Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, bugün hayatını kaybetti.

Gündem 01.10.2021, 14:29 İrem Durak
Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, bugün hayatını kaybetti. Asiltürk, milletvekilliği ve bakanlık görevlerini gerçekleştirmişti.

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı ve Milli Görüş Vakfı Genel Başkanı Oğuzhan Asiltürk 86 yaşında yaşamını yitirdi.

25 Mayıs 1935 yılında Malatya doğan Asiltürk, ilk ve ortaokulla liseyi Malatya’da bitirdi. Üniversite eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde tamamladı. İnşaat mühendisliğinin yanında ek olarak serbest müşavirlik de yaptı ve Ankara’da Asiltürk Proje isimli mühendislik bürosunu işletti.

Siyasi hayatına Milli Nizam Partisi’nde (MNP) giriş yaptı ve bu parti kapanıncaya kadar da Ankara il teşkilatı başkanlığını gerçekleştirdi.

Asiltürk, sonrasında da MNP’nin yerine kurulmuş olan Milli Selamet Partisi (MSP) kurucuları arasında bulunarak 1973-77 ve 1977-80 yılları arasında iki dönem MSP Ankara milletvekili seçildi. 1973 genel seçimlerinin ardından Bülent Ecevit’in başkanlığında kurulmuş olan CHP-MSP koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı'na geldi. 1975’te ve 1977’de Demirel başkanlığında kurulmuş olan Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İçişleri ve Sanayi Bakanı olarak görevini gerçekleştirdi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından MSP Davası sebebiyle bir sene gözaltında tutuldu, sonrasında da yargılanarak beraat etti. Fakat on sene süreyle siyasetten uzaklaştırıldı. Siyaset yasağı 1987 Anayasa Referandumu ile bitti. Yasağı kalktıktan sonra gerçekleştirilen ilk kongrede Refah Partisi'nin genel sekreterliğine seçildi. On bir sene geçtikten sonra Malatya'dan tekrar milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’ne girdi.

Necmettin Erbakan'ın vefatından sonra Saadet Partisi'nin YİK başkanlığına geldi.

Erdoğan İle Görüşmesi

2021 senesi ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asiltürk’ü evinde ziyaret etmişti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonra açıklama yapılmamış ve bu ziyaret ittifak iddialarının tartışılmasına sebep olmuştu. Erdoğan’ın özel basım Kuran’ı Kerim hediye ettiği ziyaret “ittifakı genişletmek” için “yoklama” şeklinde yorum almıştı.

Asiltürk'ün, Erbakan'ın ölüm yıldönümünde gerçekleştirmiş olduğu açıklamada "Milli Görüş Lideri" imzasını kullanması parti içinde tepkilere sebep oldu. "Erbakan'ın siyasetinin izlenemediğini" savunarak partiye yeni bir yön verilmesi gerektiği biçiminde açıklamalar gerçekleştiren Asiltürk'e Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'ndan "Oğuzhan Beyin açıklamaları yalnızca kendisini bağlar" cevabı gelmişti.

Son olarak, Erdoğan ile Asiltürk'ün aralarında anlaştıkları, Saadet Partisi içindeki Asiltürk ekibinde bulunan bazı isimlerin 2023 seçimlerinde AK Parti listelerinden milletvekili olacağı iddia edilmişti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03