Küflü Tarafını Keserek Attığınız Ekmeğin Kalanını Yemek Ne Kadar Sağlıklıdır?

Muhtemelen sizlerin de daha önce birçok defa yaptığınız bu yöntem her ne kadar sağlıklı gibi görünüyor olsa bile aslında ciddi tehlikelere sebep olabiliyor.

Sağlık 20.10.2021, 15:18 İrem Durak
Küflü Tarafını Keserek Attığınız Ekmeğin Kalanını Yemek Ne Kadar Sağlıklıdır?

Küflü Tarafını Keserek Attığınız Ekmeğin Kalanını Yemek Ne Kadar Sağlıklıdır?

Muhtemelen sizlerin de daha önce birçok defa yaptığınız bu yöntem her ne kadar sağlıklı gibi görünüyor olsa bile aslında ciddi tehlikelere sebep olabiliyor. Küflerin çoğu tehlikeli değil ancak bu konuda Rus ruleti oynamamanızda yarar var.

Ekmeğinizin, meyvelerinizin üzerinde çıplak gözle görülebilen noktacıklı küfleri aslında buz dağının görünen yüzü olarak benzetebiliriz. Mantarların üreme hücreleri olan sporlar saçaklanıp çok daha derine inmektedir, bunların köklerini görmek oldukça zor olmaktadır.

Küflenmiş kısımları kesip attığınız zaman bunların tamamından kurtulmuş sayılmazsınız. Kalan parçayı yediğiniz zaman da bir ağız dolusu mantarı da yemiş olursunuz. Bu da farklı sağlık problemlerini beraberinde getirebilir.

Uzmanlara göre küflerin çoğu zararsız olsa bile bazıları tehlikeli olmaktadır.

Bazı küfler, alerjik reaksiyonlara ya da solunum problemlerine sebep olabilen mikotoksinler içermektedir.  Özellikle aflatoksin ismi verilenlerin kansere sebep olduğu biliniyor. Mikotoksinler genel olarak tahıllarda ve kabuklu yemişlerde meydana gelen küflerde bulunur, bunlar dışında ise kereviz, üzüm suyu, elma ve diğer bazı besinlerde de oluşabilir. Aflatoksin ise daha çok mısır ve yerfıstığında yaygın görülür.

Havada olan küf sporlarını uzak tutmak adına yiyeceklerinizin üstünü örtün, bozulabilir gıdalar için saklama kapları kullanmaya özen gösterin, uygun hava koşullarında saklayın, besinleri üç ila dört gün içinde tüketmeye çalışın.

Küflenmiş peynirleri de atmalısınız. Küf, peynirin her tarafına iplikler salarak göremediğiniz bir kirlilik yaratacaktır.

Ayrıca brusella, listeria, salmonella ve E. coli gibi zararlı bakteriler de küfle beraber ortaya çıkabilir. Küf çedar, parmesan gibi sert ve yarı yumuşak peynirlere genel olarak çok fazla nüfuz edememektedir. Böylece küflü tarafı kesip peynirin geri kalanını yiyebilirsiniz. Küflü noktanın çevresinden ve alt kısmından en az 2,5 cm kesmeniz gerekecektir.

Brie ve Camembert şeklindeki bazı küf türleri ise peynir yapmak için kullanılmaktadır. Bunları sağlıklı yetişkinlerin yemesinde bir sakınca bulunmaz. Zayıf bir bağışıklığa sahip olanlar, yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar bu peynirleri tüketmemelidir. Ne tür bir peynire sahip olduğunuzdan ya da küflendiğinde ne yapacağınızdan emin değilseniz, garanti yolu seçerek adım atmanızda yarar var.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10