‘Kiralara üst sınır getirilsin’

İnternette “kiralara üst sınır getirilsin” kampanyasına başlandı.

Gündem 18.09.2021, 14:03 İrem Durak
‘Kiralara üst sınır getirilsin’

Kiralara üst sınır getirilsin

İnternette “kiralara üst sınır getirilsin” kampanyasına başlandı. Fakat meslek odaları “Serbest piyasa ekonomisi varken mümkün değil” şeklinde söylemlerde bulunuyor. Devlet tarafından daha farklı önemler alınabileceği belirtiliyor.

Türkiye’de son zamanlarda kiralık daire fiyatlarında büyük bir artış yaşanıyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde insanlar uygun fiyatla ev bulmakta ciddi problemler yaşıyor. Türkiye genelinde kira fiyatlarının yüzde yüze yakın artmasından sonra Change.org’da ‘Kiralara üst sınır getirilsin’ kampanyası başladı.

Kısa süre içinde 75 bin kişinin imzalamış olduğu kampanyada, “Kiralık konut fiyatları son bir sene içinde çok hızlı bir yükselişe girmiş durumda. Pandemi şartlarında yaşamak giderek zorlaşırken, maaşlara gelen zamlar enflasyon karşısında hızlı bir şekilde erdi. Yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıplarıyla karşılaşırken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydan bu yana ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayanmış durumda. Gün be gün artış yaşanan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamıyla “serbest piyasanın insafına” bırakılması olmaktadır. Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

"2 Sene İçinde Bu Kiralar Düşecek"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise başlatılmış olan kampanya, artan kira fiyatları ve kiralık ev bulunmamasıyla alakalı olarak şu değerlendirmeleri gerçekleştirdi:

“Serbest piyasa ekonomisi bulunuyorken, ‘Kiralara üst sınır getirilsin’ demek mümkün olmamaktadır. Kalkıp kimseye ‘Sen malını şu fiyata sen bu fiyata ver’ şeklinde söylemde bulunamazsınız. Neye göre üst limit bırakılacak? Fakat devlet tarafından daha farklı önemler alınması mümkün. Ev sahiplerinin 5 senenin sonunda kira tespit davası açma hakları bulunuyor. Ev sahibi 5 senenin sonunda günün şartlarına uygun kira düşük diye dava açarak gün koşullarına uygun zam isteyebiliyor. 10’uncu senenin sonunda, size evden tahliye ettirme hakkı da bulunuyor. Herhangi bir neden göstermeden tahliye davası açıyor.

Son zamanlarda ev sahipleri tarafından bu ikisi çok fazla yapılıyor. Mal sahipleri şu anlarda bunun peşine düşmüş durumda. Devlet geçici bir kanun çıkararak bu süreyi uzatabilir. Örneğin; 5 senelik süreyi 10 seneye, 10 senelik süreyi ise 15 seneye çekebilir. Fakat bilsinler ki, bu geçici bir süre. Bu böyle geçmeyecek, benim iddiam 2 sene içinde bu kiralarda düşüş yaşanacak.

"Öğrenciler İçin Bir Problem Olduğunu Görmüyorum"

Ev bulma ile ilgili olarak İstanbul’dan da sorunlu illerimiz bulunuyor. Örneğin; Mersin ve Diyarbakır İstanbul’dan daha problemli. İnsanlar biraz mesafeyi göze aldıkları zaman ev bulabilirler. İstanbul’da seçenek bitmiyor. Ama sen illa ‘Ben Beşiktaş’ta oturacağım’ diyorsan sıkıntı. Şişli, Kadıköy, Beşiktaş’ta ‘Şu fiyata ev bulurum’ diyorsan bulman zor. Çünkü artık buraların bir piyasası var. Merkezi yerlerde de, öğrenciler için ciddi problemler olduğunu görmüyorum. Aileler ve yeni evlenecek olan çiftler için bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 3 kişi birleşerek bir evi tutabilir. 5 bin TL kiraya merkezi bir yerde öğrenciler birleşerek bir ev bulabilir. Su elektrik vs. bir öğrenciye maliyeti 2 bin TL’dir. Özel yurtlardan daha uygun olur.”   

Yorumlar (0)