Doğru çayı nasıl demlemeliyiz?

Türkiye dünyada çayın en fazla tüketildiği ülke sıralamasında birinciliği hiçbir ülkeye kaptırmıyor.

Gündem 23.04.2022, 16:32 İrem Durak
Doğru çayı nasıl demlemeliyiz?

Doğru çayı nasıl demlemeliyiz?

Türkiye dünyada çayın en fazla tüketildiği ülke sıralamasında birinciliği hiçbir ülkeye kaptırmıyor. Bu listede Türkiye’yi çay saatleri ile ünlü olan İngiltere izliyor. Türkiye kadar çok olmasa bile ilerleyen bir çay kültürü bulunan İngilizlerin çay içmek için özel saatleri bile var. İngiltere’nin en büyük çay üreticisi firmasının yetkilisi çay demlemenin püf noktalarından bahsetti.

Türkiye günlük 245 milyon çay tüketimi ile dünya sıralamasında lider konumda bulunuyor. Türkiye’de çayın ne kadar fazla sevildiği bilinen gerçeklerden. Kişi başına düşen senelik çay tüketimi 3 kilo. En çok çay içen ülkeler sıralamasında Türkiye’yi İrlanda ve İngiltere izliyor.

İngiltere’nin en büyük çay üreticilerinden biri olan Canton Tea uzmanları, mükemmel çay demlemenin sırlarından bahsetti. Canton Tea’de üst düzey bir isim olan James Thirlwall, çay üzerine eğitim programı da yürütüyor. İngiltere’de tıpkı bir şarap veya viski gibi çay turları düzenleyen Thirlwall ce ekibinden Tom Husted, mükemmel bir fincan çay demlemek için ipuçlarını paylaştı.

MÜKEMMEL ÇAY NASIL DEMLENİR?

En iyi yaprakları seçmek kadar doğru miktarı seçmek de önemli: Husted, en iyi çay yapraklarını seçmenin yani kaliteli bir çaya sahip olmanın önemli olduğu görüşünde. Ancak Husted’a göre bunun kadar önemli bir şey de çay miktarı. Husted, “En iyi sonucu elde etmek için yapraklarınızı tartın veya optimum lezzeti sağlamak için bir kaşık kullanın. Kişi başına 4 gram çay en ideal ölçüdür” ifadelerinde bulundu.

ÇAY SUYU TAM KAYNAMAMALI

Doğru su sıcaklığını seçin: Çayı demlemek için doğru sıcaklık 95 derecedir. Bu sıcaklık kaynama noktasına çok yakındır ancak tam olarak kaynamamıştır.

Husted’a göre kullanılan sıcaklığın suyu oldukça önemli. Siyah çayın gerçek lezzetini elde edebilmek için en uygun sıcaklık 95 derece olmalıdır ve su hemen kaynamadan önce demlenmeye alınmalıdır. Husted, “Bunu yapmanın en iyi yolu termometre kullanmak olabilir. Ayrıca filtrelenmiş su (temiz su) kullanmak da çayın tadını iyileştirir.” dedi.

ZAMANLAMAYA DİKKAT

Zamanlama önemli: İngiliz uzmanlara göre, sallama çay içiyorsanız siyah çay için 2 dakika suda bekletmeniz yeterli. Bu süre, siyah çayın tadının tamamının suya geçmesine yardımcı olacaktır. Ancak eğer çaydanlıkta veya daha büyük ölçülerde çay demliyorsanız 18-20 dakika demlenme için en ideal zaman…

Husted’a göre, çayın bir püf noktası da yapıldığı gibi bitirilmesi. Husted, “Demlikte kalan çay daha fazla çeker ve acılaşır.” dedi.

Ek öneri: İngilizler gibi süt ve çayı karıştırmak isterseniz, önce çayı koyup üzerine sütü ekledikten sonra 4 dakika bekleyip tüketebilirsiniz…

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11