Hemoroid Nedir? Hemoroid Tekrarlar Mı?

Hemoroid Nedir? Hemoroid Tekrarlar Mı?

Gündem 24.05.2022, 15:48 Sponsorlu icerik
Hemoroid Nedir? Hemoroid Tekrarlar Mı?

İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde işlevini devam ettirebilmesi için tüm sistemlerin aktif ve sorunsuz bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bununla birlikte toplumun büyük bir bölümünü oluşturan kısımda bazı sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Bu problemlerin başında herkes tarafından rastlanabilecek hemoroid vardır. Halk arasında basur veya mayasıl olarak da bilinmektedir. Yaşam standartlarını ve günlük hayatı doğrudan etkileyen hemoroid, tedavi gerektiren hastalıklardan biridir. Aksi takdirde kişinin iş yapabilme ve bireysel yaşantısındaki potansiyelini düşürmektedir. Özellikle tuvalete çıkıldığında baş gösteren bu rahatsızlık, kişiye fazlasıyla acı hissiyatı da vermektedir. Bu içerikte, ‘hemoroid nedir?’, ‘hemoroid belirtileri nedir?’, ‘hemoroid ameliyatı’ ve bununla ilgili diğer birçok bilgiye erişebileceksiniz.

Hemoroid Nedir?

Kalın bağırsakta yaşanan ve anüsün alt kısımlarında baş gösteren bir sorun olarak karşılaşılmaktadır. Öyle ki, bu bölgelerde bulunan damarların tahriş olması, şişmesi veya genişlemesi durumunda basur oluşmaktadır. Bununla birlikte mayasılı 2 farklı alanda değerlendirmek mümkündür. Bunlar iç ve dış hemoroiddir. Kişide basur olduğu halde bunun farkında olamayabilir. Çünkü iç hemoroid, rektumun içerisinde, gözle görülemeyecek konumda bulunmaktadır. Bu bölgelerde ise acı hissiyatını yaşamamızı sağlayan reseptörlerin azlığından dolayı genellikle rahatsızlığın farkına dahi varılmaz. Ancak tuvaletinizi yaptıktan sonra dışkıda veya tuvalet kağıdında görülen kan, bunun habercisidir.

Dış hemoroid, isminden de anlaşılacağı üzere anüsün çıkış noktasında ve gözle görülebilir konumdadır. Damarların genişlemesi ve tahrip olmasının akabinde makattan dışarıya sarkmaktadır. Acı hissinin yüksek seviyelerde olduğundan kişinin yaşamına doğrudan etki etmektedir. Hatta bazı durumlarda damarlardan atılan kan pıhtısı nedeniyle hemoroid mavi veya mor renkte olabilir. Tromboz vakaları olarak isimlendirilen bu hemoroid türünde, ağrı ve kanama en sık alınan şikayetlerdir.

Başlıca nedenleri arasında yine hayat stilinizin etkisi büyüktür. Eğer lif değerleri düşük olan ya da hiç olmayan besinleri sıklıkla tüketiyorsanız bu sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Keza ağır bir yük kaldırmanız halinde de basur sorunu yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte kabızlık halindeyken kendinizi fazlasıyla zorlamanız yine bunun oluşmasına sebep nedenlerden birisidir. Ayrıca obezite iseniz vücudun fazlasıyla ağırlık taşıması ile beraber basuru tetikler. İş hayatınızın fazlasıyla hareketsiz olması ya da tuvalette uzun süre oturmak bu durumun etkenleri arasındadır. Örneğin, sürekli aynı konumda nadiren hareket ediyorsanız(kasiyerlik mesleği buna iyi bir örnektir), hemoroid yaşayabilirsiniz. Hatta masa başı bir işte çalışıyorsanız da yine hareketsizlik dolayısıyla bu rahatsızlık sizde de görülebilmektedir. Kimi zaman da ailenin kalıtsal genetiğinde bulunan bir durum basura olan yatkınlığa sebep olabilmektedir. Düzenli egzersizler ve doğru beslenme ile hemeroidi büyük oranda engelleyebilirsiniz.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Sıkça gelen sorulardan birisidir. İnsanlar bazen kulaktan dolma bilgiler ile kendilerine teşhis koyabilmektedir. Ancak bu kesinlikle doğru bir davranış değildir. Aşağıda maddeler halinde listelenen belirtilerden biri veya daha fazlası sizde mevcutsa, en kısa süre içerisinde uzman bir doktora başvurmalısınız.

  • Dışkılama sürecindeki ıkınmaya bağıl olarak veya olmayarak görülen kanama,
  • Otururken anüs bölgesindeki şiddetli ağrı,
  • İlgili bölgede kaşıntı durumu,
  • Anüs yakınlarda oluşan çıkıntı ve hissedilebilir yumru yapısı,
  • Bazı vakalarda görülen kanama ve kaşıntıya ek olarak anüsden gelen akıntı veya ıslaklık

Gibi belirtileri yaşamanız durumunda, acilen tedavi sürecine başlangıcı vermelisiniz. Aksi takdirde cerrahi operasyon gerektirebilecek safhalara gelebilirsiniz.

Hemoroid Ameliyatı

Hemoroidler, 4 evre başlığı altında değerlendirilmektedir. Birinci ve ikinci evredeki hemoroid aşamalarında herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Hastanın durumuna göre bazı ilaçlar, diyet ve egzersiz programları uygulanmaktadır. Buna istinaden basur kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak üçüncü ve dördüncü evrelerde bahsedilen bu uygulamalardan sonuç alınması düşük olasılıktır. Dolayısıyla ameliyat edilerek sorunun çözülmesi amaçlanır.

Hemoroid tedavisinde kullandığımız yöntemler arasında lazer hemoroid ameliyatı, ultrasonik bıçak, radyofrekans, hemoroidal arter ligasyonu ve longo vb sayılabilir. Her hasta için doğru tedavi seçeneği farklı olabilir. Hangi yöntemin en uygun olduğuna muayene bulgularına göre karar vermek gerekir.

Hemoroid Tekrarlar Mı?

Cerrahi müdahale yapıldıktan sonra genellikle tekrarlayan bir durum değildir. Ancak! Eğer sağlıklı beslenmeye, hemoroidi arttırıcı riskli davranışlardan uzak durmaya ve egzersiz yapmaya özen gösterilmezse hemoroid sorunu ile tekrar karşılaşmanız da olasılıklar dahilindedir. Bundan dolayı tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Keza obezite derecesine kadar ilerleyen fazla kilolarınız var ise bunlardan kurtulmalısınız. Bununla birlikte egzersiz yapmaya da azami özeni göstermelisiniz. Aksi takdirde aynı sıkıntılı süreci yaşayabilirsiniz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12