ABB soğan, üzüm ve kimyon yetiştiriciliği eğitimi veriyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma projesi bağlamında yerli üreticilere vermiş olduğu desteklere yenilerini ekleyerek devam ettiriyor.

Ankara 13.07.2022, 21:27 İrem Durak
ABB soğan, üzüm ve kimyon yetiştiriciliği eğitimi veriyor

ABB soğan, üzüm ve kimyon yetiştiriciliği eğitimi veriyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma projesi bağlamında yerli üreticilere vermiş olduğu desteklere yenilerini ekleyerek devam ettiriyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) ortaklığında ve Doğa Koruma Merkezi (DKM) iş birliği ile Ankara’da kimyon, soğan ve üzüm yetiştiriciliği gerçekleştirmek isteyen yerli üreticilere yönelik ‘Ankara’da Soğan, Kimyon ve Üzüm Üretim Teknikleri Çiftçi Eğitim Programı’ gerçekleştirdi.

      Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent Ankara’da tarımı kalkındıracak ve yerli üreticiye katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

     Gıda Tarım Örgütü (FAO) ortaklığında ve Doğa Koruma Merkezi (DKM) iş birliği ile “Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevresinde Kentsel Tarımın ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi”ni hayata geçirmeyi sürdüren ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yerli üreticilere yönelik şimdilerde de ‘Ankara’da Soğan, Kimyon ve Üzüm Üretim Teknikleri Çiftçi Eğitim Programı’ gerçekleştirdi.

5 ÜRÜN, 5 İLÇE, 5 KOOPERATİF

    Gölbaşı Tarım Kampüsü’nde gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını yapan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, şu bilgileri verdi:

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile beraber bir projeye başladık. Bu proje kısaca ‘5 ürün, 5 ilçe, 5 kooperatif’ dediğimiz bir çalışma. Bu çalışmanın içerisinde eğitim faaliyetlerimiz var. Projede yer alan ürünleri daha kaliteli ve daha standartlara uygun nasıl üretebiliriz işte bunları bu eğitimlerle geliştireceğiz. Hedefimiz şu; Ankaralı üreticilerin, küçük aile işletmelerinin para kazanmasını sağlamak. Ürettiğimiz ürünleri pazarla ilişkilendirip, onların daha fazla satılmasını sağlayıp sizlerin daha çok para kazanmasını istiyoruz. Ürününüz çok kaliteli olabilir ama pazara çıkamadığınızda yani satamadığınızda bir anlam ifade etmez. Eğer örgütlü olursanız dernek, kooperatif adına ne derseniz deyin; o örgüt modelinde hep beraber topluca üretirsek pazara topluca çıkma şansımız olur ve ürettiğimiz ürünü iyi bir şekilde satabiliriz.”

      FAO Türkiye Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli yürütülen projede eğitimlerin kent tarımını ileri bir noktaya taşıyacağını belirterek, “İçerisinde bulunduğumuz bu alan tarım turizmi açısından oldukça önemli bir alan. Düzenlediğimiz eğitimlerle de burayı ilişkilendirdiğimizde burada eğitim çalışmalarının yapılacağını bilmek, buranın bir merkez olacağını bilmek çok heyecan verici” dedi.

     Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Day, ‘Soğan Üretimi ve Teknikleri’ ile ‘Kimyon Üretimi ve Teknikleri’ konulu eğitimi verirken, ‘Ankara’da Üzüm Üretimi ve Bağcılık Teknikleri’ konulu eğitimi ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birhan Kunter Marasalı verdi. 

ÇİFTÇİLERDEN ABB’YE TEŞEKKÜR

      Eğitimin ardından Gölbaşı Tarım Kampüsü’nü gezen Başkentli çiftçiler ise ABB’ye şu sözlerle teşekkür etti:

-Beyhan Gürkan: “Eğitimleri çok beğeniyorum. Verilen desteklerden de faydalanıyoruz. Sağ olsun var olsun Büyükşehir Belediyemiz. Daha önce böyle destek görmemiştik.”

-İbrahim Çiftçioğlu: “Eğitimleri ve destekleri yerinde buluyoruz. 20 yıldır köyüme bir çivi çakılmamıştı şimdi gelin köyümü görün. Görmediğimiz hizmeti, desteği gördük. Çok teşekkür ederiz.”

-Hasan Balcı: “Çok katkısı oluyor bu eğitimlerin. Tohum, gübre ve mazot desteği de aldık, ilk defa Büyükşehir Belediyesinden böyle bir destek görüyoruz. Teşekkür ederim.”

-Servet Şimşek: “Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yaptığı her destekten çok memnunum. Daha önce hiç böyle destek görmemiştik.”

Yorumlar (0)