İklim Değişikliğine Bağlı Olarak Yüksek Sıcaklıklar Rekor Kırmayı Sürdürüyor

Kıbrıs, Türkiye, Küba, Kuzey İrlanda, Kanada, Antarktika...

Dünya 27.07.2021, 22:43 İrem Durak
İklim Değişikliğine Bağlı Olarak Yüksek Sıcaklıklar Rekor Kırmayı Sürdürüyor

İklim Değişikliğine Bağlı Olarak Yüksek Sıcaklıklar Rekor Kırmayı Sürdürüyor

Kıbrıs, Türkiye, Küba, Kuzey İrlanda, Kanada, Antarktika... Tamamı son iki sene içerisinde şu ana kadarki en yüksek sıcaklık değerlerini gördüler. Nature Climate Change dergisinde yayınlanmış olan yeni bir araştırmaya göre de sıcaklıklar üzerinde meydana gelen bu tip aşırı değerler önümüzdeki yıllarda görülmeyi sürdürecek.

İklim değişikliğinin yarattığı etki ile sıcaklıklar rekor kırıyor

Bilim insanları, küresel iklim araştırmaları ile ilgili olarak uzun zamandan bu yana beklenen bir güncellemeyi sonuca kavuşturmak için Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli isminde çevrimiçi olarak buluştu. Görüşmelerde özellikle son zamanlarda meydana gelen aşırı iklim olaylarına odaklanmasına dikkat çekildi.

Son birkaç hafta içerisinde; Orta Çin ve Avrupa’da şu ana kadar benzeri görülmemiş yağmurlar ve sonrasında da ölümcül sel felaketlerinin meydana gelmesi; Kanada, Finlandiya ve İrlanda’da tropikal sıcaklıkların yaşanması; ABD’nin batısında ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde rekor kuraklığın yanı orman yangınlarının yaşanması bilim insanlarının dikkat çektiği iklim olaylarından birkaçı.

Değerler, Beklenenin Üstünde

Panel sırasında paylaşılan ve Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; bilim insanları, önümüzdeki otuz yıl içinde rekor kıran ısı dalgalarının, son 30 yıla göre iki ila yedi kat daha sık hale gelebileceğini bildirdi.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Erich Fischer da 2021’de görülen kayıtların, gelecek on yılda görmeyi bekledikleri artışların bile üstünde olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, çalışma için en az yedi gün süren iklim modellemesini kullandılar ve elde ettikleri sonuçlar doğrultusunda iklim değişikliğiyle karşı karşıya kalacak toplulukların bu tür aşırılıklara hazırlanmaları gerektikleri konusunda uyardılar.

“Küresel Isınmayı Kendi Gözlerinizle Görüyorsunuz”

East Anglia Üniversitesi’nden iklim bilimci Corinne Le Quere, “Küresel ısınma öngörülmüştü, ancak şimdi bunu kendi gözlerinizle görüyorsunuz” dedi.

Çalışma, sera gazı emisyonlarının agresif bir şekilde kesilmesi halinde, rekorları aşma olasılığının zamanla düşeceğini belirtiyor.

İklim bilimcisi Rowan Sutton yaptığı açıklamada, “Rekor değerler konusunda dayanıklılık oluşturmak ve toplumu daha önce hiç yaşanmamış koşullara uyarlamak büyük bir zorluk” dedi.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden iklim bilimci Michael Mann ise “İklim değişikliğinin beklenenden daha hızlı ilerlemesi o kadar da önemli değil; ısınma, onlarca yıl önceki tahminlerle doğru orantılı. Sorun, daha ziyade, bazı etkilerin bilim insanlarının tahmin ettiğinden daha büyük olması” dedi.

Geçen ay Kanada’daki sıcak hava dalgası yüzlerce insanı öldürdü. Ülkenin 1937’de kırılan önceki rekorunun üzerinde sıcaklıklar yaşandı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17