Teknolojinin otobüs yolculuklarına etkisi: mobil uygulamalar ve seyahat siteleri

Teknolojik gelişmeler, hayatımızın her alanını kolaylaştırdığı gibi seyahat trendlerini ve deneyimlerini de benzersiz kılmaya başladı. Özellikle otobüs seyahatlerinde yolculuk öncesi ve sonrası imkanlar da pek çok açıdan gelişme gösteriyor. Bu sayede yolcular hem para hem de zaman tasarrufu sağlayabilir, yolculuk boyunca daha konforlu seyahat edebilirler. Madalyonun öteki yüzünde de müşteriler kimi zaman teknolojik aksaklıklarla karşı karşıya kalabiliyor.

Ankara 20.02.2024, 21:24 Mehmet Kurt
Teknolojinin otobüs yolculuklarına etkisi: mobil uygulamalar ve seyahat siteleri

Mobil seyahat uygulamaları ve faydaları

Seyahat öncesi

Bilet satın alma kolaylığı: Eski usuldeki gibi size uygun otobüs biletleri için otobüs yazıhanelerine, otogarlara ve terminallere gitmenize gerek yok. Telefon uygulamaları sayesinde dilediğiniz yerden ve dilediğiniz saatte otobüs bileti bulabilirsiniz. Kredi kartı bilgilerinizi kaydettiğiniz takdirde saniyeler içinde biletinizi e-bilet formatında telefonunuzda muhafaza edebilirsiniz.

Fiyat karşılaştırma imkanı: Belki de mobil seyahat uygulamalarının en büyük ayrıcalığı gideceğiniz yere en uygun fiyatlı seferlerin tüm firmaların sağlayıcılarından gelerek tek çatı altında toplanması. Sözgelimi Ankara kalkışlı bir otobüs seferiyle İstanbul’a gitmek istiyorsanız Ankara İstanbul otobüs bileti için fiyat karşılaştırması yaparak tek bir firmaya bağlı kalmamış ve fiyat yelpazesinin 250 TL-600 TL arasında değiştiğini fark edebilirsiniz.

Otobüs güzargahını öğrenme şansı: Seyahat karşılaştırma uygulamaları sayesinde otobüsünüzün geçeceği güzergahları, Express Sefer seçeneğinin bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

Uygulamaya özel kampanya ve indirimler: Tüm mobil seyahat uygulamalarının kendi müşterilerine sunduğu kampanya ve indirim kuponlarından yararlanabilirsiniz.

Bütçeniz kadar zamanınız da önemli: Online platformlardan otobüs biletinizi satın alarak gişe ve otogarlarda sıra beklemek durumunda kalmadan işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Seçenek çeşitliliği: Çevrimiçi platformlardan ve uygulamalardan kriterlerinize göre bilet araması yaptığınız takdirde sitelere özel ek seferlerle karşılaşabilirsiniz.

Seyahat sonrası

İnternet: Teknolojinin gelişimi ve erişilebilirliği sayesinde otobüs seyahat firmalarının neredeyse tamamı seyahat severlerine ücretsiz internet hizmeti sağlıyor. Yolculuk ederken kendi cihazınızdan internete bağlanıp keyifli vakit geçirebilir, işlerinizi halledebilirsiniz.

Şarj imkanı: Telefon, tablet ve bilgisayarlarınızı yolculuk süresince şarj etmek için araç içindeki USB girişlerini kullanabilirsiniz. Genellikle Type C formatında kablo girişi bulunduğunu vurgulamak gerekir.

Eğlenceli vakit geçirme: Otobüs içerisinde standart koltuk arkalarındaki ekranlarda TV, film izleyebilir. Müzik dinlerken oyun oynayabilirsiniz.

Mobil seyahat uygulamalarının dezavantajları

 Her şeyin olduğu gibi teknolojinin de bazı artı ve eksileri bulunuyor. Teknolojinin ve beraberinde getirdiği seyahat uygulamalarının getirdiği bazı olumsuz etkiler de oluyor.

Siber güvenlik: Özellikle belirli yaş aralığındaki bireyler internet kullanımına ve güvenlik önlemlerine aşina olmadığı için bilet satın alma aşamasında ödeme yaparken güvenlik açığı verebiliyorlar. Bu nedenle mutlaka sanal kart oluşturulmalı ve 3D Secure ödeme yöntemi kullanılmalı.

Teknik aksaklıklar: Online bilet alımlarında kimi zaman sağlayıcıdan kimi zaman da bankaların ödeme sistemlerinden kaynaklı aksaklıklar yaşanabilmekte. Biletinizin doğrulama maili’nin ulaşmaması, aynı koltuğun iki müşteriye atanması bu aksiliklerden bazıları olarak örnek gösterilebilir.

 

12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14