İdareci ve öğretmenlere uyarı : "...idari işlem başlatılacak"

Eğitim 23.10.2019, 17:03 07.11.2020, 13:51 HAMZA KABASAKAL
İdareci ve öğretmenlere uyarı : "...idari işlem başlatılacak"

İzmir'de kaymakam imzasıyla okullara gönderilen yazıda, CİMER ve MEBİM'e en çok şikayet konusu olan durumlarla ilgili idareci ve öğretmenler uyarıldı. Yardımcı kitapların önerilmemesi ve kullandırılmaması, sınıf anneliğinin mevzuatta olmadığı ve uygulanmaması, veli şikayetlerinin dinlenmesi çözüm bulunması, zorunlu bağış toplanmaması, aidat, temizlik malzemeleri ve fotokopi ücretlerinin istenmemesi gibi konularda uyarı yapıldı.

Kaymakamlığın E.19773610 sayılı yazısında vurggulananlara bakıldığında yardımcı kitapların önerilmemesi ve kullandırılmaması, sınıf anneliğinin mevzuatta olmadığı ve uygulanmaması, veli şikayetlerinin dinlenmesi çözüm bulunması, zorunlu bağış toplanmaması, aidat, temizlik malzemeleri ve fotokopi ücretlerinin istenmemesi gibi konularda uyarı yapıldı.

Yardımcı materyallerin okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmiyor.

Kaymakamlığın ilgili yazısında yardımcı materyallerin okullarda tanıtımının,reklamının yapılmaması doğrultusunda vurguladığı birkaç nokta şöyle :

"CİMER ve MEBİM 444'e yapılan şikayetler, müdürlüğümüze gelen telefonlar ve yazılı şikayetlere kaynak teşkil eden nedenlerin ortadan kaldırılması sağlıklı bir eğitim ortamı tesis edilmesi için önem arzetmektedir."

Yine ilgili yazıda; "Önemli ve yoğun olarak söz konusu olan şikayetler, mevzuatımız ve bakanlığımızın yazılı emirleri ile yasaklanmış ve dikkat edilmesi nokttasında çeşitli zaman dilimlerinde uyarı mahiyetinde okullarımıza duyurulmuş konulardır.

Bu konular;

"...aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında idari işlem yapılması..."

İlgi (b) Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğğitim Araçları Yönetmeliği'nin "Öğrencilere Aldırılmayacak Kiyaplar" başlığı alltında yer alan 37. Maddesinde; "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz." denildiğinden, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, 25.09.2018 tarih ve 17411997 sayılı yazıları ile; "İlgili mevzuat hükümlerine uyularak Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri ve aksi uygulamalarda bulunanalar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması için Valiliğğinizce her türlü tedbirin alınmassı hususunda ..." yer alan açıklaması ile tüm valiliklere uyarı yapılmış olığ, okıllara ek kitap kullanılmamasına vurgu yapılıştır." şeklinde duyuru yapılmıştır.

Ayrıca yine ilgili yazıda ;

" -Gürültü niteliğine sahip zil seslerinin seviyesi, çevreyi rahatsız etmeyecek kabul edilebilir düzeye indirilecektir.

-Okulların açık alanlarında yapılan her türlü tören ve konuşmalarda, seslendirme cihazlarının ses seviyeleri çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacaktır.

-Ayrıca okullardaki projekltörler, çevre binaları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanarak konumlandırılmalıdır" maddeleriyle de çevre ile ilgili konulara da değinilmekte.

'Sınıf annesi' konusunda da uyarı yapıldı

Yazıda 'sınıf annesi' kavramıyla alakalı kesin uyarılar da yer alıyor. Yazıda geçen o önemli noktalar şu şekilde:

"MEB Okul Aile Birliği Yönetmenliği'nin 5'inci maddesinde belirtildiği üzere; "okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ve okul arasında iletişimi ve iş birliğini sağlamak, eğitim - öğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihiyaçlarını karşılamak ve okula maddî  katkı sağlamak üzere ilköğretim okullarımızda okul aile birlikleri kurulmaktadırç Okullarımızda her türlü geliri toplama ve harcamaya okul aile birliği yönetim kurulu yetkilidir.

Bakanlığımıza ulaşan müracaatlarda; bazı okullarımızda sınıf anneleri adı altında velilerden görevlendirmeler yapıldığı, görevlendirilen bu kişilerin sınıfın çeşitli ihtiyaçları için velilerden aidat adı altında parallar topladığı, ders araç-gereci temini yönünde faaliyetlerde bulunduğu, zaman zaman derslere müdahil oldukları dile getirilmektedir.

...

İlköğretim okullarımızda gönüllü veli uygulaması dışında sınıf anneleri adı altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, denildiğinden sınıf anneliğinin kaldırılması ve eğitim öğretim işlerinden uzak tutulması, 

Yine 4.Bölüm madde 15....(2) Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz" denildiğinden bağış adı altında zorunlu olarak istenen aidat temizlik malzemeleri ve fotokopi ücretlerinin istenmemesi,

-Öğretmen - öğrenci - veli şikayetlerinde şikayete mahal verilmemesi, gelen velinin şikayetinin dinlenmesi ve çözüm odaklı olması," olup bu süreçlerin okul yönetimleri tarafından titizlikle yönetilmelidir.

Özellikle "sınıf annesi","yardımcı kitap aldırılması" ve "zorunlu bağış toplanması" konularında öğretmenlerin uyarılmaları ve bu konularda idari işlen başlatılacağının da bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim" konuları ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Özetle

Okullarda / kurumlarda yöneticiler,öğretmenler veya 'sınıf anneleri'(bu kavram bu yazıda belirtiildiği üzere kaldırıldı) hiçbir suretle hiçbir ad altında veliden öğrenciden zorunlu olarak para, malzeme talep edemez ve toplayamaz. Okulların kayı dönemlerinde 'bağış' adı altında toplanan astronomik rakamların sonunun gelmiş olması temennisiyle...

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17