Siber zorbalık Nedir?

Okullarda siber zorbalık nedir? Siber zorbalık ne demek? Siber zorbalık örnekleri nelerdir? Siber zorbalık nasıl önlenir? Siber zorbalık nasıl şikayet edilir?

Teknoloji 13.10.2020, 21:01
Siber zorbalık Nedir?

Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ile birlikte hayatımıza da birçok teknolojik terim girmeye başladı. Son günlerde adını çok sık duyduğumuz siber zorbalık hakkında birçok bilgi ediniliyor.

Siber zorbalığın ne olduğu, nasıl önleneceği konusunda bilgileri araştırdık bu bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Siber Zorbalık Nedir?

Zorba kelimesi argo bir kelime olsa da gündelik hayatımızda birçok kişi için kullanabiliriz. Siber zorbalığın da aslında gündelik hayatımızda çok sık duyduğumuz zorba kelimesinden pek bir farkı yok. Siber zorbalık teknolojinin kullanılarak zorbalığın yapılmasıdır.

Yani dijital ortamlarda yapılan zorbalık türüdür. Örneğin sosyal medya hesaplarında, mesajlarda, oyun platformalarında ya da forum sitelerinde yapılan zorbalık türüdür. Genellikle hedef seçilen kişilerin korkutulması amaçlanır. Bu nedenle de aslında bir suç olarak düşünülmektedir.

Siber Zorbalık Nasıl Yapılır?

Siber zorbalık özellikle sosyal medyada ya da oyun sitelerinde çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Genellikle kişiler hedef seçtikleri kişileri korkutmak, kızdırmak ya da utandırmak için siber zorbalığa başvurabilir.

Çoğu zaman mesajlaşmalarda küfür ve hakaret içeren içerikler yer alabilir. Caydırıcılığı olsun diye bu yola başvuran kişiler aslında bir suç işliyorlar. Bazı siber zorbalık örneklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Sosyal medyada bir kişi hakkında uygunsuz içerikler paylaşmak
  2. Mesajlaşma ortamında incitici ya da utandırıcı mesajlar paylaşmak
  3. Başka birinin kimliğini kullanarak kötü mesajlar ve içerikler yayınlamak

Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Günümüzde çok fazla rastladığımız siber zorbalık aslında teknolojinin en büyük dezavantajlarından bir tanesidir diyebiliriz. Siber zorbalıkta dijital mecralar kullanıldığı için kalıcılığı kolay kolay geçmez bu nedenle oldukça tehlikelidir.

Sosyal Medya Zorbalıkları

Sosyal medya yediden yetmişe birçok kişinin kullanmış olduğu bir ortamdır. Aslında içerik olarak incelersek doğru amaçlı kullanıldığında da oldukça faydalıdır. Siber zorbalık sosyal medya hesaplarında çok fazla karşımıza çıkıyor.

Özellikle mesajlaşma bölümlerinde istenmeyen içerikler ya da uygunsuz sözlerin paylaşılması da siber zorbalığa giriyor. Genellikle genç yaştaki kişilerin maruz kaldığı taciz olayları da sosyal medya mecralarında çok sık rastlanabilmektedir. Tabi bu da siber zorbalığın bir ucudur diyebiliriz.

Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?

Öncelikli olarak zorbalığın içeriği çok önemlidir. Bunun tespiti ile işe başlamalısınız. Size bir mesaj atılıyorsa ve çok uygunsuz olarak gördü iseniz ve yaşınız da küçükse öncelikli olarak bunu ebeveyniniz ile paylaşmanız gerekir.

Günümüzde artık sosyal medya hesaplarında uygunsuz içerikler bölümü bulunuyor ve içerik gönderen kişiyi de şikayet etme hakkına sahip oluyorsunuz. Bu şekilde haklarınızı kullanarak şikayet edebilirsiniz. Tekrarlanmayan bir şey bile olsa yani bir kere bile size siber zorbalık yapılsa bunu kabul etmeyip karşı tarafa davranışının kötü olduğunu ve sonuçlarını bildirmelisiniz.

Bu caydırıcı olabilmektedir. Ama siber zorbalıkta yasal bir süreç söz konusu olabilmesi için mutlaka yasal prosedürleri bilen bir kişiden destek almalısınız.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:02
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:35
Yatsı 20:59