31 Aralık’ta Bitecek Olan Ankara Antlaşması Kapsamında Vize Başvuruları Rekor Seviyede!

Türkiye’den iş adamlarının İngiltere’de şirket kurma ve kendi işlerini yaparak oturma izni almalarına olanak tanıyan Ankara Antlaşması 1 Ocak 2021’de İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılmasından sonra geçiş döneminin tamamlanmasından ötürü son bulacak.

Dünya 08.12.2020, 23:33 08.12.2020, 23:38 İrem Durak
31 Aralık’ta Bitecek Olan Ankara Antlaşması Kapsamında Vize Başvuruları Rekor Seviyede!

31 Aralık’ta Bitecek Olan Ankara Antlaşması Kapsamında Vize Başvuruları Rekor Seviyede!

Türkiye’den iş adamlarının İngiltere’de şirket kurma ve kendi işlerini yaparak oturma izni almalarına olanak tanıyan Ankara Antlaşması 1 Ocak 2021’de İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılmasından sonra (Brexit) geçiş döneminin tamamlanmasından ötürü son bulacak.

Birleşik Krallık 1 Ocak 2020’de AB’den ayrılmış ve bu sürecin bir yıl sürmesi durumunda AB anlaşmaları yürürlükte kalmayı sürdürmüştü. Türkiye’nin 1963 senesinde Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzalamış olduğu ve iş adamlarının da İngiltere’de şirket kurmaları ile yaşamalarına izin veren Ankara Antlaşması da bu anlaşmalardan biri ve 1 Ocak 2021!den itibaren yürürlükten kalkacak. Antlaşma sonlanmadan önce başvuru yapmak isteyenlerin sayısında ise oldukça büyük artış var.

İngiltere dışından anlaşmaya başvuru yapanların sayısı da 2013 ile 2017 yılları arasında her sene 1,5 ile 2 kat arasında artış göstermiş ve 1200’ün üstüne çıkmış ve 2019’da da yüzde 200’den çok artışla 4 bini geçmişti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre 2020’nin ilk 9 ayı içinde ülke dışından gelen başvuru sayısı 10 bini aştı. İlk çeyrekte ise 1877 kişi başvuru yaparken ikinci çeyrekte de pandeminin etkisinden dolayı da 442’ye kadar geriledi. Üçüncü çeyrekte de 6 binleri buldu. Böylece de 2020’nin sadece üçüncü çeyreğinde İngiltere dışından yapılan başvuru sayıları 2020 öncesinde 10 senedeki başvuruların toplamını aşmış oldu.

İngiltere içi ve dışından gelen başvuruların toplamı da 2015’ten bu yana şöyle oldu:

Yoğunlukla Başa Çıkmak İçin…

Ankara Antlaşması başvuruları içinde faaliyet alan Namlı Kayum Demir Avukatlık Ortaklığı’ndan Fırat Namlı, son zamanda Ankara Antlaşması için başvuru yapanların sayısında büyük bir artış olduğunu belirtiyor. Toplam başvuruların haftada bin civarlarında olduğunu belirttikleri ve kendilerine de 15 ile 20 başvuru geldiğini belirten Namlı, yoğunlukla başa çıkabilmek adına fazla işçi çalıştırdıkları ve ek mesai yapmak zorunda kaldıklarını da belirtti.

İngiltere’nin ise başvuruları değerlendirmek için fazlaca kişiyi işe almadığını ve bunun yerine de Türkmenistan ile Abu Dabi gibi farklı yerlerdeki elçiliklere dağıtıldığını ve elçiliklerin aşina olamadıkları dosyalarda ret oranlarının yüksek olabileceğini belirten Namlı, çok saçma sebeplerden dolayı ret yenebildiğini söyledi. Namlı: “Sen ön muhasebeci olarak çalışmışsın, muhasebe yapamazsın” dedikleri ve ret yiyen bir başvurunun olduğunu ekledi.

Neden Başvuru Yapılıyor?

İnsanlar Ankara Antlaşmasına başvuru yaparak ülke değiştirmenin arkasındaki en büyük motivasyon için mutlu bir hayat ifadesini veriyor. Profesörler ve çok büyük şirketlerin genel müdür yardımcıları da Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gidiyor. Türkiye’de rahat yaşamlarını bırakarak yeni hayata doğru ilerliyor. Bunun nedeni ise çocuklarının eğitimleri. Çocuklarının okullarına yıllık olarak 70 ile 80 bin TL para veriyorlar ve o parayı da oraya harcamaktan ziyade İngiltere’de Ankara Antlaşması ile oturup çocuklarını okullara ücretsiz göndermeyi daha mantıklı buluyorlar. Türkiye’de iyi paralar kazanan ve iyi eğitim alan insanların temel amaçları ise çocuklarının eğitimleri. Bazıları da yeni iş imkanları için Ankara Antlaşması’na başvuru yapıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08