Bir garip olay: Elon Musk’a FETÖ’cü olduğuna dair suç duyurusu

FETÖ üyeliği ve casusluk gibi suçlarla yargılanmakta olan Metin Can Yılmaz, Elon Musk'ın FETÖ'cü olduğunu iddia etti.

Gündem 09.10.2021, 14:25 İrem Durak
Bir garip olay: Elon Musk’a FETÖ’cü olduğuna dair suç duyurusu

Bir garip olay: Elon Musk’a FETÖ’cü olduğuna dair suç duyurusu

FETÖ üyeliği ve casusluk gibi suçlarla yargılanmakta olan Metin Can Yılmaz, Elon Musk'ın FETÖ'cü olduğunu iddia etti. Resmi suç duyurusu üzerine harekete geçen savcılık, Musk için soruşturmaya yer olmadığı kararına vardı.

15 Temmuz 2016 günü yapılan darbe girişiminden sonra açılan FETÖ davalarında gerçekten de komik olan bir gelişme meydana geldi. Dünyanın en zengin insanlarından olan, gerçekleştirdiği çalışmalarla uzay turizmini hayatımıza katmış olan ve otomotiv sektörünün de genel seyrini değiştiren Elon Musk, soruşturmalar bağlamında FETÖ'cü olmakla suçlandı. Peki ne oldu da muhtemelen FETÖ'nün ne olduğunu bile bilmeyen Musk, bu örgütle yan yana getirildi?

Yaşanan ilginç olayın kaynağı, Metin Can Yılmaz isimli bir FETÖ tutuklusu. Örgüte üye olmanın yanı sıra casuslukla da suçlanmakta olan Yılmaz'ın suçlanmasına konu olan argümanlardan biri de gizlilik odaklı mesajlaşma uygulaması Signal. Hatırlayanlarınız olacaktır; Elon Musk, söz konusu uygulamayı WhatsApp'ın tartışmalı kullanım şartları güncellemesinin tartışıldığı zamanlarda dile getirmişti. Hatta konu ile alakalı olarak bir paylaşım yapan Musk, "Signal kullanın" dediği bir paylaşım gerçekleştirmişti. İşte FETÖ'den tutuklu sanık, bu uygulama üstünden Elon Musk ile ilgili de soruşturma açılması gerektiğini savundu.

"Elon Musk hakkında resmi suç duyurusunda bulunuyorum"

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılamakta olduğu Metin Can Yılmaz adlı sanık, "Signal kullananları ifşa edeceğim. Elon Musk gibi. Signal kullanan adam, Sabah Gazetesi'nin haberine göre ya il imamıdır ya da ilçe imamıdır. Elon Musk hakkında resmi suç duyurusunda bulunuyorum. Adam hem kullanıyor hem de teşvik ediyor. Eğer benim hakkımda Sabah Gazetesi'nin haberine dayanarak iddianame düzenlenip Enver Altaylı hakkında mütalaa düzenleniyorsa, Elon Musk soruşturulmalıdır. Bu adam suçludur. Signal'i kullandığı için, Signal'in kullandırılmasını teşvik ettiği için bu adam örgüt içi bir haberleşme programını herkese tavsiye ediyor." İfadelerine yer vererek, mahkeme heyetinin karşısında Elon Musk ile ilgili olarak suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine harekete geçmek zorunda kalan mahkeme, tutukluğu sanığın ihbarını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yönlendirmek zorunda kalmış oldu.

Sanığın ihbarını değerlendirmeye almak zorunda kalan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Elon Musk hakkında bir karar çıkardı. Bu karar kapsamında Musk için soruşturmaya yer olmadığını ifade eden savcılık makamı, kararın gerekçesini ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 158. maddesinin 6. fıkrası olarak gösterdi. Bu fıkrada şu ifadeler bulunuyor:

İhbar ve şikayet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması veya ihbar ve şikayetin soyut ve genel nitelikte olması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilir. Bu durumda şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilemez. Soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar, varsa ihbarda bulunana veya şikâyetçiye bildirilir ve bu karara karşı 173'üncü maddedeki usule göre itiraz edilebilir. İtirazın kabulü halinde Cumhuriyet başsavcılığı soruşturma işlemlerini başlatır. Bu fıkra uyarınca yapılan işlemler ve verilen kararlar, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından görülebilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36