Tam kapanma: İçki satışı yasak mı, seyahat için izin gerekiyor mu, bayramda tatile gidilebilecek mi?

Türkiye'de Pazartesi günü gerçekleştirilen kabine toplantısında alınan kararlar gereğince tam kapanma dönemi dün akşam itibarı ile başladı.

Gündem 01.05.2021, 00:16 İrem Durak
Tam kapanma: İçki satışı yasak mı, seyahat için izin gerekiyor mu, bayramda tatile gidilebilecek mi?

Tam kapanma: İçki satışı yasak mı, seyahat için izin gerekiyor mu, bayramda tatile gidilebilecek mi?

Türkiye'de Pazartesi günü gerçekleştirilen kabine toplantısında alınan kararlar gereğince tam kapanma dönemi dün akşam itibarı ile başladı. Perşembe akşamı saat 19.00'da başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi 05.00'te tamamlanması öngörülen tam kapanma dönemin için düzenleme ve yasakların ayrıntıları da netleşti. Peki Tam kapanma: İçki satışı yasak mı, seyahat için izin gerekiyor mu, bayramda tatile gidilebilecek mi?

Vatandaşlardan gelen soruları, İçişleri Bakanlığı ve öteki ilgili kurumların genelge ve açıklamaları, İçişleri Bakanlığı'nın yayımlamış olduğu Sıkça Sorulan Sorular ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarında yer alan bilgilerden yararlanarak cevaplamaya çalıştık:

Alkol satışı yasak mı, alkol satışı olacak mı?

Kapanma dönemi içerisinde içki satışının yasaklanacağı konusu, Cumhurbaşkanlığı Muhabiri Serkan Kaya'nın sosyal medya paylaşımları ile ortaya atıldı.

Bu paylaşımların üstünden 24 saatten uzun bir süre geçmesine rağmen henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İçki satışının yasaklanacağına dair yayımlanan genelgelerde ve Sıkça Sorulan Sorular metninde herhangi bir ifadeye de yer verilmemiş. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise dün gerçekleştirdiği açıklamada, tekel büfelerinin bu dönem içerisinde kapalı olacağını belirtti.

Soylu, "Genelge çok açık. İstisnada yer almıyor ve kapalı. Hem burada herhangi bir muafiyet yok hem de bir soru işareti de söz konusu değil" ifadelerine yer verdi.

Tekel büfelerinin kapalı olacak olması ise alkollü içecek satışı için bir kısıtlama olduğu anlamı taşımıyor.

Bununla beraber, dün sosyal medyaya yansımış olan fotoğraf ve görüntülerde süpermarketlerin alkollü içecek reyonlarının ön kısmına "29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasında satış yapılmayacağını" belirten bilgilendirme afişlerine yer verdiği görüldü.

Ek olarak bazı esnaf dernekleri de kendilerine alkol satışının yasaklandığına dair emniyet müdürlükleri tarafından şifahen bilgilendirme getirildiğini söylüyor.

Yasak esnasında şehir dışına seyahat iznine gerek var mı Şehir dışına çıkabilir miyim?

Tam kapanma dönemi içerisinde şehirlerarası seyahate "zorunlu koşullar" sebebiyle izin veriliyor ve seyahat edebilmesi için öncesinde izin alınması gerekmekte.

Dolayısıyla turistik seyahat, ziyaret ile gezme gibi sebeplerden dolayı şehir dışına çıkılmasına izin olmayacak.

Seyahat izinlerinin e-devlet ya da 199 numaralı telefon aranması ile alınması öngörülüyor.

Birinci derece yakınının cenazesine katılacaklar ya da cenaze işlemlerine refakat etmiş olan kişilerin de izin başvurularının sistem tarafından otomatik onaylanması öngörülmekte.

Evim ile işyerim farklı illerde. İşe nasıl gidebilirim?

Ev ve işyeri değişik şehirlerde olan ve işyerleri muafiyet kapsamında bulunan kişilere seyahatlerine ise bu şehirlerin komşu olması durumunda izin veriliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın yayımlamış olduğu Sıkça Sorulan Sorular metninde, bu soruya şu cevap veriliyor:

"Kişilerin ikamet ettikleri vilayetlerle çalıştıkları vilayetlerin farklı olduğu ve işe geliş gidişin düzenli olarak günlük yapıldığı İstanbul-Gebze, İstanbul-Çorlu/Çerkezköy, İstanbul/Yalova, İzmir-Manisa, Kütahya-Uşak ve benzeri sınır/komşu olan illerde, İl Hıfzısıhha Kurulları'nın bu konuda alacakları kararlar doğrultusunda işçi servisleri ile yapılan yolcu taşımacılığı faaliyetleri şehirlerarası seyahat iznine tabi olmaksızın yapılabilecektir."

Bayramda farklı bir ile tatil rezervasyonu yapabilir miyim?

Hayır.

Zira, 13 Mayıs'ta başlayan Ramazan Bayramı'nın son günü 15 Mayıs Cumartesi günü ve bu tarihler tam kapanma dönemine denk gelmekte.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde, konaklama tesislerinde rezervasyonun bulunmasının kısıtlamalardan muafiyet sağlamayacağı ile ilgili ifadeye net bir biçimde yer veriliyor.

Genelgede, "Bu dönemde konaklama tesisleri yalnızca zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi almakta olan kişilere hizmet verebileceklerdir" ifadelerine yer veriliyor.

Yorumlar (0)