Ankara Kedisi

Ankara kedisi, Ankara kedisinin özellikleri ve oldukça eskilere dayanan bu kedilerin hikayelerini sizin için derledik. Ankara kedisi ne yer,ne içer içeriğimizde.

Gündem 14.05.2020, 04:21 Mehmet Kurt
Ankara Kedisi

    Ankara kedisi, kökeni oldukça eskilere dayalı ve bazı zamanlarda da tartışmalara sebep olan, dünyevi olmayan, zarif, güçlü ve dik kafalı bir kedi türüdür. Saf ve doğal bir kedi türü olmasının yanında bir de Türkiye’nin ulusal değerlerinden biri olarak kabul görür. Ankara kedisi birçok kişi tarafından orijinal uzun tüylü kedi olarak bilinir ve kabul edilir.

    Eski adının Angora olduğu bilinen Ankara’da Ankara kedisi, ipeksi, çok zarif desenleri olan ve uzun postlu hayvanların evi olarak bilinmektedir. Ankara kedileri günümüzde de hala Türkiye’nin bazı köylerinde ve kırsal bölgelerinde, yüzyıllardır neredeyse hiçbir değişikliğe uğramadan dolaşmaktadırlar. Bunca zaman hayatta kalmalarını sağlayan fonksiyonları, oldukça içgüdülerine bağlı türden ve son derece zeki olmalarından kaynaklanmaktadır. Bugün de, özgür bir yaşam sürmek yerine toplulukta yaşamaya alışmış olsalar bile, kendilerine özgü olarak bilinen güçlü kişilik özelliklerini saklarlar. Bir Ankara kedisini beslemiş olan ya da gören kişi bu gerçeği bilir.

   Seneler öncesinde Angora olarak bilinen Ankara’da beliren Ankara kedisi, Avrupa’da bilinen ilk uzun tüylü kedi olarak anılır. 10. yüzyılın başlarında Viking’lerin Avrupa’ya getirilmiş oldukları ve bundan dolayı da günümüzdeki uzun tüylü kedilerin ataları oldukları bilinirler. Günümüzdeki Ankara kedisi, varlığını 60’lı senelerde bu türden Amerika’ya, ardından da Avrupa’ya ithali yapılan Ankara Hayvanat Bahçesi gibi benzeri kuruluşlara borçludur.

   Ankara Kedisi 16. yüzyılın sonlarında bilim adamı olan Claude Fabri de Peirese ile beraber Fransa’ya gelmiştir. Vücudunun güzel ve oryantal yapısı kısa bir süre sonra popüler olmasına olanak sağlamıştır. 1868 senesinde bir İngiliz yazar tarafından, “genel olarak boyun tarafında uzun, gümüşe çalan harika ve farklı tüylere sahip güzel bir kedi” olarak anlatılmış ve tanımlanmıştır. Bu türdeki beyaz renk, kendi türünün gerçek temsilcisi olarak görüldüğü için, beyaz kedilerin çoğaltılması için Ankara Hayvanat bahçesi tarafından bir üreme programı geliştirilmiş ve başlatılmıştır.

Ankara Kedisi Özellikleri

 Ankara kedileri, Türkiye’de çalışmakta olan Amerikalılar sayesinde 1962 senesinde tekrardan bulundu. O zamanlarda tam 45 sene boyunca kontrollü bir üretim programı uygulanmaktaydı. Ankara kedilerinin kökenleri Türkiye’ye göç eden ve büyük ihtimalle Manul Kedisi’nden türeyen evcil kedilerini beraberinde getiren Tatar’lara kadar dayanabilir.

    Ankara kedileri oldukça zeki, cesaret ve sahiplerine bağlı kedi türüdür. Evde üstüne çıkmamış hiçbir dolap, açılmayan hiçbir kapı bırakmazlar ve kendilerine ait atletik bir zarafetleri bulunur. Sosyaldirler ve oyuncu kedi türüdür. Oldukça hırçın olan kuzenleri ile karşılaştırıldıklarında genel olarak iyi huyludurlar. Bulundukları coğrafi konum itibariyle sudan pek hoşlanmamaktadırlar ki bu durum da Van kedilerinde tam tersi olmaktadır.

    Ankara kedisi, sahibi ile hayatının ve evinin her bir tarafında beraber olmak ister. Beraber yaşadıkları kişiye karşı derin bir sevgi duyarken ve bunun karşılığında da benzer şekilde sevgiyi almaktan hoşlanırlar. Sahipleri nerede olursa olsun ve ne yaparsa yapsın, sahibinden haberdar olmak için yanında olurlar. Sahibini çok abartılı sevgi gösterileriyle ödüllendirirler, ancak bir kez bir şeyi yapmaya niyetlendikleri zaman da, en akıllı kişiler bile bu kedileri yolundan geri çeviremezler. Yaptıkları her şeyi ustalık ve çeviklik ile yaparlar.

    Hem erkek, hem de dişisi harika bir şekilde ve sorunsuz üremeyi başarır. Sağlıklı, iyi yapıda olan kedi yavrularına çok az zorluklarla sahip olurlar ve onları yetiştirdiklerinde de sevgi ile kur yaparlar. Zeki ve çevik olmalarının yanı sıra bazı zamanlarda da çabuk sinirlenen kedilerdir. Sahiplerine istedikleri şeyi yaptırabilmek için onları beceri ile kullanabilecek kadar da akıllı bir türdür. Bir Ankara kedisi kendi sahibine oyun oynamayı, susadığı zamanlarda da musluğu açmasını veya tüm dolaplarını kilitlemeyi öğretebilir. (o küçücük haylaz patileri inanılmaz derecede yetenekli olabilmektedir.)

