Okullarda ve üniversitelerde aşı zorunlu mu?

Üniversitelilere aşı ve PCR testi zorunlu tutulacak mı? İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için aşı zorunlu tutuldu mu?

Sağlık 20.08.2021, 14:02 İrem Durak
Okullarda ve üniversitelerde aşı zorunlu mu?

Okullarda ve üniversitelerde aşı zorunlu mu?

Üniversitelilere aşı ve PCR testi zorunlu tutulacak mı? İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için aşı zorunlu tutuldu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısının ardından gelen son dakika açıklamasından sonra “Üniversite öğrencilerine aşı ve PCR testi zorunlu mu oldu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine aşı zorunluluğu var mı?” soruları cevap arıyor. Başkan Erdoğan okulların 6 Eylül tarihinde açılış yapacağını belirtirken konu ile alakalı olarak detaylara da değindi. Eğitimin devamlılığı bakımından verilen Kabine Toplantısı kararları milyonlarca öğrenci ve veli tarafından merak konusu oluyor. Peki, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine aşı zorunlu olacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021-2022 eğitim öğretim senesine ilişkin olarak kararlarını açıklarken bazı eğitim düzeyleri için aşı zorunluluğu olduğunu açıkladı. 6 Eylül'de okulların açılacağını bildiren Başkan Erdoğan eğitim devamlığı açısından alınan kararları sıraladı. Bu noktada "ilkokul,ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine aşı ve PCR testi zorunlu mu?" soruları gündemdeki yerini aldı. Bilindiği üzere aşılarını yaptırmayan öğretmenlere PCR testi zorunluluğunun getirildiği daha öncesinde duyurulmuştu. Peki, Üniversite öğrencilerine aşı ve PCR testi zorunlu mu oldu, ilkokul,ortaokul ve lise öğrencilerine aşı zorunluluğu var mı? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

"Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve üniversite çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası otobüs yolculuğu, konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız."

VELİLERE AŞI YAPTIRMAK ZORUNLU MU?

İşte Bakan Koca'dan yüz yüze eğitimle ilgili açıklamalar;

Bilim Kurulumuzun başından beri önerisi okullarımızı en son kapatıp en erken açmak oldu. Bunun mümkün olabildiği her fırsatı değerlendirmeye çalıştık. Buna rağmen çocuklarımız bir buçuk yıllarını yüz yüze eğitimden, uygulamalı eğitimlerden uzak geçirdi. Uzaktan eğitim gerçekten eğitimin bir miktar uzağımızda kalması sonucunu doğurdu. Ancak, bu günler geride kaldı. Artık aşı var.

OKULLAR ZAMANINDA AÇILACAK

En net ve yüksek sesle ifade etmek isterim ki tüm okullarımız zamanında açılacak. Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir. Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eğitim verecek, uygulamalı eğitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var.

Koşullar ne olursa olsun öğrencilerimizi koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime devam edeceğiz. Gerek ilk ve orta öğretimde gerekse yükseköğrenimde öğrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eğitime ara vermeden gelecek eğitim öğretim dönemini karşılayacağız.

BİLİM KURULU, EĞİTİMDE UYULMASI GEREKEN KURALLARI BELİRLEDİ

Bu konuda bilim kurulumuz eğitimde uyulması gereken uygulanabilir kuralları belirledi. Alınması gereken tedbirler ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Bu çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığımızla ve Yüksek Öğretim Kurulumuzla istişare ederek en kısa sürede sizlerle paylaşacağız. Fiziki koşulları hazır etmek için ilgili kurumlarımız, bakanlıklarımız tam bir koordinasyon halinde çalışacak ve okullarda öğrencilerimizi bekleyeceğiz.

Bu süre zarfında çok önemli bir işimiz var. O da aşı olmamış öğretmen ve öğretim üyesi kalmayacak tedbirleri hayata geçirmek. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi korumanın birinci adımı, öğretmenleri, öğretim üyelerini ve öğrencilerimizin birlikte yaşadıkları ailelerini aşılamaktır.

Aşı programımız bugüne kadar bir teşvik ve tercih konusuydu oysa artık eğitim ve iş hayatının devamı gayesiyle her bir vatandaşımız için tercihe bırakılamayacak bir toplumsal ödevdir. Eğitim ve iş hayatının sekteye uğramaması için aşı olmazsa olmaz kural haline gelmeli, aşı olmayan kişiler ise düzenli olarak PCR test sonuçlarının negatif olduğunu göstermelidir. Özellikle öğrenci velileri ya aşılarını tamamlayacaklar ya da hastalık taşımadıklarını düzenli olarak kontrol ettirmek zorunda olacaklar. Bunun detaylarını ilgili kurumlarımızla yapacağımız ortak çalışmalar neticesinde ilan edeceğiz.

Tekrar ifade etmek istiyorum yüz yüze eğitim olmazsa olmazımızdır. Çünkü artık aşı var. Aşı iş ve eğitim hayatı için artık bir teşvik ve tercih değil toplumsal bir ödevdir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03