Geri Dönüşüm Yerine Biriktirmeyi Seçen Kuveyt'te 7 Milyon Tekerlek Yanıyor

Otomobillerde kullanılan lastikler kullanışsız duruma düştüklerinde, dünyanın birçok yerinde geri dönüştürülürler.

Dünya 09.08.2021, 13:50 İrem Durak
Geri Dönüşüm Yerine Biriktirmeyi Seçen Kuveyt'te 7 Milyon Tekerlek Yanıyor

Geri Dönüşüm Yerine Biriktirmeyi Seçen Kuveyt'te 7 Milyon Tekerlek Yanıyor

Otomobillerde kullanılan lastikler kullanışsız duruma düştüklerinde, dünyanın birçok yerinde geri dönüştürülürler. Ancak Kuveyt gibi yerlerde bu tekerlekler, kullanışsız olduklarında tekerlek mezarlıkları dışında bir yerde bulamazlar. Burada 7 milyonu aşkın tekerlek bulunduran mezarlık, uydudan dumanı görülebilen büyük alevlere ev sahipliği gerçekleştirdi.

Ülkemizdeki orman yangınlarından ötürü maalesef devasa bir alan zarar gördü. Evlerinden olan hayvanların, insanların ve zarar gören bitkilere ek olarak ortaya çıkan duman nedeniyle hava da yangından kötü etkilendi. Kirlenen hava yangın bölgesinde olmayan başta bitkiler olmak üzere diğer canlılar, uzak da olsalar yangından etkilenmişti.

Orman yangınlarının önemi su götürmez olsa bile gözlerimizi lastiklerin yakılmasıyla ortaya çıkan yangınlara çevirdiğimizde daha büyük bir kaos görebiliyoruz. Zira bu lastikler hem söndürülmesi zor olduğundan hem de yakıldıklarında zararlı gazlar içeren dumanlar ürettiklerinden çevreye adeta cehennemi yaşatıyor. Bugün lastik geri dönüşümü yerine lastiklerden mezarlık oluşturan ve bu mezarlığı alev alan Kuveyt karşımızda.

Ağır metaller ve yağ içeren lastikler suyu ve yeri kirletiyor:

Kuveyt’te her yıl kazılar gerçekleştiriliyor ve yaklaşık 32 bin kilometrelik ömrünü tamamlayan lastikler, kazılan yerlere gömülerek ‘tekerlek dağları’ oluşturuyor. Bilgilere göre söz konusu alanda şu anda 7 milyondan fazla tekerlek bulunuyor.

Dayanıklı olduklarından çözünmekte sorun yaşayan bu lastikler, çözünseler bile çevreye zararlı olan birçok madde taşıdıklarından doğaya her türlü tehdit oluşturuyorlar.

Geçtiğimiz yıllarda Kuveyt’te bulunan tekerlek mezarlığından sayısız yangın haberi gelmişti. En sonuncusu ise bu yıl 29 Nisan’da ihbar edildi. Gerçekleşen bu yangınlar üzerine geri dönüşümü sağlayacak 3 adet fabrika açılacağı söylenmiş fakat herhangi bir gelişme görülmemişti.

Eğer acilen müdahale edilmezse bu yangının dünya çapında etkileri olacağı da tartışılan konular arasında. Zira tekerleklerin kimyasal yapısı göz önünde bulundurulduğunda yanmakta olan 7 milyondan fazla tekerleğin hiç de iyi sonuçlar çıkarmayacağı ortada.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:45
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:47
Yatsı 21:15