Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir, Tedavisi Nasıldır? (Lenf Kanserinin Belirtileri Nelerdir?)

Çok Güzel Hareketler 2 oyuncularından 24 yaşında olan Arif Güloğlu’na Lenf kanseri teşhisi konulmasından sonra Lenfoma yeniden gündeme geldi.

Sağlık 03.04.2021, 17:30 İrem Durak
Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir, Tedavisi Nasıldır? (Lenf Kanserinin Belirtileri Nelerdir?)

Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir, Tedavisi Nasıldır? (Lenf Kanserinin Belirtileri Nelerdir?)

Çok Güzel Hareketler 2 oyuncularından 24 yaşında olan Arif Güloğlu’na Lenf kanseri teşhisi konulmasından sonra Lenfoma yeniden gündeme geldi. Boyun, kasık ve koltukaltında yer alan lenf bezlerinde bulunan şişlikler ile kendini belli eden Lenf kanseri (Lenfoma) nedir, belirtileri nelerdir? Lenf kanseri (lenfoma) nedir, tedavisi nasıldır? (lenf kanserinin belirtileri nelerdir?)

Lenfoma, çocuklarda görülmekte olan kanserlerin en yaygın türlerinden biridir. Dünyada lösemi ile beyin tümörünün ardından 3. sırada, ülkemizde de lösemiden sonra 2. sırada bulunuyor.

Son olarak adını Çok Güzel Hareketler 2 oyuncularından Arif Güloğlu ile duymuş olduğumuz Lenfoma nedir?

Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir?

Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olarak bilinen lenfositlerin kanser haline dönüşerek kontrolsüz bir şekilde büyümesidir. Lenf kanserinin en yaygın görüldüğü yerler; lenf bezleridir.

Hastalık, genel olarak lenf bezlerinden ve bazı durumlarda da herhangi bir organdan köken almış olan heterojen bir grup kanser türü olmaktadır.

Lenf bezi kanserleri Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma olarak iki alt tipte görülür. Bunların da kendi içlerinde çok sayıda alt grupları yer almaktadır. Genetik, çevresel faktörler, immünsupresyon, infeksiyöz ajanlar (viruslar, bakteriler) kimyasal ile fiziksel ajanlar, kemoterapi, radyasyon, kollajen doku hastalıkları, bağışıklık sisteminin bozulması ve bağışıklık sistemi hastalıkları ise lenfoma gelişme riskini yükseltmektedir.

Lenfomanın Sebebi Nedir?

Lenfoma ile gelen hastaların büyük bir kısmında altta kalan bir sebep saptanmıyor. Ancak lenfoma hastalarının küçük bir bölümünde altta yatan sebepler arasında daha önce maruz kalmış oldukları radyoterapi, kimyasal madde örneğin benzen içeren maddeler, viral enfeksiyonlar vb. faktörler yer alabiliyor. Büyük bir kısmında, lenf bezinin içinde yer alan aktiviteden sorumlu bulunan genlerde tesadüfi bir şekilde bir kırılma olduğu gözlemleniyor. Oradaki hücreler bağımsızlığını ilan ediyor, artıyor, diğer lenf bezlerine de yayılıyor.

Lenf Kanseri (Lenfoma) Belirtileri Nelerdir?

- Lenf bezlerinde bulunan geçmeyen ve büyümeye devam eden şişlik: Özellikle boyun, koltuk altı ile kasık bölgelerinde herhangi bir enfeksiyon durumu yaşanmadan oluşmakta olan ve büyümeye devam eden, genelde ağrısız şekilde seyreden şişlik.

- İstem dışı ve hızlı bir şekilde kilo verme: 6 ay gibi bir süre içinde rejim vs. gibi bir süreç geçirmeksizin kişinin normal ağırlığının yaklaşık olarak yüzde 10’unu kaybetmesi.

- Gece terlemeleri: Özellikle sıcak havalarda geceleri terlemek normal bir durum. Fakat lenfomanın belirtileri arasında bulunan gece terlemesinde kişi pijamalarını ve hatta yatak çarşaflarını bile değiştirme ihtiyacı duymakta.

- Yüksek ateş: Nedeni belli olmayan ve herhangi bir enfeksiyona bağlı olmayan ateş.

Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfomanın tedavisinde kemoterapi ile kök hücre nakli gibi yöntemler kullanılmakta. Tedavi türleri çeşitlerine göre değişiklik göstermekle beraber lenfoma tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Fakat her hastalık türünde olduğu gibi erken teşhis lenfoma tedavisinde de büyük bir önem taşıyor. Tedaviye cevap hastaların ise yüzde 30’a yakını yüksek dozda kemoterapi ile hastanın kendiliğinden toplanan kök hücre nakli ile kurtulabiliyor. Fakat son 10 sene içinde geliştirilen birçok yeni ilaç sayesinde tedavinin başarısında gelecek veren sonuçlar bekleniyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14