Ağız kuruluğuna dikkat!

İngiltere'deki bir uzman, ağız kuruluğunun ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği ile ilgili uyarılarda bulundu.

Sağlık 13.05.2022, 22:30 İrem Durak
Ağız kuruluğuna dikkat!

Ağız kuruluğuna dikkat!

İngiltere'deki bir uzman, ağız kuruluğunun ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği ile ilgili uyarılarda bulundu.

İngiltere’deki Banning Dental Group’ta çalışmakta olan Diş Hekimi Azad Eyrumlu, birtakım sağlık sorunlarının ağız kuruluğu, çiğneme, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ya da ağız kokusu olarak ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sun’ın haberine göre, Eyrumlu, ağız kuruluğu için kullanılmakta olan tıbbi bir terimlerden kserostominin, başka bir yerde doğru olmayan bir şeyin işareti olabileceğini gösteriyor.

Eyrumlu, “Vücudumuz inanılmaz derecede karmaşık bir de her zaman fark etmiyor olsak da farklı parçalar birbiri ile yakından bağlantılıdır. Bu, ağızda yapışkan bir his, kuruluk ya da boğaz ağrısı, çiğneme veya yutma güçlüğü ile hatta ağız kokusu gibi semptomlarla kendini gösterebilir” ifadelerini kullandı.

BU HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Felç

Diyabet

Alzheimer hastalığı

HIV gibi otoimmün bozukluklar

Sjögren sendromu

Uzmanlar, eğer ağzınızın normalden daha kuru olduğunu düşünüyorsanız öncelikle su tüketiminizi artırmanız gerektiğini söylüyor.

Ancak, daha sık idrara çıkma, bulanık görme ve kilo kaybı semptomları da olan diyabet gibi durumların mümkün olan en kısa sürede tedaviye ihtiyacı olduğunun da altını çiziyorlar.

Ayrıca felç geçiren bir kişi uzuvlarında uyuşukluk veya güçsüzlük hissedebilir, kafası karışabilir, konuşmakta veya net olarak görmekte zorlanabilir ve baş ağrısı yaşayabilir.

Tüm bu koşullar tükürük bezlerinin işlev bozukluğuna ve yeterli tükürük üretememesine neden olarak ağız kuruluğuna neden olabilir. Bu sadece rahatsızlık vermekle kalmaz, ağızda komplikasyonlara da neden olur.

Tükürük, sindirime yardımcı olan, vücudun besinlerden vitamin ve besin almasına yardımcı olan önemli enzimler içerir. Ayrıca bakteriler tarafından üretilen asitleri nötralize etmeye ve gıda parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur.

Bu nedenle ağız kuruluğu olan kişilerde diş çürümesi, diş eti hastalığı, ağız yaraları, yetersiz beslenme ve ağız köşelerinin kırılması riski daha fazladır.

Eyrumlu, “Kendi sağlığınıza yakından bakmanız hayati önem taşıyor ve kendinizde sürekli ağız kuruluğu belirtileri fark ederseniz, bunu doktorunuzla konuşmalısınız. Ağız hijyeninizin iyi durumda olduğundan emin olmak ve gelişen sorunları takip etmek için altı ayda bir diş hekimine görünmeniz önerilir” diye ekledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10