Aşı kimliği nedir ve nasıl alınır? İşte Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile aşı kimliği alma

Aşı kimliği uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilmekte

Sağlık 12.05.2021, 13:30 İrem Durak
Aşı kimliği nedir ve nasıl alınır? İşte Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile aşı kimliği alma

Aşı kimliği nedir ve nasıl alınır? İşte Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile aşı kimliği alma

Aşı kimliği uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilmekte. Koronavirüs mücadelesinde aşı yaptıran vatandaşlar HES uygulaması ile beraber aşı kimliği alacaklar. Hayat Eve Sığar "Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği" oluştur ekranı üzerinden alınacak olan kimliklerin üstünde "Güvenli Turizm" logosu yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilmekte olan aşı kimliği alma işlemi birkaç adım içerisinde bitirilecek. 2. doz aşılarını tamamlayanların alacağı aşı kimliklerinin ne şekilde alınacağı merak edilmeye başlandı. Peki, aşı kimliği nedir ve nasıl alınır? İşte Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile aşı kimliği alma işlemleri için detaylar.

Alınan bilgiye göre Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısı yaptıranlar için yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Bu kapsam içerisinde, iki doz aşı yaptıran vatandaşlarımız, bakanlığın HES uygulamasına girip aşı kimlik kartı düzenlemesi yaptırabilecek.

Aşı kimliğinin üstünde, kişinin adı-soyadı, doğum tarihi, T.C kimlik numarası ile isteğe bağlı olarak pasaport numarası bulunuyor.

Ayrıca, kimlik kartı üzerinde kişinin bulunduğu aşının ismi ve yapıldığı tarih ile Kültür ve Turizm Bakanlığının "Güvenli Turizm" logosu yer alıyor.

Kart üzerinde yer alan karekod okutulduğu zaman sistem e-Nabız'a yönlendirilmekte ve ekranda kişinin İngilizce-Türkçe bilgileri bulunmakta.

Uygulama ile gerçekleştirilebilecekler şu şekilde:

İstediğiniz sıklık ile güncel veriler esas alınıp hazırlanmış Covid-19 testini doldurup durumunuz hakkında bilgi alabilmeniz mümkün.

Aileniz ve sevdiklerinizi (izin vermeleri halinde) 'Ailem' sekmesindeki listenize ekleyebilirsiniz ve durumları ile ilgili olarak bilgi sahibi olabilir ve riskli herhangi bir durumla karşılaşmadan önce önlem alabilirsiniz. Konum servislerine izin verdiğiniz zaman da uygulama sizi riskli bölgelere yaklaştığınız zaman uyaracak ve haritada anlık bir şekilde yaklaşmamanız gereken alanları görebileceksiniz. Kullanıcı hesabınızı doğrulamak için ise telefonunuza bir kod gösterecek. Hesabınızın doğrulanması, sizi uygulamanın daha iyi yönlendirmesine ve riskli alanlardan korunmanıza yardım edecek.

Hayat Eve Sığar uygulamasını açmanızın ardından sizden telefon numaranız istenecek. Sonrasında da telefonunuza onay kodu gönderilecek ve bu kodu girmenizle beraber doğrulama işlemini gerçekleştireceksiniz. 'Hesabın Doğrulandı' mesajını görüyorsanız eğer 'Konum Servislerini Aç' seçeneğine dokunmanız ve devam etmeniz gerek. Bu servisi açmadan uygulama o andaki yerinizi göremez ve sizin risk bölgesinde olup olmadığını size söyleyemez. Sonrasında Bluetooth ayarlarına geçebilirsiniz.

Bütün bu ayarları tamamladıktan sonra uygulama size 'Bugün kendinizi nasıl hissediyorsunuz' sorusunu yöneltmekte. Unutmayın; bu uygulamayı açtığınız zaman bu soruyla karşı karşıya kalacaksınız ve uygulamanın pratik üzerinde işe yaraması için gerçekten sağlık durumunuz neyse onu işaretlemeniz gerekecek.

Hayat Eve Sığar uygulamasının açılmasının ardından karşınızda iki büyük seçenek yer alacak. Biri 'Bana en yakın sağlık kuruluşunu bul', diğeri de 'Alo 184' ara butonları... Her ikisi de acil durumlar içindeyken mutlaka kullanmanız gerekmekte olan butonlar...

Bu uygulamaya yalnızca bir hattınızla kayıt yaptırabilirsiniz. Yani iki hattı bulunan bir kullanıcının tek hattıyla beraber T.C. Kimlik No'sunu kullanarak da kayıt yaptırması gerekli. İkinci bir kayıt oluşturulması mümkün olmamakta.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04