredildiği anımsatıldı.

‘DÜŞÜK TARİFE ZARARA UĞRATTI’

Mevcut tarifeyle BELTAŞ’ın aylık 765 bin TL zarar ettiğinin belirtildiği raporda, “İlimizde bulunan özel otoparklarda 20-45 TL arasında değişen saat ücretleri uygulanmakta iken, mülkiyeti veya tasarrufu Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan yedi adet açık, iki adet çok katlı kapalı, üç adet yol boyu ve üç adet rekreasyon olmak üzere toplam 15 otopark için Meclis kararı ile düşük tarife belirlenerek işletmelerinin 25 yıl süreyle BELTAŞ’a devrine karar verilmesi nedeniyle zorunlu sabit maliyetler dikkate alındığında şirketin aylık yaklaşık 765 bin TL zarara uğradığı, dolayısıyla bu durumun sürdürülebilir olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

ZAMLI TARİFEYE OY BİRLİĞİYLE KABUL

Komisyon raporunda ABB’ye ait otoparkların hukuki durumlarının aynı kalması şartıyla yeni zamlı tarife rakamlarına yer verildi. Meclis, raporu oy birliğiyle kabul etti. Böylece ABB’ye ait otoparklara zam gelmiş oldu. Gazi ve engellilerden otopark ücretinin alınmayacağı BELTAŞ’ın yeni ücret tarifesi ise şöyle:

AÇIK OTOPARK

0-1 Saat: 10 TL

1-4 Saat: 12 TL

4-8 Saat: 15 TL

Tam gün: 20 TL

KAPALI OTOPARK

0-2 Saat: 10 TL

2-4 Saat: 12 TL

4-8 Saat: 15 TL

Tam gün: 20 TL

YOL BOYU OTOPARK

0-15 Dakika: Ücretsiz

15 Dakika-1 Saat: 10 TL

1-2 Saat: 15 TL

2-4 Saat: 18 TL

4-6 Saat: 20 TL

6-8 Saat: 22 TL

Tam gün: 25 TL

REKREASYON ALANLARI

Tam gün: 10 TL

Otoparklara zam geldi

KÖSE ÖNERGELERDE NE OLDUĞUNU AÇIKLADI

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın bu ay ilk oturumda AK Parti’nin önergelerini okutmaması ve kendilerine söz vermemesi, zabıtanın Meclis’e girmesi nedeniyle yaşanan tartışmalar ve iddialar son oturumda da devam etti. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, ilk gün okutulmayan kendi önergeleriyle ilgili bilgi vererek yeni iddialarda bulundu. Köse özetle şunları kaydetti: “Mansur Yavaş önergelerde ‘Kişilerin itibarını zedeleyecek’ ifadeler olduğunu söylemişti. Önergelerde ne var; yedi tane kreşin usulsüz yapılması ile ilgili soru sorduk. 25 milyonluk bir bütçe kullanılmış bu doğru mu dedik. Dört tane firmanın isimlerini de yazdık. Bu kabilenin bu firmalara 25 milyonu nasıl peşkeş çektiğinin göstergesidir. Niye çıkıp cevap vermiyorlar. Çankaya Belediyesi’nin önünde yaya üst geçidinin bir tarafı yıkıldı öbür tarafı duruyor orada da döviz bürosu var. Bu döviz bürosuyla ilgili kabile üyesi Ertan Işık’la ilişkisi var diyorlar biz de soruyoruz var mıdır diye. Ertan Işık’ın ABB ile ilişkili olan inşaat şirketleriyle bağlantılı bir ev almış mıdır diye soruyorum. Kent Konseyi Başkanı meşhur Halil İbrahim Yılmaz’ın ABB’deki hangi ihalelerde ne görev yaptığını soruyorum. Aracılık yaptığı işleri soruyorum yoktur deyin. FOMGET Takım Başkanı Ahmet Öksüz’ün imar konularında resmi olarak zamanında itirazlar yaptığı, birtakım işlerle menfaat sağladığı yönünde ciddi iddialar var. Biz de soru önergesiyle soruyoruz yoksa yok varsa var deyin. Hepsiyle ilgili siz söylemezseniz biz cevabını vereceğiz. Bunları okutmayarak, tam bir yalan söyleyerek buradan kaçarak, giderek bu işler olmaz. Bir güvenlik firması var 250’den fazla personeli ANFA’da çalışıyormuş. Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’la bir akrabalığı var mıdır buranın sahibinin diyoruz. ATO’da yapılan Büyükşehir’in de desteklediği Eko İklim Zirvesi var. Burada yapılan birtakım usulsüzlükler olduğuyla ilgili bilgiler geliyor. Biz de sorduk; Eko İklim Zirvesi’nin organizasyonuna ABB veya ilişkili olduğu şirketler, spor kulüpleri kaç milyon lira aktarılmıştır? Basit bir soru bu. Bu soruya cevap verin. Hangi usulle aktarılmıştır? Üstelik burada ATO’daki Meclis Üyesi Mustafa Kalaycı Gordion diye bir firma kurmuş, buraya şeffaf olmayan birtakım yöntemlerle, oraya bir takım ödemeler yapılmış. ABB’de oraya mı para ödedi? Bunu soruyoruz.” Köse, İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker’in de Eko İklim Zirvesi ile ilgili “Nasıl para topladıkları belli değil” diyerek kendi açıklamalarına benzer açıklamalar yaptığını söyledi.

