İzmir'de 'Tanımlanamayan' Bir Koronavirüs Varyantı İddiası

İzmir Tabip Odası, İzmir'de Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarından değişik olan bir koronavirüs varyantının saptandığını belirledi.

Gündem 26.08.2021, 15:15 İrem Durak
İzmir'de 'Tanımlanamayan' Bir Koronavirüs Varyantı İddiası

İzmir'de 'Tanımlanamayan' Bir Koronavirüs Varyantı İddiası

İzmir Tabip Odası, İzmir'de Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarından değişik olan bir koronavirüs varyantının saptandığını belirledi. Varyantın Delta'dan sonra en etkin varyant olduğu açıklandı. Varyantın gerçekten yeni bir varyant olup olmadığı, araştırma sonucunda belli olacak.

Koronavirüs, dünyanın farklı bölgelerinde mutasyon geçirmeyi sürdürürken ülkeler özelinde mutasyonlar da görmeye başladık. Ancak bugüne kadar ‘Türk mutasyonu’ denebilecek bir mutasyonla karşılaşmadık. Geçtiğimiz günse İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, oldukça dikkat çekici bir açıklama gerçekleştirdi.

Lütfi Çamlı, gerçekleştirdiği açıklamada koronavirüs vakalarında İzmir ile Türkiye’deki çeşitli illerde henüz kesinliği tam sağlanamamış olsa bile tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladığını belirtti. Çamlı, İzmir’de tanımlanamayan grubun ilk olarak %20’lerdeyken son günlerde %40’lara kadar arttığını açıkladı.

Varyant, henüz kesin değil:

Tespit edilen mutasyon, kendisini Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarından ayırıyor. Çamlı, açıklamasında bu mutasyonun Rize’de %50-60 oranında görüldüğünü ifade etti. Yeni varyantın kesin olarak bir varyant olup olmadığını bilmediklerini ifade eden Çamlı, klinik bilgileri konusunda bir verinin olmadığını söyledi.

Çamlı, yeni bir varyant olup olmadığı kesinleştirildikten sonra bu yönde araştırmaların yapılması gerektiğini, yeni varyant konusunda kesinliğin Ankara’daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında yapılan genomik testlerle sağlanabileceğini vurguladı. Yeni bir varyant tespit edilmesi durumunda buna yönelik bir takım tedbirlerin alınması, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve stratejik planlama yapılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03