Emekli Memurun Üniversiteyi Bitirmesi Maaşını Etkiler Mi?

Emekli olduktan sonra lisans bitirmenin emekli maaşına etkisi olur mu?

Gündem 23.09.2021, 16:01 İrem Durak
Emekli Memurun Üniversiteyi Bitirmesi Maaşını Etkiler Mi?

Emekli Memurun Üniversiteyi Bitirmesi Maaşını Etkiler Mi?

Emekli olduktan sonra lisans bitirmenin emekli maaşına etkisi olur mu?

15.10.2013 senesinde ön lisans mezunu olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden emekli oldum. Seneler sonra 2018-2021 yılları arasında lisans mezunu oldum. Şimdi de hizmetine saydırabilmem için SGK'da nasıl bir yol izlemem gerekecek?

Emekli olmanın ardından lisans tamamlama memura fayda sağlayacak mı?

Bugün için Devlet memurlarının emekliliğin ardından üst öğrenim bitirmesi ya da lisans tamamlaması emekli aylığını yükseltmez, yalnızca kendisinin öğrenim seviyesini yükseltir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda memurların öğrenim derecelerine göre yükselebilecekleri derece ve kademeler ile hem intibak derecelerine hem de bulunmuş oldukları hizmet sınıfı ve görev unvanlarına göre ek göstergeler tanımlanmıştır. Ek gösterge rakamları hem emekli aylıklarını hem de emekli ikramiyesini etkileyen en büyük faktördür.

Devlet memurları görevde iken ya da görevlerinden ayrıldıktan sonra bir üst öğrenimi tamamlama gayretinde olmakta, böylelikle emekli aylık ve emekli ikramiyelerine büyük katkı sağlayan ek göstergeyi kazanma düşüncesinde olabilirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun geneline bakıldığı zaman, emeklilik konumuna geçen ve göreviyle ilişiği kesilmiş olan ya da göreviyle ilişiğinin kesilmesinin ardından yeniden devlet memurluğuna girmeyen kişilerin bu esnada bir üst öğrenimi bitirmeleri durumunda intibakları gerçekleştirilememektedir.

Devlet memurlarından göreve başlamalarının ardından görevde iken ya da bu görevden ayrılarak bir üst öğrenim bitirmiş olan kişilerden tekrardan devlet memurluğuna başlamaları durumunda, işlemler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 (A) 12/d fıkrasına göre gerçekleştirilmektedir.

Bu hüküm gereği, memuriyette ya da memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi tamamlayanların yeniden memuriyete dönmeleri durumunda aynı üst öğrenime tahsillerine ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde tamamlayan emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak koşuluyla bitirdikleri üst öğrenimin hizmete başlangıç derece ve kademelerine memuriyette geçirmiş oldukları başarılı hizmet sürelerinin hepsi değerlendirilerek kişilerin aylıklarında esas alınması gereken derece ve kademeler bulunmaktadır.

Ayrıca, intibak işleminin gerçekleştirilebilmesi için bu Kanunun ilgili maddelerine de bakılması gerekir. 657 sayılı Kanunun 167 nci madde hükmünde, derece yükselmesinde ya da daha aşağı derecelere atamada memur yükseldiği ya da atandığı derecenin görevine başlamış olduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 161. maddeye göre kazanmış olduğu kademe aylığını alacağını, fakat yürütülmekte olan görevin niteliğinde bir değişme olmaması durumunda derece yükselmesi ile ilgili onayın geçerlilik tarihini takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 657 sayılı Kanunun 161. maddesine göre kazanmış olduğu kademe aylığını alacağını belirtmektedir.

Sonuç olarak, emeklilikte bitirilmiş olan yani aktif memurluk hayatı sona erdikten sonra, emeklilik statüsündeyken bir üst öğrenimin tamamlanması ya da lisans tamamlanması dikkate alınmaz.

Ayrıca, bugün için ön lisans ve lisans mezunları bakımından emekli aylık ve ikramiye tutarı açısından hiçbir fark olmadığını söyleyebiliriz. Örneğin, ön lisans mezunu GİH sınıfındaki memur ile GİH sınıfındaki lisans mezunu memurun ek göstergesi 2200 olmaktadır. Yine aynı şekilde daha önce ön lisans mezunu Şube Müdürünün ek göstergesi ile lisans mezunu Şube Müdürünün ek göstergesi de aynı olup 2200'dür. Dolayısıyla ön lisans ya da lisans mezuniyetinin emeklilikte ödenmekte olan tutarlar bakımından bugün için hiçbir fark olmadığını, her ikisinin de emeklilikte aynı tutarlarda aylık ve ikramiye aldığını belirtmemiz mümkün.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 01 Mayıs 2024
İmsak 04:05
Güneş 05:42
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:50
Yatsı 21:20