Ambulans yaklaştığında tüm trafik ışıkları yeşil olacak

Acil durum araçlarının trafik sıkışıklığına en az biçimde maruz kalmasını sağlamak adına yeni bir proje başlatıldı.

Gündem 05.07.2022, 21:45 İrem Durak
Ambulans yaklaştığında tüm trafik ışıkları yeşil olacak

Ambulans yaklaştığında tüm trafik ışıkları yeşil olacak

Acil durum araçlarının trafik sıkışıklığına en az biçimde maruz kalmasını sağlamak adına yeni bir proje başlatıldı. İstanbul'da pilot uygulaması yapılan proje daha şimdiden olumlu sonuçlar verdi.

Ambulans ile itfaiye gibi acil durum araçları, araç trafiğinin yanında aynı zamanda trafik ışıklarından meydana gelen trafiğe de takılabiliyor. İşte bu durumun önüne geçilmesi için Türkiye’de yeni bir pilot uygulamaya geçildi. İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri (İSBAK) tarafından başlatılmış olan proje, acil durum araçlarının trafik ışıklarında oluşan trafiğe takılmamasına yardımcı oluyor.

İstanbul’un Fatih ilçesinde başlatılmış olan pilot projede acil durum araçları otomatik bir şekilde uzaktan algılanıyor ve önünde bulunan trafik ışıkları bu araçlara göre şekil alıyor. Projenin pilot uygulamasında da bu uygulama ilk defa başarılı bir şekilde çalıştı. Fatih’te bir acil durum aracı, 400 metre geriden gelirken algılandı ve önündeki trafik ışıkları yeşile döndü.

Acil durum araçlarının geldiği yönde ışıklar yeşile dönüyor:

Proje, İSBAK tarafından dünyada akıllı ulaşım sistemleri ve otonom araç uygulamalarında kullanılan V2x teknolojisinin geliştirilmesiyle başlatıldı. Teknoloji, ulaşım yönetim sistemlerine entegre edildi. Proje, acil durum araçlarını sinyalize kavşaklarda önceliklendiriyor ve en az gecikmeyle kavşakları terk etmesini sağlıyor.

Projenin pilot uygulamasında da Fatih’te, itfaiyenin en çok kullandığı güzergah üzerinde bulunan bir kavşak seçildi. Acil durum araçları üzerinde bulunan ünite, konumlarını yol kenarında bulunan sisteme iletiyor ve bu sistem de durumu kavşak kontrol cihazına iletiyor. Böylelikle trafik ışıklarında acil durum araçlarına özel program devreye giriyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04