Google Seo Nedir?

Dünya 27.03.2022, 13:34 28.03.2022, 15:42 Sponsorlu icerik
Google Seo Nedir?

İngiizce tabiriyle Searc Engine Optimization olarak karşımıza çıkan ve Türkçe'deki anlamı ise Arama Motoru Optimizasyonu olan tamamen Google odaklı olarak belli düzen ve sistemler ile gerçekleştirilen organik tüm web işlemlerine SEO denir. Google genel manada bakıldığı zaman amacı tamamen kullanıcı odaklı olarak bir sistem geliştirmekte ve gerekli gördüğünde de güncellemeri tamamen kullanıcı odaklı olarak, kullanıcılara hitap eden bir yol izlemeyi tercih etmektedir. Google sadece Arama Motoru olarak insanlığa hizmet eden bir yapı olmaktan ziyade gelir elde etmek amacıyla kurulmuş dev bir şirkettir. Böyle olması da aslında bir yandan iyidir. Çünkü Google yapmak istediklerini ve ve yaptıklarını tamamen kullanıcı deneyimlerine göre yapmayı ve bu yönde kendini geliştirmeyi hedeflemektedir. İnsanların düşüncesi belli zaman aralıkları ile değişmekte ve gelişmektedir. Bugün doğru ve güzel olarak gördüğümüz bir olay yarın bize oldukça tuhaf ve anlamsız gelebilir. İnsanların zamana ve koşullara bağlı olarak değişebileceğini ve bu değişime ayak uyduramayanların ise geride kalacağını oldukça iyi bilen Google sürekli olarak bir kendini güncellemektedir. İnsanların zamana ve koşullara göre değişimleri asla bitmeyecek bir olgu olduğundan Google'da bu şekilde davranmaktadır. Aslından bir bakıma insanlara görmek istediklerini gösteren en önemli araçlardan birisidir diyebiliriz.

Google Gözünde SEO Neden Bu Kadar Önemlidir?

Ne iş yapıyorsanız yapın ve ne tür bir hizmet veriyorsanız verin. Eğer işinizi düzgün şekilde gösteremiyor ve kullanıcılara aktaramıyorsanız yaptığınız işin bir değeri yok demektir. Mesela harika resim yapabiliyorsunuz ve eşsiz eserlerinizi insanlara göstermiyorsunuz. Bu durumda yaptığınız resmin sizden başkası için bir değeri olmayacaktır. Çünkü resmi sizden başka kimse göremeyecektir. Ama bu eşşiz tasarımlarınız gösterecek imkanlar yakalamaya çalışıyor ve bunları tüm dünyaya duyurmak istiyorsanız işte burada karşınıza Google SEO çıkıyor demektir. Neyi ne kadar iyi yaptığınız kadar yaptıklarınızı ne kadar iyi aktardığınız da önemlidir anlayışı ile hareket eden bir sistemdir bu. Yapılması gerekenleri en şekilde yapabilirsiniz ancak bunları en iyi şekilde aktaracak materyalleri bulmanıza yardım edecek konuya SEO denir. Sistemli bir şekilde hareket ederek ve az bile olsa kaliteli içerikler ortaya çıkararak hareket edilen çalışmalar Google gözünde değerli olarak görülmektedir. Google her ne kadar birçok insanın sürekli olarak içerik ürettiği ve bunları paylaştığı bir ortam olsa da aslında özgünlüğe ve kaliteye değer veren ve bu şekilde hedef kitlelerine ulaşmaya çalışan kişiler fazla değildir. Bu durum da demek oluyor ki Google'da kaliteli içerikler ortaya koyarak değer kazanmanız aslında düşündüğünüz kadar zor bir durum değildir. Tek yapmanız gererken özgün olmak ve tamamen kullanıcı odaklı olarak hareket etmektir. Gelen kullanıcıyı aldatmaya yönelik durumlar ve sekmeler olmadan sadece fayda sağlaması amacıyla kurulmuş bir proje kesinlikle Google gözünde değer görecek ve hedefteki kullanıcılara daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Aslında Google'ın amacı ile sizin amacınız tamamen örtüşmektedir. Ancak bunu doğru şekilde anlamak ve kullanıcılara da aktarmak gerekir. Kopya içerikler, kopya fotoğraflar gibi herkeste olan ve sizi farklı kılmayacak şeylerin toplandığı ve konunun amacının ne olduğu bile belli olmayan sadece yapılmış olsun diye yapıldı diyerek yapılan her iş hüsranla sonuçlanacaktır. Burada Google'ın amacı olaylara kullanıcı gözünden bakmak olduğundan eğer bir iş yapıyorsanız bunu kendiniz okumayı ve izlemeyi düşünseydiniz gerçekten bunu yapar mıydınız ve ürettiğiniz içerik bu konuda bilgi almak isteyen kişiler için yeterli olur muydu gibi sorular sorarak bu duruma iyi bir cevap bulmanız oldukça mümkündür.

