Son Dakika: Türkiye'de de üretimi gerçekleştirilecek olan Rus aşısının etkinlik oranı %96,1 oldu

Son dakika: Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'nün geliştirmiş olduğu "Sputnik V" ismindeki koronavirüs aşısının Faz 3 sonuçlarında elde edilen etkinlik oranı yüzde 91.6 olarak belirtildi.

Sağlık 02.02.2021, 17:20 İrem Durak
Son Dakika: Türkiye'de de üretimi gerçekleştirilecek olan Rus aşısının etkinlik oranı %96,1 oldu

Son Dakika: Türkiye'de de üretimi gerçekleştirilecek olan Rus aşısının etkinlik oranı %96,1 oldu

Son dakika: Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'nün geliştirmiş olduğu "Sputnik V" ismindeki koronavirüs aşısının Faz 3 sonuçlarında elde edilen etkinlik oranı yüzde 91.6 olarak belirtildi. Geçtiğimiz günlerde, Rus aşısının Türkiye'de üretilmesi için de anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Çin'den bütün dünyaya yayılmaya başlayan koronavirüs salgını yine etkisini devam ettirirken virüsün mutasyona uğraması insanları korkutmaya başlamıştı. Üretilen aşılar insanlar için umut vaad ederken, Rusya’nın üretmiş olduğu koronavirüs aşısı Sputnik V'nin Faz 3 çalışmaları bitirildi. Türkiye'de de üretimi gerçekleştirilecek olan Rus aşısının etkinlik oranı %96,1 oldu.

Aşının Etkinlik Oranı %96.1

Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirmiş oldukları aşının Faz 3 testlerinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Bu paylaşıma göre aşının etkinlik oranı yüzde 96,1 olarak açıklandı.

"Gelen Sonuç Açık Ve Bilimsel"

Reading Üniversitesi Profesörü Ian Jones ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Polly Roy, "Sputnik V aşısının gelişimi şeffaf olunmaması ile eleştirilmişti. Fakat gelen sonuç açık ve bilimsel. Başka bir aşı daha koronavirüs mücadelesine katılmış oldu." İfadelerine yer verdi.

Aşı Yaşlılar Üzerinde De Etkili Oldu

The Lancet, çalışmaların 19 bin 866 gönüllünün katılımı ile aylar süren bir çalışmanın nihayetinde tamamlandığını söyledi. Aşının yaşlılar üzerinde de etkili olduğu belirtilirken, "60 yaşın üzerinde 2 bin 144 gönüllü bulunuyordu ve bu grupta yüzde 91,8 etkili olmuştu. Ciddi bir yan etki görülmedi." açıklaması geldi

Aşı Artı 2-5 Derecede Saklanabiliyor

Rus aşısı Sputnik V, iki etap aşılama biçiminde gerçekleşiyor. İlk aşı tüpünün enjekte edilmesinin ardından 19 gün sora ikinci dozu yapılıyor. Rusya Sağlık Bakanlığı direktiflerine göre aşının nakil ve muhafaza şartları için artı 2 ile 5 derece arasında sıcaklık gerekiyor.

Sputnik V 16 Ülkede Tescil Edildi

RFPİ'ye göre, Rusya'nın aşısı Sputnik V 16 ülkede tescillendi. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde, Rus aşısı dozlarının Bolivya, BAE, Türkmenistan, Sırp Cumhuriyeti, Kazakistan, Filistin, Paraguay, Ermenistan, Macaristan, Cezayir, Venezüella ile İran'da uygulanması bekleniyor.

Aşıya 50'yi Aşkın Ülkeden Talep Var

50'den fazla ülke 1.2 milyar doz Sputnik V aşısı istetirken Hindistan, Çin, Brezilya, Güney Kore ile öteki ülkelerdeki RFPİ'nin partnerleri, küresel pazar için aşı üretimine hazırlanıyor.

Sputnik V Türkiye'de De Üretilmeye Başlanacak

Öte taraftan, Rusya'da Gamaley Enstitüsü'nün üretmiş olduğu Sputnik-V aşısını dünyaya pazarlayan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, RIA haber ajansı aracılığı ile gerçekleştirmiş olduğu açıklama ile Türkiye'de üretim için Türk ilaç şirketleri ile anlaşma imzaladıklarını duyurmuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:01
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:36
Yatsı 21:00