KYK borçları ile ilgili son gelişmeler neler? Borçlar silinecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KYK borçları ile alakalı olarak müjdesinden sonra iki formül masada bulunuyor.

Ekonomi 16.07.2022, 22:17 İrem Durak
KYK borçları ile ilgili son gelişmeler neler? Borçlar silinecek mi?

KYK borçları ile ilgili son gelişmeler neler? Borçlar silinecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KYK borçları ile alakalı olarak müjdesinden sonra iki formül masada bulunuyor. Ana para kesin bir şekilde silinmeyecek. Faiz ya tamamen silinecek ya da belli bir oranda faiz indirimi gelecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun çalışmalarına göre anaparaya uygulanan faiz ya silinecek ya da belli oranda indirim gelecek. Son karar kabine toplantısında verilecek.

KYK kredilerinde, anaparanın dört katına çıkan faizler ile karşılaşan üniversite mezunlarının tepkileri üstüne iktidardan yeni adım atıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ile borçlar ile ilgili yürüttüğü çalışmada iki formül geldi.

1. Formül: Ana para üzerinden faize bir sınır getirilecek!

Cumhuriyet'in haberine göre, bunlardan ilkini KYK burslarında anapara üzerine eklenen faiz üzerinden yapılacak bir indirim oluşturuyor. KYK burslarında da "anapara üzerinden alınacak faiz oranına bir sınır belirlenmesi" öngörülüyor.

2. Formül: Faizler sıfırlanacak, ana para alınacak

Bir diğer formülün ise "sıfır faiz" olduğu ileri sürülüyor. Buna göre yapılan çalışmayla öğrencilerden yalnızca anapara talep edilecek. "Öğrencilerin artan enflasyondan etkilenmemesi ve mağdur olmamaları için böyle bir düzenlemenin gelebileceği" belirtiliyor. İktidarın, KYK borçlarında "anaparadan taviz vermeyeceğinin" de altı çiziliyor.

5.5 milyon öğrencinin borcu var, 400 bir öğrenci icralık

Türkiye'de bugün 5.5 milyon öğrencinin KYK borcunun olduğu ve borcu bulunan bu öğrencilerin 400 bininin ise icralık olduğuna işaret edilirken, iktidarın icralık olan öğrencilere yönelik de "yapılandırmaya gidebileceği, af çıkabileceği" değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35