Japonya’nın eski Başbakanı Abe silahla vuruldu!

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ye suikast düzenlendi.

Dünya 08.07.2022, 13:40 İrem Durak
Japonya’nın eski Başbakanı Abe silahla vuruldu!

Japonya’nın eski Başbakanı Abe silahla vuruldu!

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ye suikast düzenlendi. Göğsünden vurulduğu ifade edilen Abe hastaneye kaldırıldı, kimliği Tetsuya Yamagami olarak belirtilen saldırgan gözaltına alındı. Japonya Başbakanı Kishida gerçekleştirdiği açıklamada, Abe'nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu ve kan nakli yapıldığını ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da eski Japonya Başbakanı Abe'ye yönelik saldırıyı şiddetle kınadı.

Abe, Nara şehrinde katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı esnada, silahlı saldırıya uğradı.

Eski başbakan, art arda duyulmuş olan iki el silah sesinden sonra yere yığıldı. Yerel kaynaklar Abe'nin bilinci kapalı halde hastaneye götürüldüğünü, boynunda kanamasının olduğunu, kalbinin durduğunu duyurdu.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe'nin saldırıya uğraması ve vurulmasının affedilemez bir eylem olduğunu ifade ederek en güçlü şekilde kınadı. Kishida, Abe'nin hayatını kurtarmak için şu anda kan nakli yapıldığını açıkladı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Eski Başbakanı Abe Shinzo’ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Shinzo’ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" denildi.

JAPONYA BAŞBAKANI: ABE'NİN DURUMU AĞIR

Saldırının demokrasinin temel unsurlarından biri olan seçim çalışmaları sırasında yaşandığına dikkat çeken Kishida, 67 yaşındaki Abe'nin durumunun ağır olduğunu söyledi. Kishida, ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanının yaşanan çileden sağ çıkması dileklerini dile getirdi.

 Japonya'nın eski başvakanı Abe, katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı.

Kishida yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Eski Başbakan Abe'nin durumu kritik. Abe'nin hayatta kalması için kalbimden dua ediyorum.  Bu şiddetin demokrasinin temel unsunlarından biri olan seçim çalışmaları esnasında yapılmasını kabul etmeyeceğiz. Şimdi Abe'nin vurulmasının siyasi çalışmaları nasıl etkileyeceği konusunda konuşmanın zamanı değil. Seçim takvimi hakkında giçbir karar alamayız. Tüm kabine üyelerinden Tokyo'ya dönmelerini istiyorum. Devlet durumu anladıktan sonra nasıl yanıt verileceğini değerlendirecektir."

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Saldırganın Nara kentinde ikamet eden 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu belirlendi. Saldırıda kullanılan av tüfeği ele geçirildi.

Abe, ilk olarak 2006'da ve ardından 2012'den 2020'ye kadar Japonya'ya uzun süre başbakanlık yaptı. O zamanlar 52 yaşında olan Abe, 20 Eylül 2006'da LDP başkanlığına seçildi. Altı gün içinde dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya'nın 90. başbakanı oldu.

Bununla birlikte, Abe’nin siyasi kariyerindeki ilk sarsıntı, 2007'de kötü bir ülseratif kolit hastalığı nedeniyle aniden istifa etmesiyle geldi.

Abe, 2012'de iktidara geri döndü, ilk önce Eylül ayında parti rakibi Shigeru Ishiba'yı yenerek LDP'nin yönetimini geri aldı ve ardından partiyi Aralık ayında ezici çoğunluğa götürdü.

2014 ve 2017 seçimlerinde yeniden seçilen Abe,  2020'de sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmıştı.

Şinzo Abe, pazar günü düzenlenecek seçimler öncesi Liberal Demokrat Parti adayının kampanyasına destek veriyordu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:43
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:49
Yatsı 21:18