Günlük Çalışma Saatlerine Yeni Düzenleme: Yeni Maksimum Çalışma Süreleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vatandaşların günlük çalışma süreleri ile alakalı olarak bazı değişiklikler gerçekleştirdi

Gündem 28.07.2021, 11:22 İrem Durak
Günlük Çalışma Saatlerine Yeni Düzenleme: Yeni Maksimum Çalışma Süreleri

Günlük Çalışma Saatlerine Yeni Düzenleme: Yeni Maksimum Çalışma Süreleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vatandaşların günlük çalışma süreleri ile alakalı olarak bazı değişiklikler gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bu değişiklikler, yeni çalışma sürelerini göstermekte.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısı, ülkemizde çalışmayı sürdüren milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir karara ev sahipliği gerçekleştirmiş oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın almış oldukları bir karar ile çalışma süreleri ile ilgili olarak yönetmelikte değişiklik gerçekleştirildi. Bu değişiklikle çalışma sürelerinde kısmen de olsa değişiklik oldu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında bulunan bilgilere göre 25425 sayılı Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliği'nde yer alan bir bent değiştirilmiş oldu. Bu bentte, gün içi, akşam ve ağır vasıta şoförlerini ilgilendirecek olan çalışma süreleri bulunmaktaydı. Yapılan değişiklik ile alakalı olarak yeni çalışma süreleri belirlendi.

Resmi Gazete'de çalışma süreleriyle ilgili yapılan değişiklik

Resmi Gazete'de çalışma süreleriyle ilgili yapılan değişiklik şu şekilde;

MADDE 1 – 6/4/2004 tarihli ve 25425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Günlük iş süresi 11 saati, gece çalışma süresi 7,5 saati geçemez. Profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi 9 saati geçemez, ancak bu süre herhangi bir hafta içinde iki kez on saate çıkarılabilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.

Günlük çalışma saatleri ne kadardı?

4857 sayılı İş Yasası’nın 63 maddesi haftalık çalışma süresini 45 saat olarak belirlemiştir. 4857 sayılı Yasa’ya göre günlük çalışma süresi, günde 11 saati aşmayacak şekilde haftanın çalışılan günlerine bölünerek uygulanabilir. Ancak hiçbir durumda bir haftalık zaman dilimi içerisinde haftalık normal çalışma süresi 45 saati aşamaz. Haftada 45 saat çalışan bir işçi kesintisiz 24 saat ücretli hafta tatili hakkı elde eder.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17