Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Müteahhitlik belgesi; müteahhit olarak çalışmak isteyen vatandaşlarımızın alması gereken resmi bir belge türü olmaktadır. Bu belge inşaat sektöründe çok önemlidir, çünkü müteahhit yetki belgesi sahibi olmadan müteahhitlik yapmaya çalışan yapı müteahhitleri hukuki olarak cezalandırılmaktadır.

Eğitim 12.12.2021, 13:25 14.12.2021, 15:04 Mehmet Kurt
Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

   Müteahhit olarak çalışmak ve belgeyi almak isteyen kişilerin öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru yapılırken de müteahhitlik belgesine sahip olmak istendiğini belirtmiş olan bir dilekçe yazmak ve başvuru formu doldurmak şart olmaktadır.

Ayrıca müteahhitlik belgesi başvurusu gerçekleştirilirken teslim edilmesi gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Başvuru formu ile beraber teslim edilmesi gereken evraklar:

 Müteahhitlik belgesi istendiğine dair dilekçe,

Kayıtlı olunan oda sicil kaydı (aslı ve fotokopisi),

Nüfus cüzdanı fotokopisi,

Müteahhitlik belgesi başvuru ücretinin ödendiğini göstermekte olan banka dekontunun aslı.

İnşaat sektöründe müteahhit ismi verilen ve inşaatı yapmak ile görevli olan kişiler, bilindiği üzere yeni çıkan yönetmelik ile beraber müteahhitlik yetki belgesini almaları zorunlu hale gelmiştir.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır 2021? (Müteahhitlik Belgesi Sınıfları)

Müteahhitlik yetki belgesi almak isteyen kişiler kendilerinin bulunmuş oldukları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Bu başvuru esnasında kişinin müteahhitlik başvurusu adı altında bir başvuru formu doldurması gerekmektedir. Bu başvuru formu dilekçe olarak doldurulmakta ve belge talebinde bulunulmaktadır.

Müteahhitlik belgesi için başvuru yapıldığında kayıtlı bulunan ticari ya da sanayi odadan müracaat senesinde dair sicil kaydı alınması ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunulmaktadır.

 

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Geçici müteahhitlik belgesi kişinin istekte bulunacağı tek yapı inşaatı için verilmekte olan belgedir. Geçici müteahhitlik belgesi kendi arsasının yapım işi için kullanacak kişiler için verilmesi uygun görülmektedir.

Geçici Müteahhitlik Belgesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Geçici müteahhitlik belgesi için gerekli belgeler şöyledir:

•    500 metrekareyi geçmeyecek ve maksimum 5 yıllık süre için geçerli olacak bir müteahhitlik belgesi için bir adet başvuru dilekçesi

•    Kimlik kartı fotokopisi

•    Geçici müteahhitlik belgesi başvurusu ödeme dekontu

•    Genel tapu kaydı

•    Başvuru sahibi kişiye ait ikametgah adresi

Müteahhitlik Belgesi İçin Sınıflar

Müteahhitlik belgesinin sınıfları vardır. Buna göre bu sınıflar metrekare ölçütlerine göre değişim göstermektedir. Müteahhitlik belgesi talebinde bulunan kişilere göre sınıflar şu şekildedir:

•    A sınıfı müteahhitlik belgesi için son 15 sene içinde tek sözleşme çerçevesince belge talebinde bulunmuş olan kişinin görev kapsamında 90 milyon TL tutarın iş yapılmış olması gerekmektedir. Bu A kategorisi içinde yer alan müteahhit istemiş olduğu metrekare bazında inşaat yapabilme hakkı kazanacaktır.

•    B sınıfı müteahhitlik belgesi ise son 15 sene içinde tek sözleşmede 65 milyon TL miktarında iş yapmış olması gerekmektedir ve ayrıca yine tek sözleşmede 32.500 metrekare alana inşaat yapması gerekecektir. Buna göre istediği kategoriye göre 65.000 metrekareye inşaat hakkı kazanacaktır.

•    C sınıfı müteahhitlik belgesi için 15 senede içinde tek seferde geçerli 45 milyon TL tutarı kazanılmış olmalı ve ayrıca tek sözleşmede 22.500 metrekare alanlık inşaat yapılmış olması zorunlu tutulur.

•    D sınıfı müteahhitlik Belgesi için ise kişi tek defada 30 milyon TL tutarında iş ve 15.000 metrekare alana inşaat yapılmış olmalıdır.

•    E sınıfı müteahhitlik belgesi alabilmek için tek sözleşmede 15 milyon TL tutarın inşaat yapılmış olması gerekir.

•    F sınıfı müteahhitlik belgesi ise bir defada 3 milyon TL kapsamında çalışma ve yine bir seferde metrekare bazında 2.500 metrekare alanda inşaat yapmış olma gerektirmektedir.

•    G sınıfı müteahhitlik belgesi için ise kişinin tek sözleşme çerçevesince 1.5 milyon TL tutarında ve 1500 metrekare alanda çalışmış olması zorunlu olmaktadır.

•    H sınıfı müteahhitlik belgesi için ise o kişinin 1000 metrekare alanda çalışmış olması gerekmekte ve kişi bu belge ile 500 metrekare alanda inşaat gerçekleştirebilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03