Gümrükleme İşlemleri Ne Kadar Sürer?

    Birbiriyle ticaret yapan ülkeler belirli kurallar çerçevesinde ticaret gerçekleştirirler. Ülkeler arasında gerçekleştirilen ticarette ülke sınırlarına ürün girişi ve çıkışı sağlanır. Ürünlerin giriş ve çıkışı esnasında devlet sınırları içinde gerçekleştirilmesi gereken işlemler vardır. Ülke sınırında gerçekleştirilen ithalat ya da ihracata söz konusu olan ürünlerin giriş ve çıkışının yapıldığı işlemlere gümrükleme denir.

Ekonomi 02.02.2022, 20:23 Mehmet Kurt
Gümrükleme İşlemleri Ne Kadar Sürer?

     Gümrük ile ilgili her türlü işlemin gümrük usul ve esaslarına bağlı olarak gerçekleştirilmesi gümrükleme nedir, sorusuna verilecek en temel yanıttır. Bu doğrultuda ülkeler arasında ithalatı ya da ihracatı yapılacak olan bir ürün ya da hizmet için gereken işlemler bu tanım içinde yer almaktadır.

Gümrükleme İşlemleri Nelerdir?

    Her ülkenin kendine ait bir gümrükleme bölgesi vardır. Ülkeler arasında ithalatı ya da ihracatı yapılacak olan her türlü ürünün giriş ve çıkış işlemleri de bu bölgelerde kontrol altında tutulur. Bu işlemler her ülkenin bağımsız ve uluslararası kuralları gözetiminde gerçekleştirilir.

     Gümrük gözetiminde olan bir ürün ya da eşya Gümrük Kanunu’nda yer alan gümrük tarafından onaylanan bir işlem ya da kullanıma bağlıdır. İthalatı ya da ihracatı yapılacak olan bir eşyanın bağlı olacağı işlemler tanımlanırken, gerçekleştirilen işlemlerin tamamına gümrükleme işlemleri denir.

     Bu, eşyanın gümrük esaslarına bağlı olması, eşyanın bir serbest bölgeye alınması, korunması, eşyanın ihracatı ya da gümrüğe bırakılması gibi her türlü işlemi kapsar. Ancak gümrükte bulunan eşyanın ithal ya da ihraç edilmesi, antrepolara alınması ya da gümrükleme dahilinde birçok işleme bağlı olması birbirinden farklı prosedürleri gerektiren işlemler arasındadır.

Gümrükleme Hizmetleri Nelerdir?

    Gümrükleme şirketleri; gümrükleme hizmeti sunan kurumlardır. Bu doğrultuda gümrük müşavirlerine işlemlerin gerçekleştirmesi için vekâletname verilir. Gümrük müşavirleri vekâletname veren kişinin adına gümrük idarelerinde gereken işlemleri gerçekleştirirler. Bu açıdan vekalet verilen kişi eşyanın bağlı olacağı gümrüğün vergisi ve prosedür analizini yapar. Gümrükleme için alınması gereken izinlerin başvuru ve takibini yapar. Gerekli durumlarda eşyanın gümrük idaresinden teslimi, eşyanın ihraç edilmesi için işlemlerin tamamlanması gibi birçok işlemin gerçekleştirilmesinden sorumludur.

Gümrükleme Firmalarının Görevleri Nelerdir?

    Ülkeler arasında gerçekleştirilen ithalat ya da ihracat işlemleri gümrükleme olmadan gerçekleştirilemez. Bu doğrultuda şirketler, Gümrük Bakanlığına bağlı olarak hareket ederler. Firmalar gümrük müşavirleriyle birlikte çalışırlar. Her ülkenin bu alandaki kuralları birbirinden farklıdır. Firmalar ülkede yer alan ilgili mevzuatı ve kurallarını takip etmek ve bu kurallara uygun hareket etmek zorundadır. Firmalar dış ticaret işlemleri için gerekli olan resmi işlemlerin takibini yaparlar. Firmalar; ithalat ve ihracat işlemleri, antrepo işlemleri, posta gümrükleme işlemleri, iade edilen ürün işlemleri, sınır ticareti işlemleri gibi birçok işlemin gerçekleştirilmesinde rol oynarlar.

Gümrükleme Fiyatları Nelerdir?

    Gümrük müşavirleri gerekli işlemler için her yıl belirlenen asgari ücretin altında bir ücret olmaması şartıyla gümrük müşavirliği ücreti alırlar. Bu doğrultuda her türlü ithalat ve ihracat işlemleri, gümrük işlemleri, danışmanlık ücreti gümrük müşavirlerinin aldığı hizmet ücretleri arasında yer alır.

   Bununla birlikte firmalar gümrük işlemleri için depolama yerleri, nakliye firmaları gibi birçok yere ücret öderler. Gümrük idarelerine verilen damga vergisi, gümrük vergisi, KDV ve ÖTV ücreti ve bandrol ücreti gibi ücretlendirmeler ödenen ücretler arasında yer alır.

Gümrükleme İşlemleri Ne Kadar Sürer?

   İşlemlerin ne kadar süreceği ile ilgili kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Bu işlemin süresi gönderilecek olan ürün ya da eşyanın niteliği, gümrükte gerçekleştirilen işlemlerin yoğunluğu gibi birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Bu açıdan konuyla ilgili detaylı bilgi almak için gümrük müşavirliği hizmetlerinden bilgi almak yararlı olacaktır.

    Gümrükleme, depolama, lojistik ve e-lojistik alanlarında uzman ekibiyle güvenilir hizmet veren Sertrans lojistik ile firmanızın güvenirliğini artırarak kaliteli bir hizmet alabilirsiniz. Gümrükleme işlemleriniz için Sertrans Lojistik ile iletişime geçebilir, işlemlerinizi kaliteli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:37
Öğle 12:50
İkindi 16:41
Akşam 19:54
Yatsı 21:25