Yeni Kimlik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

2017 senesinde İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılmış olan TC kimlik kartı projesi ile üretimine geçilen yeni çipli kimliklerin çıkarılması devam ediyor.

Gündem 11.05.2021, 14:15 İrem Durak
Yeni Kimlik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeni Kimlik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

2017 senesinde İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılmış olan TC kimlik kartı projesi ile üretimine geçilen yeni çipli kimlikler; vatandaşlara kamu hizmetlerine internet ile yani web portallarından daha hızlı ve pratik erişim imkanı sunuyor. Peki yeni kimlik için gerekli belgeler nelerdir?

İl ya da ilçe müdürlüklerine randevu alınarak ya da randevusuz bir biçimde başvurulup alınabilen yeni kimliklerin 2023 tarihine kadar vatandaşlar tarafından mutlaka alınması gerekmekte.

Vatandaşların resmi işlemlerini web portallarını kullanarak işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilmelerini mümkünhale getiren yeni kimlikler; eski nüfus cüzdanlarına göre kat ve kat arttırılan güvenlikleri ile sahteciliğe ve dolandırıcılığa karşı da bireyleri koruyor.

Bu yazımızda yeni çipli kimlik alabilmek için nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunacak kişilerin mutlaka yanında götürmeleri gereken evraklardan bahsetmeye çalışacağız.

Yeni Kimlik İçin Neler Gerekiyor?

Yurtdışında da geçerliliği olacak olan, bazı ülkelere seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilen yeni kimlik başvuruları için gerekli belgeleri aşağıdaki biçimde özetlememiz mümkün:

Bir adet biyometrik fotoğraf; biyometrik fotoğrafınızı mutlaka son 6 ay içinde çektirmeli, boyutlarının 50X60 mm olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Eski Nüfus cüzdanı, Yeni çipli kimlik başvurusuna gittiğinizde nüfus cüzdanınızı beraberinizde götürmeniz gerekiyor.

Yukarıdaki 2 belgeyi beraberinizde götürerek nüfus müdürlüğüne gittiğinizde başvurunuzu kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Kısa bir süre içerisinde PTT ile kargolanmakta olan yeni çipli kimliğinizi nüfus müdürlüğüne vermiş olduğunuz adresinizde teslim alabilirsiniz.

Yeni Kimlik Kartı İstenen Belgeler 2021

Yeni kimlik kartı için mutlak surette beraberinizde bulundurmanız gereken bazı belgeleri yukarıda saydık. Ancak ödeme dekontunu da unutmamak gerekiyor.

Eğer evlilikten sonra yeni kimlik çıkarılacaksa evlilik cüzdanı kesin bir şekilde yanınızda olmalıdır. Yeni doğum sonrasında kimlik çıkarılacaksa hastaneden alınmış olan doğum belgesi evrakların içerisine eklenmelidir.

Yeni Kimlik Kartı Başvuru Ücreti

2021 senesi itibariyle eski kimliğinizi yenilemek ve yeni çipli kimliğinizi alabilmeniz için 25 TL başvuru ücreti ödemeniz gerekmekte.

Yeni kimlik başvurularını 2023 senesine kadar bitirmeniz gerekiyor. Yeni çipli kimliklerinizi 10 sene boyunca kullanabilirsiniz.

Vatandaşların online ortamda kamu hizmetlerinin yanında bir de bankacılık ve özel şirketlerle olan işlemlerine de hızlı bir şekilde ulaşabilmelerine sebep olan yeni çipli kimlikler, tamamıyla kişiye özel olarak tasarlanmakta.

Ankara’da özel bir birim tarafından üretilmekte olan kimliklerde parmak izi, parmak damar izi şeklinde kişisel güvenlik önlemleri kullanılmakta.

Yeni kimlik kartlarının getirmiş olduğu en önemli yenilikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Çipli kimlikler, dolandırıcılık benzeri sahtekarlıkla yüzleşme riskinizi en aza indirgiyor.

Yeni kimliklerde yer alan biyometri, elektronik imza ile pin vb. güvenlik önlemleri, bu kimlikleri eski kimliklere nazaran daha güvenlik oranı yüksek bir boyuta taşıyor.

Uluslararası arenada da kabul gören ve devletler tarafından tanınmakta olan çipli kimlikler, pasaport yerine kullanılabilmekte.

Kimliklere vatandaşlar tarafından yükletilme özelliği olan elektronik imza; bireylerin internette pek çok işlemlerini güvenli bir ortamda gerçekleştirebilmelerini sağlamakta.

Vatandaşlar; yeni çipli kimlerini kullanarak, elektronik ortam üzerinden kamu işlemlerini rahat bir şekilde tamamlayabiliyorlar. Tabii ki bu işlemlerin sınırsız bulunmadığını yani yeni kimlikler ile sınırlı işlemin yapılabileceğini de hatırlatmakta fayda bulunuyor!

Yeni kimliklerin en belirgin ve güvenilir özellikleri ise taklit edilemez türden olmaları. Taklit edildikleri zaman gerçek olmayan kimlikler, kolay bir şekilde anlaşılabiliyorlar.

Yeni kimlikleriniz için başvurularınızı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezini arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ web sitesi üstünden gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:45
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:47
Yatsı 21:15