Ankara kedisi için öncelikler

Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Ankara kedisi ile alakalı olarak önceliklerini şu üç başlık altında saydı.

Pursaklar 18.08.2021, 17:45 İrem Durak
Ankara kedisi için öncelikler

Ankara kedisi için öncelikler

Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Ankara kedisi ile alakalı olarak önceliklerini şu üç başlık altında saydı: 1) Sayılarını arttırmak 2) Saf ırk yapmak 3) Daha çok tanınır hale getirmek.

Pursaklar Belediyesi’nin ‘nesli tükenme tehlikesi içerisinde yer alan Ankara kedisine sahip çıkmak’ amacı ile dört sene öncesinde açmış oldukları Ankara Kedisini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’ni ziyarette bulundu. Ankara kedisini, Ankara’nın kültürel mirası olarak görmüş olduklarının altını çizen Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, nesli kaybolmaya yüz tutmuş olan Ankara kedisinin varlığını devam ettirebilmesi adına, “Ankara kedisi sayılarını artırmak ilk önceliğimiz, saf ırk yapmak ikinci önceliğimiz, daha çok tanınır hale dönüştürülmesi ise üçüncü önceliğimiz” şeklinde sıralama yaptı. Merkezde görevli veteriner hekim, ırk devamlılığının sağlandığını belirterek, Türkiye’nin önemli ulusal hazinelerinden biri olan Ankara kedisi hakkında Pursaklar’daki merkezde verilen hizmetlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

SAHİPLENDİRİLMESİ İÇİN BELİRLİ KRİTERLER VAR

“Ankara Kedisini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’nden sahiplenme başvurusunu herkes yapabilir fakat bazı kriterler var. Daha önce kedi sahiplenmiş ve belli nedenlerle bırakmış kişiler bizden kedi sahiplenemiyor. Kedileri sahiplendirirken şecere numarası alıyoruz ve aynı zamanda sözleşme yapıyoruz. Kısmi bir ücret ya da mama bağışı ile sahiplendirmeyi gerçekleştiriyoruz. Belli şartlar dahilinde aşıları tamamlanıyor, iç-dış paraziti yapılıyor. Bir sağlık karnesi çıkarılarak teslim ediliyor. Talep çok fazla olduğu için şu an beklemede olanlar da bir o kadar fazla. Ankara kedisine uluslararası talep de var ancak koruma altında olan bir ırk olduğu için kanun gereği Türkiye dışına gönderemiyoruz.

YANLIŞ EŞLEŞTİRMEYLE IRK BOZULUYOR KORUNAMIYOR

Türkiye’de ise Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha az olmak üzere hemen hemen Ankara kedisinin gitmediği il yok. Ancak Ankara kedisi ırkı vatandaşların elinde biraz bozuluyor. Vatandaşlar, daha çok Van kedisi ya da yine Ankara kedisine çok benzer olan kedilerle eşleştirmeler yaparak melez bir kedi ırkı ortaya çıkarıyor. Bu da Ankara kedisi ırkının bozulması anlamına geliyor. Otomatik olarak ırk korunamıyor. Ankara Kedisini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’nin varlığı bu yüzden çok önemli. Biz burada daha önceden Ankara kedisi olduğu belirlenmiş ve uluslararası şecereli kedileri damızlık olarak tuttuğumuz için onlar üzerinden eşleştirmelerle ırk devamlılığını sağlıyoruz.”

Ankara kedisini yaşatacak 3 öncelik

ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİNİ AŞILIYORUZ

Ankara kedisi ve merkez hakkında Hürriyet Ankara’ya konuşan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ise şunları söyledi:

SAĞLIK KOŞULLARINA DİKKAT EDİYORUZ

“Ankara Kedisini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi yalnızca Pursaklar ilçesine değil, başkent Ankara’ya da son derece faydalı oldu. Bu merkez aynı zamanda bir üretim çiftliği. Hijyen çok önemli ve bu yüzden sağlık koşullarına çok dikkat ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra bu merkezimizde çocuklara hayvan sevgisini de aşılıyoruz. Belli dönemlerde yine belli yaş grubundaki sınırlı sayıda öğrenciyi okullarından getirip, burada bilgilendiriyoruz.

NESLİ KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞTU

Dünyada kediye ilgisi olanlar şunu çok iyi biliyorlar ki Ankara kedisi ırkı uzun tüylü kedilerin atasıdır. Maalesef Ankara kedisinin nesli kaybolmaya yüz tutmuştu. Pursaklar Belediyesi olarak şimdi Ankara kedisi sayısını arttırmak birinci önceliğimiz, saf ırk yapmak ikinci önceliğimiz, daha çok tanınır hale gelmesi ise üçüncü önceliğimiz. Biz Ankara kedisini, Ankara’nın kültürel mirası olarak görüyoruz. Bunun için de her platformda Ankara kedimizle birlikte var olmaya çalışıyoruz.”

YAPILAN ÇALIŞMA ÇOK KIYMETLİ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da Ankara Kedisi Koruma Yaşatma ve Tanıtma Merkezi’ni gezdi. Ankara kedileriyle ilgili bilgi alan Yavuz, “Pursaklar Belediyesi olarak Ankara kedisini dert edinmişler, böyle bir merkez kurmuşlar. Burada Ankara kedisini bilimsel olarak çoğaltıp, bakıyorlar ve insanlarla buluşturuyorlar. Yapılan bu çalışma çok kıymetli bir şey. Biz de bu merkezi yerinde gördük, çok memnun olduk” dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01