Çin sosyal medya fenomenleri için yeni yasa çıkardı

Çin, sosyal medya ile ilgili yayınladığı yeni yönetmelik ile beraber influencerların sosyal mecralarda hukuk ile tıp gibi alanlarda konuşmalarına yasak getirdi.

Dünya 25.06.2022, 17:35 İrem Durak
Çin sosyal medya fenomenleri için yeni yasa çıkardı

Çin sosyal medya fenomenleri için yeni yasa çıkardı

Çin, sosyal medya ile ilgili yayınladığı yeni yönetmelik ile beraber influencerların sosyal mecralarda hukuk ile tıp gibi alanlarda konuşmalarına yasak getirdi. Bu alanlarda konuşulacak kişilere profesyonelliklerini belgelerle kanıtlama zorunluluğu geldi.

Son zamanlarda sosyal medya üzerinde pek çok yeni düzenleme getiren Çin, bu düzenlemelerin bazıları ile tartışmalar yaratmıştı. Öncesinde 16 yaş altındakilerin canlı yayın yapmalarını, üzerine henüz geçtiğimiz haftalarda 18 yaşından küçüklerin canlı yayınlar için bağış yapmasını engelleyen Çin, bugün yeni bir kararla gündemde yer aldı.

Çin hükûmeti, bu hafta influencerlar ve yayıncılar için yayımlamış olduğu yeni kurallar listesinde öne çıkan bir kuralı bulundurdu. Hükûmet, influencerların sosyal mecralarda hukuk, tıp ve finans konularında konuşmalarını yasakladı. Yeni kural, her zamanki gibi insanları ikiye böldü.

Bu konularda konuşmak isteyenlerde profesyonellik aranacak:

Çin devletine bağlı medya kuruluşu Xinhua’ya göre yeni kurallar, internet yayını yapanlar, siyasi yönelimde ve kamu iletişiminde doğru tonu korumak ve temel sosyalist değerleri aktif olarak içermek zorunda olacak. Yukarıda yasaklanan konular hakkında konuşmak isteyenlerinse profesyonelliğini belgelerle kanıtlaması gerekecek.

Yeni kurallar, yukarıdaki konular gibi konularda konuşmayı yasaklamanın yanı sıra deepfake kullanımını ve ‘abartılı yaşam tarzının’ gösterildiği içerikleri de yasakladı. Üstelik yeni kuralların yalnızca içerik üreticileri için değil, haber yayınlayan herhangi bir yapay zekâ sürümü için de geçerli olduğu net bir şekilde belirtildi. Yani Çin’in internet polisleri, bireyler dışında yapay zekâlara da yaptırım uygulayabilecek.

• Peki siz, Çin'in yeni kuralları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce benzer kurallar ülkemizde de uygulanmalı mı? Gelin, yorumlar bölümünde tartışalım.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11