3 Aylar Nedir? 3 Ayların Anlam Ve Önemi.

İslam dini için kutsal sayılan yılın üç ayı bu sene Şubat Mart ve Nisan aylarına tekabül ediyor. 3 Aylar nedir peki. 3 ayların anlam ve önemini anlamak. Bu aylar Müslümanların dualarının kabul olduğu muratlarına erdiği Rablerine en yakın olduğunu hissettiği aylardır.

Gündem 03.02.2022, 21:59 Mehmet Kurt
3 Aylar Nedir? 3 Ayların Anlam Ve Önemi.

     Rahmet ve bereket ayı olan ibadetlerin kat ve kat sevaplara denk düşmesi insanları daha da cezp ederken bu aylarda geçmiş günahlara çokça tövbe etmek, bağışlanma talep etmek herkesin elinden geldiğince iyi işler yapması İslami inanca sahip kişiler için birinci sırada gelir.

   Aynı zamanda; bu üç ay içerisinde öyle günler vardır ki kul ile Rabbi arasında hiçbir perde yoktur. O günleri iyi değerlendiren kullar hep kazançlı olmuştur.

İçten edilen her duanın kabul olunduğu samimiyetle Rabbine yönelen her kulun feraha erdiği günler mübarek üç aylar dediğimiz Recep, Şaban ve Ramazan aylarının farklı günlerine tekabül etmektedir.

Bu her bir ayın anlam ve önemi İslamiyet için ayrı bir değerdir. Bu yüzden bu ayları tek tek incelemekte fayda vardır.

Recep Ayı

   Mübarek üç ayları karşılaşmamıza vesile olan, kutsal Ayların ilkidir. Bu yıl 2 Şubat itibari ile başlamıştır.  Peki akılları soruyu soralım, Recep ayı bir Müslüman için ne anlama geliyor?

   On bir ayın sultanı dediğimiz Ramazan ayının habercisi, geleceğinin ona az kaldığının müjdecisi olan aydır Recep Ayı.

   Sonraki iki ayda olduğu gibi bu ayda oruç tutmak, namaz kılmak ve dahi tüm ibadetleri gönülden gelerek Allah in rızasını kazanmak için yapmak kat ve kat sevaba ermek demektir. Peygamber Efendimiz (sav) in bir hadisi şerifinde buyurduğuna göre Recep Ayı Allah'ın ayıdır.

   Aynı zamanda bu ayın başlaması ile birlikte 3 Şubat gecesi de yine ibadetlerin ve duaların daha tesirli olacağı Regaip Kandili olarak bilinmektedir.

    Her yıl recep ayına girildiğinde ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece olarak bilinen Regaip Kandili tüm İslam alemine mübarek olsun.

Şaban Ayı

    Resul-i Ekrem Hazretleri, Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam in ümmetine bildirisi bu ayın yani Şaban ayının kendi ayı olduğudur. Efendimiz hep çok ibadet eden hep çok şükreden bir Müslüman olmasına karşı diğer aylara nazaran bu ayda daha çok ibadette şükürde bulunurdu.

    Tüm insanlığa yasayışı ile örnek olarak gönderilmiş olan Hz. Muhammed in bu Şaban ayı benim adımdır demesi ve bu ayda çokça ibadet etmesi tüm Müslümanlara bu ayda yapılacak ibadetler konusunda ilham olmuştur.

   İnsanın arınma ayı olarak bilinen bu ayda Allah in yanında değeri yükseltmek için kişinin İslami kademesini arttırmak için bulunmaz bir fırsattır.

    Şaban Ayı öyle bir aydır ki günahlar temizlenir kullar arınır, yeter ki kişi o yolda olsun af dileyen Rabbin kapısını duasıyla çalan olsun. Çünkü bilinmeli ki çalınmayan kapı açılmaz. Yani bu söylenenler kendiliğinden olmaz.

    İnanç gerek gayret gerek samimiyet gerek. Her şey bir yana şu bilinmeli ki Şaban ayı layıkıyla ihya edilmeye çalışıldıktan sonra gelen Ramazan ayı gibisi yoktur.

Ramazan Ayı

Allah in rahmetini bereketini ve sağanak sağanak nurunu indirdiği on bir ayın sultanı olarak bildirilen aydır Ramazan ayı. Efendimize Kur an ayetlerinin inmeye başladığı son ve tek gerçek din olan İslamiyet’in O’nda tezahür etmeye başladığı o mübarek aydır bu ay.

Bu yıl 2 Nisan ve 2 Mayıs arasını kapsayan ramazan ayı orucun farz kılındığı aydır. Sağlıklı tüm

Müslümanlara sabah ezanı ile akşam ezanı arası yeme içme ve her türlü kötü fiili düşünceyi bedenden zihinden uzak tutma olarak bildiğimiz oruç bedene de ruha da şifadır doğru bir şekilde ifa edildiğinde.

İslamin beş temel saatinden biri olan oruç tutmak bu ayın farzı ve kullara büyük bir hikmetidir. Mübarek olsun.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:37
Öğle 12:50
İkindi 16:41
Akşam 19:54
Yatsı 21:25