Türkiye neden Eurovision’a katılmıyor? Türkiye Eurovision’da neden yok?

Bu yıl Hollanda’nın ev sahibi olduğu Eurovision’un birincisi İtalya oldu.

Dünya 24.05.2021, 17:03 İrem Durak
Türkiye neden Eurovision’a katılmıyor? Türkiye Eurovision’da neden yok?

Türkiye neden Eurovision’a katılmıyor? Türkiye Eurovision’da neden yok?

Bu yıl Hollanda’nın ev sahibi olduğu Eurovision’un birincisi İtalya oldu. 2019 yılında yarışmayı birinci olarak tamamlayan Hollanda, 2020 senesinde Eurovision için ev sahipliği yapacakken, ortaya çıkan Koronavirüs pandemisnden ötürü, yarışma 2021 senesine ertelenmişti. Bu yıl koronavirüs önlemleri kapsamında gerçekleştirilen yarışma, dünyanın birçok yerinden büyük bir ilgiyle izlendi. Peki Türkiye neden Eurovision’a katılmıyor? Türkiye Eurovision’da neden yok?

Türkiye neden Eurovision’a katılmıyor? Türkiye Eurovision’da neden yok?

Dünyanın en çok izlenen ve takip edilen ses yarışması organizasyonlarından biri olan Eurovision’a, Türkiye 2013 senesinde katılmama kararı almıştır. En son 2012 yılında da Can Bonomo’nun temsili ile 7. Sırada yarışmayı bitiren ülkemiz, TRT’nin almış olduğu kararla 8 yıldır Eurovision’da yer almamayı tercih ediyor.

Türkiye neden Eurovision’a katılmıyor?

2012 senesine kadar Eurovision’da yarışan Türkiye, 2013 senesinde kurallarda meydana gelen değişiklikler ve politik oylamalar nedeniyle yarışmadan çekilme kararı almıştı. En son 2012 senesinde Can Bonomo’nun performansıyla gerçekleştirilen Eurovision’da Türkiye yarışmayı, 7. Sırada tamamlamıştı.

2013 yılından beri Eurovision'a katılmayan ülkemiz, TRT'nin Avrupa Yayın Birliği'nin bir üyesi olmaya devam ediyor. Bu nedenden ötürü Türkiye’nin halen istediği tarihte yarışmaya katılma hakkı bulunmakta.

Haksızlık iddiası

Gelen resmi açıklamada TRT, kararın yarışma kurallarında meydana gelen değişiklikler ve "haksızlık"ların etkili olduğunu duyurmuştu.

TRT, Eurovision'da oylamaların 2000'li tarihlerde izleyici oylamasıyla gerçekleştirildiğini ve bunun Türkiye'nin başarı kazanmasında etkili olduğunu belirtmiş ve 2011'den itibaren ise izleyici oylarının etkisinin düşürülmesini (%50 izleyici, %50 jüri), ayrıcalıklı ülkeler Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya'nın lehine bir karar olarak düşünmüştü.

Yapılan açıklamada, "Bu kararın alınmasında EBU’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır. Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik" ifadeleri yer almıştı.

2003 yılında ise Sertap Erener, “Everyway That I Can” şarkısıyla Türkiye'yi temsil etmiş olduğu Letonya'daki Eurovision finalinde 1. Olmayı başarmıştı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03