Enflasyon İle Mücadele Uygulamasını Biliyor Musunuz? Fiyatlar Şikayetle Düşecek mi?

Enflasyon, geçen sene bu zamanlar, yani Mart 2021 tarihinde yıllık yüzde 16,17 seviyesindeydi.

Ekonomi 20.04.2022, 20:49 İrem Durak
Enflasyon İle Mücadele Uygulamasını Biliyor Musunuz? Fiyatlar Şikayetle Düşecek mi?

Enflasyon İle Mücadele Uygulamasını Biliyor Musunuz? Fiyatlar Şikayetle Düşecek mi?

Enflasyon, geçen sene bu zamanlar, yani Mart 2021 tarihinde yıllık yüzde 16,17 seviyesindeydi. Mart 2022'de yüzde 61,14 oranında belirtildi. Bu oranlar tüketici fiyat endeksi TÜFE, yani son tüketiciye ulaşan fiyat artış hızı. Bunun bir de üretici tarafı bulunuyor. Orada oranlar ise Yİ-ÜFE'de Mart 2021 tarihinde senelik yüzde 31,20'den, Mart 2022'de yüzde 114,97'ye, YD-ÜFE Mart 2021'de %33,19'dan Mart 2022'de %105,82'ye yükseldi.

Üreticilerin maliyeti de yavaş yavaş tüketiciye yansıyacak deyip bu artış ile ne şekilde mücadele ediyoruz?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon ile mücadeleyi de içermekte olan ekonomi paketini açıklamıştı.

Bakan Nebati Şubat ayı ortalarında gerçekleştirilen, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla KDV indirimleri açıklanmış, yastık altı altınların sisteme sokulmasından, KGF paketlerine ve enflasyonla mücadelede bazı uygulamalardan söz edilmişti.

Bu uygulamalardan biri olarak 'Birlikten Berekete' uygulaması lanse edilmiş, Ticaret ve Hazine Bakanlıklarının ortak hazırlayacağı söylenerek görselleri paylaşılmıştı. Uygulamanın kısa bir şekilde tanımı ise hali hazırda bulunan bazı uygulamalar ve internet siteleri gibi uygun fiyatlı ürünleri göstereceği açıklanmıştı. 12 Şubat'ta açıklanan uygulamayı 2 ayın ardından biz henüz app storelarda göremedik. Henüz yazılım aşamasında olabilir.

Enflasyonla mücadelede fahiş fiyatların önemi!

Bakan Nebati'nin bu toplantıda açıkladığı uygulamalardan bir diğeri de 'Enflasyonla mücadele timi' olmuştu. Şu şekilde açıklamıştı:

"Fiyatların daha sıkı bir şekilde denetlendiği bir sistem olacak. Kârınızla, ticaretinizle alıp veremediğimiz yok. Vergi Denetim Kurulu'ndaki müfettişlerimiz ve Gelir İdaresi'ndeki denetleyicilerimizle birlikte fahiş fiyat uygulayanlara karşı özel tim oluşturuyoruz. Arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat hareketleriyle ilgili her türlü enstrümanı ilgili bakanlıklarımızla yasal zaman zemin dahilinde kullanacak ve yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız."

Nebati, yüksek zam yaparak sonradan kampanya adı altında gerçekleştirilen indirim şeklindeki uygulamaların 1 Mart'tan itibaren önüne geçileceğini söylemişti ki bu konuda çalışmalar yapıldı.

Gelelim "enflasyonla mücadele timi"ne Hazine ve Maliye Bakanlığı sayfasında böyle bir 'tim'e yardım için bölüm var

Enflasyonla mücadele timinin çalışma şekline sosyal medyada gelen yorumlar ise ilgi çekti. Genelde ekonomi uzmanlarının yorumları mücadele için bu yöntemin çok doğru olduğundan emin değiller gibi geldi bize.

Enflasyonla mücadelede uzmanlar çok farklı yöntemler anlatırken, sizin yönteminiz ne olurdu? Sizce enflasyonla mücadele timi işe yarar mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03