Uyku problemi olanlar için tavsiyeler

Fiziksel ve psikolojik sebeplerden ötürü uykusuzluk yaşanabileceğini belirten sağlık uzmanları günümüzdeki uykusuzluk sebeplerini ve nitelikli bir uyku için yapılması gerekenleri belirtti.

Sağlık 25.05.2022, 15:26 İrem Durak
Uyku problemi olanlar için tavsiyeler

Uyku problemi olanlar için tavsiyeler

Fiziksel ve psikolojik sebeplerden ötürü uykusuzluk yaşanabileceğini belirten sağlık uzmanları günümüzdeki uykusuzluk sebeplerini ve nitelikli bir uyku için yapılması gerekenleri belirtti.

Uyku düzeni, hem sağlımız için hem gündelik yaşantımızı direkt etkilemesinden dolayı oldukça önemlidir.

İnsan vücudunda uykudan sorumlu hormon olan melatoninin düzenli salgılanması ise dış ortam ile büyük ölçüde bağlantılı olmaktadır.

Karanlık ve sesten uzak olan ortam sağlıklı bir uykunun anahtarı olurken, günümüzde oldukça yaygın kullanılmakta olan televizyon, cep telefonu gibi araçların etkisi ile uykusuzluk sorunu gün geçtikçe yükselmektedir.

Bu bağlamda, uykusuzluğun sebepleri ve alınacak tedbirleri değerlendiren uzmanlar açıklamalarda bulunuyor.

Yetişkin bir insanın günde 6-8 saat uykuya ihtiyacı olduğunu ve 6 saatten az uyumanın uykusuzluk olarak nitelendirilebileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Az uyuyanlarda kalp ve kronik hastalık görülme riski de artarken, uykunun kalitesi de düşüyor.

"Fiziksel durumlardan en önemlisi ağır ve ağrı ile giden hastalıklar"

Uykusuzluk nedenlerinin fiziksel ve psikolojik olarak 2’ye ayrıldığını belirten uzmanlara göre; fiziksel durumlardan en önemlisi ağır ve ağrı ile giden hastalıklar. Kas eklem hastalıkları ile mücadele eden kişilerde uykusuzluk sıklıkla görülmektedir. Tiroit, kalp hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi solunumun düzenli olmadığı durumlarda uykusuzluk görülmektedir. Uyku apnesinde solunumun aralıklarla durması durumunda, huzur bacak sendromunda uykuya dalmada ve sürdürmede zorluklarla karşılaşılmaktadır.

Uykusuzluğun psikolojik nedenleri

Uykusuzluğun psikolojik nedenlere ilişkin ise;

“Psikolojik nedenlerin başında ise depresyon ve anksiyete gelmektedir. Özellikle depresyonda uzun süren kronik uykusuzluk semptomları bulunur. Ayrıca öğrenilmiş uykusuzluk diye bir durum vardır. Örneğin, televizyon karşısında uyuruz. Fakat yatağa gittiğimizde uyuyamayacağımızı düşündüğümüzde gerçekten de uyuyamayız. Bu da öğrenilmiş bir uykusuzluk olarak karşımıza çıkar.”

Kaliteli uyku için öneriler

Uyku süresi kadar kalitesinin ve hijyeninin de önemli olduğunu vurgulayan Dr. Gülsüm Kartal, kaliteli uykuya yönelik şu ipuçlarını verdi:

“Daha kaliteli uyumak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Akşam 6’dan sonra çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmalı. Alkol, uyku getirici gibi düşünülse de uzun sürede uyku bozukluklarına neden olur. Asla önerilmemektedir.

Oda sıcaklığı 20-21 derece olmalı ve karanlık olmalıdır. Melatonin hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanması, sirkadiyen ritimde sağlıklı bir uyku için belli bir saatten sonra özellikle ekran ışıklarından uzak durmamız gereklidir. Her gün aynı saatte yatıp kalkmaya, dolu bir mide ile yatağa girmemeye özen göstermeliyiz.

Ertesi gün yapacağımız işleri düşünmek, uykusuzluğa neden olabilir. Bu durumda kalkmak, yazılı bir liste yapmak rahatlatıcı olabilir. İlk 20 dakika içinde uykuya dalamadıysak, kalkıp başka bir odaya geçmek, bir koltuğa uzanmak, biraz kitap okumak iyi gelebilir. Yine uykumuz gelmediyse yatak odamıza geri dönmeliyiz.

Günümüzde çok daha az uyuyoruz. 3 haftadan fazla süren ertesi gün yorgun düşüren uykusuzluk varsa doktora başvurmak gerekir. Uyku ilaçlarına başvurmadan önce, uykusuzluğun altında yatan nedenin araştırılması gerekir.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12