Zabıtanın Meclis’e girmesi gerginlik yarattı

ABB Meclisi, mayıs ayı için görüşmelere gergin başladı.

Ankara 14.05.2022, 12:48 İrem Durak
Zabıtanın Meclis’e girmesi gerginlik yarattı

Zabıtanın Meclis’e girmesi gerginlik yarattı

ABB Meclisi, mayıs ayı için görüşmelere gergin başladı. AK Parti grubu, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın kendilerine söz vermemesine sert bir tepki verdi. Meclis salonuna zabıtanın girmesi yüksek olan tansiyonu daha da tırmandırdı. AK Parti, CHP ve İYİ Partili belediye Meclis üyeleri arasında arbede çıktı.

Geçtiğimiz ay faaliyet raporu görüşmelerinde AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin ‘kabile’ çıkışının oldukça ses getirdiği Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nde bu ay da tansiyon oldukça yüksekti. Önceki gün gerçekleştirilen toplantıda önerge görüşmeleri devam ederken ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Soru önergelerinin bir kısmında kişilerin itibarını zedeleyici hükümler bulunuyor. Uygun bulmuyorum, okutmuyorum” deyip önergelerin okunmasına müsaade etmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Bu doğru değil, yanlış yapıyorsunuz. Size yakışan bu” sözleriyle Yavaş’ı eleştirdi. Oturum sürerken Başkan Mansur Yavaş, gündem dışı söz talepleri olan Meclis üyelerinin de bir sonraki toplantıda konuşmalarını istedi. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ve AK Partili Meclis üyeleri kendilerine söz verilmemesine sert tepki gösterdi. Yavaş, yerinden kalkarak kendisine tepki gösteren Meclis Başkanvekili Fatih Ünal’a yönelik, “Birinci ihtarım otur yerine. Sana ikinci ihtarım zabıtaya attıracağım” diye yanıt verdi.

AK PARTİ’DEN ZABITALARA TEPKİ

AK Partili üyeler ve Yavaş arasında yaşanan tartışma sırasında ABB zabıtası Meclis salonuna girdi. Zabıtanın girmesi gerginliği daha da arttırdı. Bu sırada Yavaş, zabıta görevlilerine, “Çıkın, ben çağırmadan gelmeyin” talimatını verdi. AK Partililer zabıtaların üzerine yürüyerek tepki gösterdi ve dışarı çıkarttı. Yavaş, Meclis Yönetmeliği’ni gerekçe göstererek gündem dışı söz talebiyle ilgili kendisine yazılı olarak bir talep gelmediğini, söz verip vermeme ve süre belirleme yetkisinin de kendinde olduğunu belirterek, “Ben yetkimi kullanıyorum” dedi.

‘BURADA PARTİ YOK KABİLE VAR’

Tartışma ve gerginlik devam ederken AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Yavaş’a, “Burası Mansur Yavaş’ın çiftliği değil. Burada irade mi var ya, parti mi var. Burada parti yok burada kabile var sadece. Burada Mansur Yavaş’ın kabilesi var. Tanırsan sevmezsin tam da bu. Sözümüzü kesemeyeceksiniz, mikrofonları kapatamayacaksınız, buna gücünüz yetmeyecek. İzin vermeyeceğiz buna” sözleriyle sert tepki gösterdi. AK Parti, CHP ve İYİ Partili Meclis üyeleri arasında arbede de yaşandı. Tartışmaların büyümesinin ardından Yavaş, oturuma ara verdi.

SIRALARA VURARAK PROTESTO ETTİLER

Aranın ardından Mansur Yavaş, Murat Köse’nin geçen ayki ‘kabile’ iddialarına yanıt olarak bir metin okumaya başladı. Yavaş’ın kendilerine söz vermeyip sadece kendisinin konuşmasını eleştiren AK Partili üyeler bu durumu Meclis sıralarına vurarak protesto etti. Yavaş, “Ben kabile olarak yönetsem siz burada oturup konuşamazsınız. Konuşuyorlar, hakaret ediyorlar. Ben cevap vereceğim zaman duymak istemiyorlar” dedi. AK Parti, CHP ve İYİ Parti’li Meclis üyeleri arasında yine tartışma ve arbede devam etti. AK Partililerin tepkilerine rağmen konuşmasını sürdüren Yavaş, özetle şunları söyledi:

‘SİZİNLE KONUŞACAK HİÇBİR ŞEYİM YOK’

“Bize atılan iftiraların hepsini hukuka taşıdık. Burada halkın oylarıyla seçilmiş ve şerefiyle görev yapan Meclis üyelerine çete diyorsunuz, hakaretler ediyor, iftiralar atıyorsunuz, fotoğraflarını paylaşıyorsunuz. Ben sizin belediyeyi soyan, kesinleşmiş mahkeme kararı olan Meclis üyelerinizin fotoğraflarını burada paylaşmıyorum. Ben utanıyorum. Onların da çoluğu, çocuğu, ailesi var. Eleştirilere saygım sonsuz. Siz burada ‘faaliyet raporunu anlatıyorum’ deyip kalkıp burada hepinizin arkadaşı olan şerefli belediye Meclis üyelerini çete olarak nitelendirirseniz sizinle konuşacak hiçbir şeyim yok.” Konuşmasını bitiren Yavaş, oturumu kapattı.

KÖSE: NET BELGELERLE BERABER İSPAT EDECEĞİM

Meclis’te yaşananların ardından AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, önceki akşam grup odasında AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmazer, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can ile birlikte basın açıklaması yaptı. Geçen ay ‘ABB’nin bir kabile tarafından yönetildiğini’ açıkladıklarını hatırlatan Köse, “Mayıs ayı ilk oturumunda da bu kabilenin kötü bir uygulamasını yaşamış olduk” dedi. Önergelerin okunmaması ve kendilerine önergeler için söz verilmemesini yargıya taşıyacaklarını da belirten Köse özetle şunları söyledi: “Maalesef Sayın Mansur Yavaş’ın, hem ABB’yi hem de meclisi yönetemediğini arka arkaya burada görmüş olduk. Geçen ay sorduğum sorulara cevap veremedi. Sayın Mansur Yavaş’ı ben Meclis toplantısına davet ediyorum, ‘hodri meydan’ diyorum. Gelsin, ben bir soru sorayım o soruma cevap versin. O soru sorsun ben cevap vereyim. Sayın Mansur Yavaş karşıma çıksın sorularıma cevap versin.

Yarın(Bugün) itibarıyla ABB Meclisi'nde yeni sorularımla bu kabile yapısını buradaki gayri nizami yapıyı çeteyi daha da net belgelerle beraber ispat edeceğim.” AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmazer de “Sayın Mansur Yavaş, yarından tezi yok Meclis’i basarak, AK Partili Belediye Meclis üyelerimizi psikolojik olarak baskı altına almaya kalkan zabıta daire başkanını ve ilgili zabıtaları görevden derhal almalıdır. Çünkü onların bugün Meclis’i basarak ortaya koymuş olduğu hareket bir görevi kötüye kullanma niteliğindedir” dedi. Belediye başkanları da Yavaş’ın tutumunu ve zabıtaların içeriye girmesini eleştirdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12