“Demir Yumruk” operasyonundaki para şaşırttı

Ankara merkezli 29 şehirde gerçekleştiren 'Demir Yumruk' operasyonunda 3 suç örgütüne operasyon gerçekleştirilmişti. Detaylar da belli olmaya başladı.

Gündem 01.07.2022, 23:10 İrem Durak
“Demir Yumruk” operasyonundaki para şaşırttı

“Demir Yumruk” operasyonundaki para şaşırttı

Ankara merkezli 29 şehirde gerçekleştiren 'Demir Yumruk' operasyonunda Erol Evcil ismiyle bilinen Erol Eşrefoğlu, Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak liderliğini gerçekleştirdiği 3 suç örgütüne operasyon gerçekleştirilmişti. Operasyonda 4 kamyon dolusu belge ve ziynet eşyası ile bavullar içerisinde 500 milyon lira ele geçirilirken detaylar da belli olmaya başladı.

Demir çelik piyasasını manipüle edip fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki öteki firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura oluşturarak 3’üncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığı ile haksız kazanç sağladıkları belirtilen kişilere yönelik yapılan 'Demir Yumruk' operasyonunda detaylar belli oldu. 4 kamyon dolusu belge ile ziynet eşyası ile bavullar içinde 500 milyon lira ele geçirilen operasyonda Erol Evcil ismiyle bilinen Erol Eşrefoğlu'nun liderliğini gerçekleştirdiği suç örgütünün zor durumdaki fabrikaları hedef aldığı belirlendi.

105 MİLYAR TL'LİK SAHTE FATURA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, demir çelik sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine yönelik, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'nitelikli dolandırıcılık', 'rüşvet' ve '213 sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet' suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 10 aylık teknik ve fiziki takip sonucunda, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren 3 ayrı suç örgütü tespit etti. Suç örtülerinin demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek 3’üncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları belirlendi. Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edildi.

Harekete geçen ekipler, Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı 'Demir Yumruk' isimli operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda ilk gün 291 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gözaltı sayısının 310'a yükseldiğini açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında suç örgütlerinin liderleri Erol Evcil adıyla bilinen Erol Eşrefoğlu, Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak da yer aldı. Yapılan arama çalışmalarında ise yaklaşık 4 kamyon dolusu belge ve ziynet eşyası ile bavullar içinde 500 milyon lira ele geçirildi.

"UÇAK, TÜRKİYE'YE 4 SAAT İÇERİSİNDE GETİRİLDİ"

Bakan Soylu, suç gelirleri açısından 8 bin 690 banka hesabına, 261 taşınmaza, 1’i uçak olmak üzere toplam 328 araca el konulduğunu hatırlatarak, "Uçak, operasyon başlarken Londra’ya kaçırılmış. Ankara Emniyet Müdürlüğümüzün hassas çalışması neticesinde uçak Türkiye’ye 4 saat içerisinde getirildi." dedi.

HEDEFLERİNDE ZOR DURUMDAKİ FİRMALAR VAR

Sabah'tan Ömer Çetin'in haberine göre İskenderun'da kaldığı rezidansın yangın merdiveninden kaçmaya çalışırken özel harekat ekiplerince gözaltına alınan Evcil'in, liderliğini yaptığı suç örgütünün zor durumdaki fabrikaları hedef aldığı tespit edildi. Örgütün işleyişi de çözüldü: İlk olarak, mali sıkıntı yaşayan tesisleri satın alma vaadi ile kira kontratı imzalandı.

Tesise girdikten sonra demir-çelik ürünlerini piyasaya satıp gelirler Evcil'in grup şirketlerin hesaplarına aktarılarak firmaların içi boşaltıldı. KDV, kurumlar vergisi ve stopaj gibi ödemeler bu firmaların üzerinde bırakılarak firmaların borç yükü artırıldı. Borçlar nedeni ile haciz gelmesi durumunda kiracı değişimine giderek faaliyete devam edildi.

Herhangi bir tahsilat yapılamadığı içinde kamu alacağı tahsili de engellenmiş oldu. Örgütün bu yolla İzmir, Hatay ve Sivas'taki fabrikalara çöktüğü belirlendi.

YAKLAŞIK 4 MİLYON ZARAR

Demir çelik sektöründe faaliyet yürüten köklü firmaları bu şekilde kasıtlı olarak iflasa sürükledikleri ortaya çıktı. Evcil bu yöntemle devleti 3 milyar 955 milyon 628 bin 534 lira zarara uğrattı. Erol Evcil'in üzerinde herhangi bir fabrika olmadığı ve bunları akrabalarını üzerine yaptırdığı tespit edildi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35