Faizsiz Hayvan Kredisi nasıl alınır?

Cumhurbaşkanlığı sağlamış olduğu faiz desteğini neredeyse her sene Resmi Gazete’de yayımlar.

Ekonomi 11.05.2021, 10:54 İrem Durak
Faizsiz Hayvan Kredisi nasıl alınır?

Faizsiz Hayvan Kredisi nasıl alınır?

Cumhurbaşkanlığı sağlamış olduğu faiz desteğini neredeyse her sene Resmi Gazete’de yayımlar. Ziraat bankası, Tarım İl Müdürlüklerini bağlamakta olan bu kararname en son olarak Cumhurbaşkanı Hayvancılık Kararnamesi de açıklandığı gibidir. Kararnameyi açtığınız zaman hayvanlar ile ilgili konulara ve sizin niteliğinize göre uygulanmakta olan faiz indirimlerim oranlarını görebilmeniz mümkün. Peki Faizsiz Hayvan Kredisi nasıl alınır?

Hayvan kredisi veren bankalar gibi Ziraat Bankası da çiftçiler için uygun faizlerle hayvan kredisine imkan tanımaktadır. Ziraat bankasının öteki bankalara göre en büyük avantajı Devlet bankası olması ve bundan ötürü de devlet hayvancılık desteklerinin halka sunmasıdır. Alınacak olan arı, ördek, deve kuşu, bıldırcın, kaz, tavuk şeklindeki kanatlı hayvan veya kuzu, koyun, keçi şeklinde küçük baş ya da farklı olarak inek, düve, dana, manda şeklindeki süt ya da besicilik kredisinden faydalanabilirsiniz. Ziraat Bankası özellikle bu tür kredilerde hemen hemen sıfır faizlerde hayvan, traktör, yem, mazot, alet bir de malzeme alımlarına yönelik imkanlarını köylü çiftçilerimize sunmaktadır.

Faizsiz Hayvancılık Kredisi Almak Şartları Nedir?

Bu krediden faydalanabilmek için ilk şartı işletme belgesinin bulunmasıdır. İşletme belgesine sahip olanların başvuru gerçekleştirmeden önce varsa vergi borçlarını kapatması gerekir. Çünkü, verilecek olan hayvan kredisi hazine destekli olacağından ötürü Devlet kendisine veri borcu olanlara bu krediyi vermemektedir. İşletme belgesi ve veri borcu bulunmayan çiftçilerimizden aranan diğer koşullar ise şunlardır:

  1. Findeks kredi notu değerinin düşük olmaması.
  2. En az iki tane gelir belgesine sahip bulunan kefil. Kefillerin eşlerinin de rızası olması gerekir.
  3. İlk kez hayvan alacaklardan taşınmaz ipotek. İşletme dönemlerinde bulunanlar için ise Tarım Müdürlüklerinden mevcut olan hayvanlarına ait küpe numaraları.

Bu şartlar başvuru yapmak isteyen çiftçilerimizden istenmektedir. Bir de ek olarak faizsiz kredi ile alınacak olan hayvanlar üzerinde bazı şartlar aranır. Bu şartlar ise konu başlıklarına göre şu şekildedir:

  1. Hangi hayvan söz konusu olur ise olsun küpe numaraları HAYBİS sisteminde kayıtlı olması gerekir.
  2. Yine hayvan konusuna bakılmaksızın satın alınacak hayvanlara TARSİM yapılması gerekir. Çiftçimize ise hayat sigortası uygulanmaktadır.

Damızlık düve alacaklar: en az 5 adet baş alması gerekir. Azami olarak 36 aylık olmalıdır. İlk kez doğum yapmış ya da ilk yavrusuna gebe durumda olabilir.

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği; 10 baş ya da üzerinde hayvan almaları gerekir. Azami olarak 48 aylık ve en çok bir kez doğum yapmış olma şartı aranır.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği: Koyun için en az 50 baş, keçi için ise en az 25 baş alım yapılması istenmektedir. Yurt içinde doğmuş olan ve 6 ile 24 aylık arası olması diğer aranan şarttır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:44
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:48
Yatsı 21:17