SEO'nun Gerçekteki Önemi Nedir?

SEO Google gözünde daha üst sıralara çıkmak ve daha fazla kullanıcı trafiği çekmek için kullanılmaktadır. Ancak burada çıkarılması gereken konu elbette ki sadece daha fazla trafik çekmek değildir. Çekilen trafiğin niteliği de çok önemlidir. Mesela bir e-ticaret sitesi sahibisiniz ve daha fazla ticaret çekmek adına bir takım SEO çalışmaları yaptınız. Sonuçta daha fazla ticaret çekebilirsiniz. Ama burada sizin amacınız daha fazla trafik çekerken aynı zamanda ürünlerinizi satın alma potansiyeline sahip kişileri web sitenize yönlendirmek olacaktır. E-ticaret siteleri için trafik her ne kadar önemli de olsa asıl önemli olan ürünlerinizi satın alabilecek hedef kitlenin çekilmesidir. Hedef kitle gözetilmeden çekilen trafik e-ticaret sitelerinde bir işe yaramayacaktır. Aslında sadece e-ticaret sitelerinde değil diğer bütün web sitelerinde de durum aynıdır. Hedef kitle düşünülmeden ve ihtiyaçları gözetilmeden çekilen veya çekilmeye çalışılan trafiğin ne kullanıcılara ne de web sitelerine hiçbir faydası yoktur. Diyelim ki üniversite sınavına hazırlık ile ilgili bir web sitesine sahipsiniz ve bu siteye üniversite sınavına hazırlanmayan yaşı büyük insan gruplarını veya üniversite sınavına daha önceden girmiş kişileri çekiyorsanız bu durumun size hiçbir faydası olmayacaktır.

Google gözünde önemli olan hedef kitle odaklı ve kullanıcı değerine göre değerlenen sitelerin daha fazla değer gördüğü bir gerçektir. Yani kullanıcılar bir siteyi veya içeriği ne kadar değerli görüyor ve orada vakit geçiriyorsa kullanıcılar için o site değerlidir. Aynı zamanda bu site Google için de değerlidir. Böyle bir durumda içerik üretirken amaç sadece gelir elde etmek veya sadece yapmış olmak için yapmak olmamalıdır. Okucuyucular’ın içerikte ne kadar fayda sağladığı, ne kadar vakit geçirdiği, site içi linkleme'de ne kadar süreler gezindiği gibi konular önem arz etmektedir. Eğer kullanıcı sizin sitenize girip bir konuyu araştırıp tatmin olup çıkarsa Google sizleri bu durumda üst sıralara taşıyacaktır. Ancak kullanıcı sitenize geldi ve daha birkaç saniye olmadan geri çıktıysa Google gözünde sizin siteniz değersiz demektir. Kullanıcı sitenize girer girmez alakasız reklamlar ve sürekli alttan üstten çıkan linkler ile uğraşmak zorunda kalıyorsa muhtemelen bir daha sitenizi ziyaret etmekten kaçınacaktır. Böyle bir durumda bırakın üst sıralara çıkmayı mevcut sıralamanız varsa bile daha da düşecektir.

Google SEO Nasıl Yapılır?

Aslında burada dikkat edilmesi gereken öncelikli konu sadece özgün olmaktır. Google gözünde ne kadar özgün içerikler üretir ve kullanıcıya sunarsanız o kadar değer göreceğiniz aşikardır. Bir içerik yazmak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle yapmanız gereken o içerik hakkında tüm bilgilere sahip olmaktır. Konuya ne kadar hakim olursanız o kadar iyidir. Daha sonra ise içeriği kendi kaleminizden dil bilgisi kurallarına göre yazmanız gerekmektedir. Burada konu amacının dışında yazmak ve konuyu uzatmak doğru bir davranış olmayacaktır. Daha sonra ise kullanıcının bu içerikten yeterince tatmin olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Konuyla alakalı başka bir siteyi araştırmaya ihtiyaç duymayacak şekilde bir içerik hazırlamanız esas amaçtır. Bununla birlikte kullanacağınız link sistemi de basit olmalı ve konuyla alakalı olmalıdır. Uzun ve güven vermeyen amatörce yazılmış linklerden uzak durmalısınız. İçeriğinize koyacağınız görseller veya varsa videolarda özgün olmalı ve kaliteli olmalıdır. Eğer çekebiliyorsanız video ve resimleri siz çekmeli ve kullanıcıya bu şekilde sunmalısınız. Böylece özgün içeriği en iyi şekilde kullanıcıya sunmuş olursunuz. Aynı zamanda konuyla alakalı anahtar kelime araştırması yapmalı ve alaka düzeyi en yüksek ve rekabet düzeyi nispeten daha az olan anahtar kelimeler üzerinde çalışmalısınız.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36