    Ankara kedisinin vücut yapısı genel olarak uzundur. Uzun bacaklara, kuyruğa ve uzun kaslı, narince yapılanmış bir gövdeye sahip olmaktadır. Oldukça düzgün bir kemik yapısı bulunur ve narin bir görüntüsü bulunur. Erkek kediler dişiler kedilerden büyük olabilir. Uzun bacaklarının arkadaki kısımları, ön kısımlarından daha uzun olur. Parmaklarının aralarında küçük tüyler bulunur, küçük ve yuvarlak patileri vardır. Mevsime göre de uzunluğu değişen tüyleri bulunmaktadır. Bugün pek çok değişik renk tüyü olan Ankara kedisi bulunur. En iyi tüylere sahip olan Ankara kedileri, genel olarak üç yaşını geçen kediler olmaktadır. İyi bakımları olup tarandıkları zaman daha da etkileyici tüylere kavuşmaktadırlar. Geniş ve badem şeklinde gözlere sahip olmaktadırlar ve renkleri bakır, mavi, altın, yeşil ile ela olabilmektedir. Geniş ve sivri uca sahip, dik kulakları bulunur. Orta boyda burunları vardır ve kuyruklarını yürüdükleri zaman vücut hizasında tutarlar.

Ankara Kedisinin Vücut Yapısı

   Ankara Kedisi vücut yapısı gereği uzun, atletik ve oryantal hatları olan kedi türüdür. Uzun ve ipeksi olan tüyleri parlak, ince, tek tabakalıdır ve ikinci tabaka bulunmamaktadır. Uzun tüyleri özellikle de çene kısmında, karın bölgesinde ve kuyrukta gösterişli bir şekilde kendini belli etmektedir. Mevsimlere göre de tüy uzunlukları değişmekte olan Ankara Kedisinin (ilkbaharda yaza hazırlanmak için tüy dökerler ve bu tüylerin yerine kısa tüyler çıkarırlar), vücut tüylerinin en çok olduğu dönem üçüncü yaşı olmaktadır. Bu dönemde, boynunun altında bulunan tüylerin uzunlukları da göze çarpacak boyutlara ulaşmaktadır.

Karakteri: Enerji dolu, zeki ve sahibine çok bağlı

Tüy Yapısı: Beyaz renkte ve uzun tüyler

Kulak Yapısı: Kulakları uzun ve geniş

Gövde: Zayıf, kıvrak ve kaslı.

Kuyruk Yapısı: Uzun ve bol tüylü

Kilo: 2 – 4 kg

   Uzun tüyleri sebebiyle çoğu zaman İran Kedisi ile karıştırılan Ankara Kedisi, Amerika’da İran Kedisi olarak isimlendirilmiştir. Fakat asıl olarak İran Kedisi, Ankara Kedisinin mutasyona uğratılmış olan bir alt türü olmaktadır. Uzun tüylü olan kedilerin atası olarak bilinen Ankara Kedisi, aynı şekilde İran Kedisinin de atası olmaktadır. Ankara Kedisi vücut şekli bakımından, İran Kedisi ile gözle görülür şekilde farklı olsa da, ikisi de çok uzun tüylü kedi türleridir.

    Ankara Kedilerinin, İran Kedilerine çok benzetilmeleri ve İran Kedileri ile çiftleştirilmeleri, çeşitli renklerde Ankara Kedilerinin üremesine sebep olmuştur. Her renkte Ankara Kedisi bulunabildiği gibi, beyaz renkteki tüyleri de ırklarının saflık sembolü olarak kabul edilmektedir. Sokakta da her renkten melezlenen Ankara Kedileri görmek mümkün olmaktadır ancak saf rengi ise bembeyaz olanıdır. Ankara Kedisinin göz rengi yapısında bulunan belirgin farklılık da onu öteki kedilerden ayırmaktadır. Her iki gözünün de ela, sarı, mavi ve yeşil olabileceği gibi, çift renk göz adı verilen; mavi-sarı, mavi-kehribar, mavi-ela tonlarında da göz rengi bulunabilir. Bu şekilde de Van Kedisi ile çoğu zaman karıştırılmaktadır.

    Ankara kedileri hem karakter olarak baskın olmaktadırlar hem de yapı olarak güçlüdürler. Güçlü yapıları sayesinde çok fazla hastalığa yakalanmamaktadırlar. Ancak iki farklı göze sahip olan bu türlerde sağırlık da gözlenebilmektedir.

Ankara Kedilerinin Bakımı

   Ankara kedileri için bakım öncelikle kulaktan başlar, kulakların devamlı bir şekilde temiz tutulması çok önemlidir. Kulak temizliğinin kulak çubukları ile değil, yumuşak ve nemli bez kullanılarak yapılması gerekir.

    Ankara Kedileri, kurumamalar ile beslenebilir. Kurumama ile beraber yaş mama ile ödül mamaları da verilebilmektedir. Kedilerde beslenme şekli; kedinin türüne, yapısına ve kilosuna bağlı olarak değişmektedir.

Yorumlar (1)
Kedi Dostu 4 yıl önce
Teşekkürler
12
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:25
Öğle 12:50
İkindi 16:44
Akşam 20:05
Yatsı 21:42