Savcı ve Hâkim Maaşları Ne Kadar Oldu 2022

Ülkemizde savcı ve hâkim maaşları ne kadar oldu 2022 adaletin temsilcileri olan hâkim ve savcıların görev ve sorumluluklar ile alakalı mevzuat belirtilmiştir.

Gündem 28.02.2022, 13:06 Mehmet Kurt
Savcı ve Hâkim Maaşları Ne Kadar Oldu 2022

    Türkiye'de son senelerde adalet tartışmaları oldukça alevlenmiştir. Hatta bu kapsamda hukuk reform çalışmaları başlatılmıştır. Ülkede hukuk çalışmalarının ve tartışmalarının merkezinde ise savcı ve hakimler geliyor.

Türkiye ve dünyadaki en güçlü en prestijli mesleklerin başında gelen savcı ve hakimler ile alakalı pek çok soru vardır.

Özellikle bu kişilerin ne kadar maaş aldığı gelirlerin ne kadar olduğu merak konusu olurken hukuk okuyan mezun olan avukatlık yapan binlerce kişi her sene hâkim ve savcı olabilmek için hazırlanmakta ve sınavlarına girmektedirler.

Savcı ve Hâkim Nedir, Kimdir?

Savcı kelimesi Türkçe kökenlidir devlet için devletin yararına halkın faydasına davalar açan kamunun hakkını koruyan ve sanıkları kovuşturmakla sorumlu görevlidir.

Hâkim ise Arapça kökenlidir ve bilgi anlamına gelir din bilgisi olarak da her şeyi bilen yaratıcı anlamına gelir. Türkiye'de devlet denildiği zaman ilk akla gelen savcı ve hakimlerdir.

Bu iki meslek devlet kapsamında istihdam edilir. Yetkileri imkanları gücü en üst düzey olan kişiler arasında bu görevliler yer alır.

Hâkim ve Savcı Adayı Maaşı Ne Kadar?

Yazılı ve sözlü mülakatta başarılı olduktan sonra adaylar 2 senelik eğitim sürecine başlar ve bu iki yıllık eğitim sürecinde bu kişilerin unvanlara savcı ve hâkim adayıdır.

Bu kişilere belirli bir ücret de ödenir. Bu kapsamda; savcı ve hâkim maaşları ne kadar oldu 2022 savcı ve hâkim adayı maaşları minimum olarak 6.750 TL seviyesindedir. Savcı ve hâkim maaşları 7.000 ile 22 bin TL arasında farklılık gösterir.

Aylıkları etkileyen pek çok husus vardır. Personelin derece ve kademe hizmet senesi görev yeri, görev yaptığı kurum, birim ve üstlendiği görev maaş konusunda etki eder.

Ayrıca aile yardımı çocuk yardımı sigorta toplu sözleşme zammı enflasyon farkı da maaş belirleyici faktörlerdir.

Savcı ve Hâkim Alımı Sınav ve Mülakat Süreçleri

Savcı ve hâkim alımı kapsamında önce ilan yayınlanır ve ilana başvuran adaylar yazılı sınavı tabi tutulur. Sınavda başarılı olan belirli sayıdaki aday sözlü mülakata katılmaya hak kazanır.

Sözlü mülakat sonrasında kazanan adaylar açıklanır ve kişiler soruşturma sonrası eğitime başlar. Eğitim süreleri iki sene olup eğitim sona erdikten sonra atama beklenilir.

Atama bekletme süresi ise birkaç hafta bazen birkaç ay hatta birkaç sene sürebilir. Ataması olan adaylar savcı ve hâkim olarak kendilerine özel alan şehir kurum ya da birimde aktif olarak göreve başlar.

Savcı ve Hâkim Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Genel kapsamda savcı ve hâkim maaşları ne kadar oldu 2022 savcı ve hâkimin çalışma şartları son derece iyidir. Kendilerine ait makam odaları ve çalışma ortamları vardır.

Bilgisayar telefon otomobil ve benzeri her türlü gereken araç ve donanıma sahip olurlar. Çalışmış oldukları bölgeye kentte ilçeye kuruma göre sahip oldukları imkanlar değişiklik gösterebilir.

Meslekte çalışma saatleri 08.00-17:00 saatleri arasında olsa da iş yoğunluğuna görülen davalar ara görevlere göre çalışma saatleri artabilir. Bir savcı gece yarısı göreve gitmesi olağandır. Ya da hâkim Gece yarısına kadar davaya bakabilir.

Nasıl Savcı ve Hâkim Olunur?

4 senelik Hukuk Fakültesi ve İİBF mezunları açılan savcı ve hâkim alımı sınavlarına girdikten sonra Adalet Bakanlığı tarafından uygulanan adli ve idari hakimlik sınavlarına girip yazılı sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınava girer.

Mülakatı da geçen kişiler soruşturma sonucunda başarılı olurlar ise eğitimi almaya hak kazanır 2 sene eğitim aldıktan sonra atamalar gerçekleşir ve bu şekilde göreve başlarlar.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 07 Mayıs 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:36
Öğle 12:50
İkindi 16:41
Akşam 19:55
Yatsı 21:27