KONUŞMASINDA ANKARA’NIN FAYDASINA NE VAR

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu Köse’nin iddialarına şu yanıtları verdi: “Artık aynı şeyleri söylemekten ben usandım. Murat Köse’nin konuşmasında Ankara’nın faydasına, sorunlarına yönelik ne var. ‘İddialarımıza cevap veremiyorsunuz’ diyor. Eğer arkasında durulacak iddianız varsa onun yeri Cumhuriyet Savcılığı’na gidip suç duyurusunda bulunmak. Bunu yapmanız lazım. Burası şov yeri değil. Biz burada insanlarımıza, Ankara’mıza nasıl faydalı oluruz diye bunun hesabını vermeliyiz. Bizim abdestimizden şüphemiz yok. Alnımız açık başımız dik yürüyoruz bunu herkes görüyor herkes de görecek. Ankara dışında her şeyi konuşuyoruz. Bunlar gerçekten çok yanlış. Murat Bey dışında üslubunu bozan aşağılayıcı hakaretlerde bulunan başka bir arkadaş görmüyorum. Burada kendinize yakışanı yapın, yakışan bu diyorsanız da onu da bilemiyorum.” Zabıtanın Meclis’e girmesi tartışmasına da değinen Neslihanoğlu, “Hepimiz şahidiz burada Mansur Başkan’ımız zabıtayı çağırmadı. Ama geçmişte zabıta ile dışarı attırmanın örnekleri oldu. Orada o zabıtanın iş güzarlığı, kimse bir şey demeden içeri girdi. Onun da hesabını başkanımız sorar” dedi.

ERTAN IŞIK İDDİALARA YANIT VERDİ

CHP Etimesgut Belediye Meclis Üyesi Ertan Işık da kendisiyle ilgili iddialara yanıt verdi. Işık, “Döviz bürosu diyerek itibar suikasti yapmak isterken benim ismimi zikretti. Burayla ilgili yürütmeyi durdurma var şu anda dosya istinafta. Şerefli ve haysiyetli bir insanın önce bu olayı araştırması gerekmez mi. Neymiş Ertan Işık belediyenin şirketinden kendisine daire aldı mı. Benim böyle bir dairem varsa, almış isem, birinci derece yakınlarım almışsa namusum şerefim üzerine yemin ediyorum ve görevimden de istifa edeceğim. Bu zâta soruyorum, bunu ispat edemezsen sen de müfterisin namussuzsun haysiyetsizsin. Bu tür saçma sapan insanların onuruyla oynanacak konuların yeri bu mecra değil. Demiş ki; birini dövdürdü. Elinde kasetler kayıtlar varmış. Haysiyetli bir insansan niye savcılığa gitmiyorsun” dedi.

EMİN OLMADIĞINIZ KONULARDA İNSANLARI İTHAM ETMEYİN

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, zabıta tartışmasıyla ilgili, “Mansur Bey ‘zapta geçin’ demiş. Zabıta ‘gir’ anlamış girmiş. Zabıtanın buraya girmesi de doğru değildir yanlış anlaşılmış” dedi. Eko İklim Zirvesi’yle ilgili iddia ve tartışmaları değerlendiren Beker özetle şunları kaydetti: “ATO’nun yaptığı Eko İklim Zirvesi’nde Büyükşehir’in sponsorluğu sorgulanıyor. Burada ATO Meclis üyeniz var, bir önerge versin, ayın 26’sında toplantı var. Ben üç yıldır bu Meclis’te hiç kimsenin hakkında ne iftira attım ne abidik gubidik konuştum. Ben ne biliyorsam doğru bildiğimi söyledim. Ben Eko İklim yanlış demiyorum. Yapılışı yanlış diyorum. Ankara Büyükşehir’in, Mansur Yavaş’ın resmi, gayri resmi hiçbir sponsorluğu yoktur. ATO’ya verin önergeyi çıkarsın. ATO buranın konusu değildir. ATO Başkanı cevap versin. Bu işi Halil İbrahim Yılmaz üstlenmişse o yapıyorsa o cevap versin. Bunu konuşmanın yeri ATO’dur. Ben iftira atmam. Sayın Köse veya bütün gruplar, size de tavsiyem yüzde yüz emin olmadığınız konularda insanları itham etmeyin.”

BELEDİYECİLİK SOSYAL MEDYADA BEĞENİ SAYISI DEĞİLDİR

Konuşmasına ‘Zabıtalar burada mı bir seslenir misiniz’ diye başlayan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Zabıtalar şu an burada yoksa arkadaşları uyarın Belediye Meclisi, belediyenin yetki ve sorumluluk anlamında hiyerarşisinde neresinde onu bir öğrensinler. Sadece belediye başkanının değil herkesin zabıtası. Mansur Bey olmadığında da burada olmalarını istiyorum kendilerinin. Onlar yokken de siz birini uyarabilirsiniz onlar yokken de buradan birisini attırabilirsiniz. Bu eşitliği bu yönetimden bekliyoruz” dedi. Belediyeciliğin sosyal medyadan canlı yayın izlenme oranlarıyla ölçülmesini de eleştiren Ilıkan, “Belediyecilik insanlara hizmet üretmektir, belediyecilik insanların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Belediyecilik görüntülenme oranı değildir. Sizi Youtube’da şu kadar kişi takip ediyor, bizi şu kadar kişi takip ediyor değildir. Zaten şu anki yanılgının ana noktası burası. Belediyecilik sosyal medyada beğeni sayısı değildir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01